Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вигонка цибулинних у будинку

ЦВІТІННЯМ ранньовесняних цибулинних квітів — крокусів, тюльпанів, нарцисів та гіацинтів — зазвичай милуємося в квітні.

Проте можна відчути весняну свіжість цих розкішних рослин і захоплюватися їхньою ніжною красою серед морозної зими.

Листопад — грудень саме і є періодом, коли доречно зайнятися підготовкою до вигонки цибулинних у домашніх умовах.

Для посадки цибулин на вигонку можна взяти квіткові горщики або невеликі ящики. Попередньо їх потрібно добре промити і просушити, затим наповнити підготовлені ємності пухким, повітропроникним ґрунтом.

Вирівнюємо поверхню субстрату і зволожуємо його.

Перед посадкою обробляємо цибулини квітів (наприклад, можна замочити їх на 20 хв. у розчині марганцівки), щоб продезінфікувати.

Потім садимо цибулини на відстані одна від одної 2-3 см, акуратно вдавлюючи в ґрунт. Проміжки між цибулинами засипаємо цим же ґрунтом.

Після посадки квітів субстрат добре поливаємо і залишаємо на балконі або веранді для вкорінення.

У процесі вкорінення цибулини квітів можуть підніматися з ґрунту на своїй відростаючій потужній кореневій системі. В цьому разі потрібно ще підсипати ґрунту.

Коли цибулини добре вкоренились, ємності потрібно поставити для подальшого охолодження в льох. Температура там має бути близько плюс 9°С.

Горщики і ящики з висадженими цибулинами квітів потрібно періодично діставати з льоху для перевірки вологості ґрунту і контролю за станом посадок.

Якщо виявиться цвіль на поверхні субстрату або на самих цибулинах, то варто полити і обприскати розчином марганцівки.

Для обробки посадок од цвілі при зберіганні насаджень у погребі можна також використовувати препарати міді.

Якщо ми хочемо отримати букет тюльпанів до певної дати, то дістаємо горщики з цибулинами із холоду приблизно за 42-45 днів. Після утримання в холоді вигонку починаємо поступово прогрівати, привчаючи проклюнуті паростки до сонячного світла.

Спершу ємності з цибулинами ставимо в найбільш прохолодне і темне місце в будинку (наприклад, на підлогу в коридорі чи веранді). А потім, коли цибулини почнуть рости, то треба перенести горщики в тепле (але не жарке) і світле місце в оселі. Рекомендована температура для успішної вигонки цибулинних — плюс 18°С.

Насадження мають бути вчасно политі, але не перезволожені. Двічі слід підживити посадки цибулин кальцієвою селітрою.

Вигонку гіацинтів і нарцисів зазвичай починають пізніше, приблизно 15 лютого.

Сорти цибулинних з раннім терміном цвітіння потребують менше часу від початку вигонки до повного цвітіння, а пізні сорти розквітнуть через триваліший період.

Горщики з квітами продовжують поливати, поки вони не відцвітуть. Потім полив треба скоротити, щоб рослини закінчили цикл свого розвитку природним чином.

Цибулини після вигонки просушують і зберігають, а восени садять на постійне місце в саду.

Версія для друку          До списку статтей

КОРІВКА супроводжує життя селян протягом багатьох віків, її цілком слушно називають годувальницею сім’ї. У нас, на жаль, вона витискається з подвір’їв через брак кормів, старіння сільського населення. Тоді як, скажімо, у Великій Британії важко уявити заміські пейзажі без величезних стад корів. А що ми загалом знаємо про цих тварин? Крім звичних прийомів годівлі та деяких ветеринарних відомостей, майже нічого. Тож поповнимо скарбничку цікавинок.

Що таке рокамболь? Смішне слово, подібне до відомого танцю карамболь. Утім, це «серйозна» культура — слонячий часник. Відрізняється від звичайного великими розмірами і м’якшим, вишуканішим смаком. Тим-то і дістав поширення у країнах Західної Європи. В нас ще малувато його вирощують, а шкода. Будемо виправляти ситуацію.

Також знайдемо місце для відповідей на деякі ваші листи, приміром, як позбутись заростей бузку та вишні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове