Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цілющі ягоди годжі

ХТОСЬ розглядає їх як засіб для схуднення, хтось — як джерело здоров’я і довголіття. У будь-якому разі ці невеликі червоні ягоди — ласощі. Втім, із деякими обмеженнями, про що нижче. І цю культуру можна виростити на присадибній ділянці.

Ягоди годжі родять на деревоподібних кущах дерези китайської або дерези звичайної. Друга популярна назва — тибетський барбарис. Насправді переклад «дереза берберів», а не «барбарис».

Годжі — китайське слово. Якщо китайський вид рослини в наших широтах не вельми поширений, то дереза звичайна цілком доступна і прекрасно вкорінюється і росте. Це кущ із розлогою кроною. Листочки овальні, м’ясисті, невеликі, розташовані по всій довжині тонких гілок. Корені потужні й глибокі, дають багато відростків.

Окрім того, що рослина родить корисні ягоди, вона ще і неабияк декоративна. Кущі цвітуть ліловими або фіолетово-рожевими квітами. Цвітіння починається в травні й триває до вересня.

Для успішного вирощування важливо правильно вибрати сорт годжі.

Кущі починають плодоносити з третього року. Урожай можна збирати все літо, але найцінніші ягоди, зібрані в серпні.

Кущі невибагливі, морозостійкі. Цілком можна використати як живопліт — і по периметру, і посередині ділянки.

Вирощувати кущі можна як з насіння, так і з живців. Насіння вибирають із розмочених сухих ягід. Живці нарізають від дорослої рослини.

Дереза — швидкоросла рослина з потужними коренями. Певною мірою агресивна і здатна знищити інші рослини. Кущі добре ростуть і в невеликій тіні, й на сонці. Стійко переносить міські умови.

Особливих вимог до ґрунту немає, добре росте на нейтральних і лужних. На кислих ґрунтах розвивається трохи гірше.

Дереза не любить застою води. Тому садіть кущ на кам’янистій землі.

Яму копають заздалегідь, завглибшки і завширшки з півметра. Дно заповнюють дренажем, сумішшю ґрунту і компосту, додають добрива — суперфосфат, калій, попіл. Ставлять саджанець так, щоб коренева шийка була на рівні землі. Засипають і поливають. Пристовбурний круг доцільно замульчувати. Прив’яжіть молодий кущик до опори або відразу встановіть шпалеру.

Розміщуйте саджанці з відстанню не менше 2 метрів. Невеликі саджанці годжі, вирощені самостійно, висаджуйте в лунки 20 х 20 см, заповнені землею і перегноєм, такий спосіб посадки з вищезазначеною відстанню забезпечить і хороший догляд за ними.

Кущ дерези непогано витримує посуху. Поливати впродовж першого року потрібно не частіше двох разів на тиждень. Надалі можна і рідше, залежно від погоди.

Підживлювати варто тільки молоді рослини. Як добриво застосовуються перегній, суперфосфат. Надалі цього не потрібно.

Кущі годжі ростуть дуже активно і агресивно. Тому обрізання гілок є важливою і обов’язковою операцією. Нові пагони відростають швидко. Гожді добре піддається формуванню, тому цінний у декоративному садівництві. Стригти можна як вручну, так і механічними кущорізами.

Ягоди годжі багаті на вітаміни і мікроелементи. Часто їх називають ліками від тисячі хвороб.

Вони корисні при анемії, цукровому діабеті, безсонні.

Однак знайте — це не панацея. Приписування чудодійних властивостей закінчується розчаруванням.

Починати споживати потрібно з однієї-двох ягідок. Норма на день — 10 г. До того ж ягоди слід сушити (переважно) або заморожувати. Їсти свіжими не бажано, щоб не викликати отруєння або алергічних реакцій.

Версія для друку          До списку статтей

КОРІВКА супроводжує життя селян протягом багатьох віків, її цілком слушно називають годувальницею сім’ї. У нас, на жаль, вона витискається з подвір’їв через брак кормів, старіння сільського населення. Тоді як, скажімо, у Великій Британії важко уявити заміські пейзажі без величезних стад корів. А що ми загалом знаємо про цих тварин? Крім звичних прийомів годівлі та деяких ветеринарних відомостей, майже нічого. Тож поповнимо скарбничку цікавинок.

Що таке рокамболь? Смішне слово, подібне до відомого танцю карамболь. Утім, це «серйозна» культура — слонячий часник. Відрізняється від звичайного великими розмірами і м’якшим, вишуканішим смаком. Тим-то і дістав поширення у країнах Західної Європи. В нас ще малувато його вирощують, а шкода. Будемо виправляти ситуацію.

Також знайдемо місце для відповідей на деякі ваші листи, приміром, як позбутись заростей бузку та вишні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове