Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Тим часом

I без риби теж

Устина Гречанюк.

Нераціональне використання рибного ресурсу і його тотальне винищення призведуть до того, що до 2050 року у вітчизняних водоймах може зникнути риба.

ВЧЕНІ Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України стверджують, що промислового виду ляща в порівнянні з 2000 роком у наших водоймах залишилося не більше 25%, щуки — 15%, судака, сома — 8%. А такі колись масові види риб, як чехоня, лин, головень, сазан, жерех, перебувають на межі зникнення. В останнє видання Червоної книги України увійшло 70 (!) аборигенних видів риби. А тим часом у Європі їхнім популяціям у дикій природі ніщо не загрожує.

Екологи переконані, що настільки критичної ситуації із річковою фауною ще не було. Вони стверджують, що винні у цьому людські безвідповідальність жадібність, які виявляються у тотальному забрудненні водойм, незаконному рибному промислі та браконьєрстві. «Сьогодні всі річки перетягнуті браконьєрськими сітками, — з гіркотою констатує голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. — Тим часом рибоохорона перетворилася на посібника нищення водойм, і сама спонукає браконьєрів до злочину. Корупція рибного відомства знищує державні рибні запаси країни».

Браконьєрство набуло небачених масштабів. Якщо у 1991 році затримали 19 тисяч браконьєрів, то торік число затриманих становило 104 тисячі. І це при тому, каже Олександр Чистяков, що складають протоколи на не більш ніж 15% від усієї кількості тих, хто промишляє незаконним виловом риби.

За словами голови АРУ, незаконний вилов перевищив офіційний, і становить 80 тисяч тонн на рік. Щодня з наших водойм неправомірно виловлюють понад 400 тонн водних живих ресурсів. Тіньовий рибний ринок наблизився до 6 мільярдів гривень.

Риби катастрофічно не вистачає практично в усіх природних водоймах України. Однак найгірша ситуація там, де ведеться промисловий вилов. Це каскад Дніпровських водосховищ, річки Десна в межах Чернігівської області, Південний Буг на Миколаївщині, Дністер на кордоні з Молдовою та Дунай на межі з Румунією.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове