Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ознаки продуктивності корови

ПОРІД великої рогатої худоби досить багато. Тільки в Україні за реєстром нараховується близько двадцяти. І все ж переважають симентальська, лебединська, червона степова та білоголова українська, костромська, холмогорська та деякі інші породи, які добре зарекомендували себе в умовах Лісостепу, Степу та Полісся, а також Закарпаття.

Щоб мати молочну корову, господарі шукають певну породу або вирощують корову з телички від явно доброї корови. І не помиляються. Потомство породистої худоби зазвичай успадковує материнські ознаки екстер’єру, продуктивність, жирність молока, навіть масть. Відхилень тут майже не буває.

А як розпізнати телицю, з якої була б хороша корова, якщо її одну продають на базарі? Тут без певних знань не обійтись. І хоч більшість тих ознак, як кажуть, простонародні, взяті з життя, з практики господарювання, певна їх частина відповідає дійсності й може бути правильним орієнтиром.

Кожна порода ВРХ має свої ознаки будови екстер’єру, форми голови, відростання рогів, маси вимені, а також масті. Але є й спільні особливості, скажімо продуктивності, притаманні майже всім породам. Бо якщо в корови вим’я як кулачок, така корова за удій відро молока не дасть. Корова з глибоким провислим животом завжди даватиме молока більше, ніж з підтягнутим. Інша річ, яка жирність того молока.

Є й інші природні породні прикмети продуктивності корови. Це, зокрема, наявність на животі так званих молочних кишень (чим вони глибші, тим краще), молочних артерій, які теж явно виступають, особливо, коли корова не подоєна. Також приплюснуте відходження хвоста, що свідчить про підвищену жирність молока, крім, скажімо, симентальської породи. Короткі й тупі роги — теж ознака належної продуктивності, хоча молоко може бути невисокої жирності.

Це — у корів. А в телиць? Як визначити, чи буде з неї добра корова?

Деякі з цих ознак помітні і в телиці, навіть піврічної телички. Скажімо, те саме приплюснуте відходження хвоста, наявність і глибина молочних кишень, величина вимені й дійок, зрештою, схожість екстер’єру з материнською породою. Якщо ці ознаки явні й збігаються, значить, з такої телички буде хороша корова. І навпаки, якщо молочних кишень не відшукати, а при дотику до вимені чи дійок теличка горбиться і підтягує живіт, молочної корови з неї не вийде.

Ще однією ознакою молочної продуктивності є будова профільного екстер’єру. Якщо він сплюснутий — тварина продуктивна, округлий — ні. Молоко може бути жирне залежно від породи, але його небагато.

Версія для друку          До списку статтей

КОРІВКА супроводжує життя селян протягом багатьох віків, її цілком слушно називають годувальницею сім’ї. У нас, на жаль, вона витискається з подвір’їв через брак кормів, старіння сільського населення. Тоді як, скажімо, у Великій Британії важко уявити заміські пейзажі без величезних стад корів. А що ми загалом знаємо про цих тварин? Крім звичних прийомів годівлі та деяких ветеринарних відомостей, майже нічого. Тож поповнимо скарбничку цікавинок.

Що таке рокамболь? Смішне слово, подібне до відомого танцю карамболь. Утім, це «серйозна» культура — слонячий часник. Відрізняється від звичайного великими розмірами і м’якшим, вишуканішим смаком. Тим-то і дістав поширення у країнах Західної Європи. В нас ще малувато його вирощують, а шкода. Будемо виправляти ситуацію.

Також знайдемо місце для відповідей на деякі ваші листи, приміром, як позбутись заростей бузку та вишні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове