Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із серпня 2006-го мені призначено пенсію за віком з урахуванням страхового стажу 37 років 2 місяці 1 день (зокрема періодів одержання допомоги у зв’язку з безробіттям з 9.02.2003 по 30.07.2003, із 30.08.2003 по 5.11.2003, із 22.11.2004 по 17.08.2006), заробіток для обчислення пенсії враховано за період із березня 1989-го по лютий 1994-го та із серпня 2001-го по вересень 2006-го без урахування періоду отримання допомоги у зв’язку з безробіттям.

У жовтні 2018 року я звернувся за перерахунком пенсії відповідно до частини четвертої статті 42-ї Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням набутих 18 місяців страхового стажу (з березня 2017-го по вересень 2018 року). Чи врахують мінімальну зарплату за періоди отримання допомоги у зв’язку з безробіттям для обчислення заробітку під час такого перерахунку?»

Олексій БАРАНЕЦЬКИЙ.

с. Біличин

Барського району

Вінницької області.

 

ЧАСТИНОЮ четвертою статті 42-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) встановлено порядок проведення перерахунку пенсій у разі, якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії продовжує працювати.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї статті, здійснюється не раніше як за день, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо за два роки роботи після призначення або попереднього перерахунку пенсії особа набула не менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням цього страхового стажу.

Крім того, визначається, чи варто залишити той заробіток, що був під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії, чи потрібно врахувати заробіток, який особа одержала за роботу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Водночас заробітна плата враховується за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40-ї Закону 1058-го (за нормами, що діють на час проведення перерахунку). При цьому застосовують показник середньої зарплати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Тобто показник середньої зарплати за три роки, що передують року звернення за перерахунком пенсії, або за 2016-2017 роки (що застосовувався для призначення пенсій 2018 року), не враховується.

Якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється не раніше як через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку).

Зарплата для обчислення пенсії не змінюється. Тобто заробіток, який особа одержувала після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, у такому разі не враховується.

Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 №3668-VI (набув чинності 01.10.2011) до статті 40-ї Закону внесено зміни, якими передбачено, що під час обчислення коефіцієнта заробітної плати (доходу) за періоди, які входять до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24-ї цього Закону (період отримання допомоги у зв’язку з безробіттям), враховується мінімальний розмір зарплати.

З огляду на те що пенсію вам призначено 2006 року і після її призначення ви набули менш як 24 місяці страхового стажу, підстав для перегляду заробітку під час здійснення перерахунку пенсії з урахуванням страхового стажу тривалістю 18 місяців за зверненням у жовтні 2018-го немає, тож і мінімальний розмір зарплати за період отримання вами допомоги у зв’язку з безробіттям не враховується.

 

«Чи мають особи, які беруть участь в Операції об’єднаних сил, пільги під час розрахунку вислуги років?»

Олексій ГИЧКА.

с. Антонівка

Шполянського району

Черкаської області.

 

У ЧЕРВНІ 2019 року набула чинності постанова Кабінету міністрів України від 22.05.2019 №435, згідно з якою військовослужбовцем рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу Збройних сил України перерахують пільгову вислугу років за участь в Операції об’єднаних сил (ООС). За період участі в ООС на пільгових умовах один місяць служби зараховують за три місяці.

Варто пам’ятати, що таке пільгове обчислення стосується тільки тих випадків, коли пенсію призначають за вислугу років.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове