Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Борги успадковуються

«Нещодавно помер мій батько. Через певний час мені почали телефонувати з банку, в якому він брав позику, і вимагати повернення коштів. Чесно кажучи, я не готовий брати на себе виплату цього боргу, хоча, за словами банківських працівників, окрім майна, я успадковую і його. Чи зобов’язаний спадкоємець виплачувати кредит померлого? Що мені робити в такій ситуації?»

Микола П.

м. Конотоп Сумської області.

 

У РАЗІ смерті позичальника банк має зупинити нарахування відсотків із дня його смерті. Для цього спадкоємцям чи родичам необхідно письмово повідомити фінустанову-кредитора про те, що позичальник помер, і надати копію свідоцтва про смерть. Шість місяців позика залишається замороженою, і тільки за фактом прийняття спадщини визначається, хто повертатиме борг за померлого. Спадкоємцям після прийняття спадщини слід негайно врегулювати відносини з кредитором і домовитися про графік виплат. За відмови спадкоємців повернути гроші банк-кредитор, згідно із законодавством України, може звернутися до суду.

Сплачувати кредитні борги померлого родича, відповідно до закону, мають спадкоємці першої черги — чоловік або дружина, які пережили спадкодавця, діти, його батьки. Зобов’язання поширюються і на тих, хто вказаний у складеному заздалегідь заповіті.

Зазвичай дружина виплачує кредит померлого чоловіка або навпаки. Боргові зобов’язання переходять на одного з подружжя й тоді, коли чоловік і жінка хоч і не живуть разом, але офіційно шлюб не розірвали. В такому випадку варто звертатися до суду і захищати свої права.

Якщо офіційно шлюб був розірваний, зобов’язання не переходять на колишнього чоловіка або дружину. Коли людина неодружена й бездітна, позику повертатимуть батьки.

Щоправда, банк-кредитор може списати борг померлого позичальника, проте тільки за умови, що позика була відповідним чином застрахована.

Чи варто приймати спадщину, якщо сума боргу надто велика? Потрібно зробити оцінку майна і вже тоді визначитися з цим питанням, адже прийняття спадщини є офіційним підтвердженням того, що кредит у спадок ви визнали, і зобов’язання його повертати тепер лягає на вас.

До речі, згідно зі ст. 1281-ю ЦК України, кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо ж зазначені терміни минули — спадкоємці мають право не здійснювати жодних виплат.

Підготувала Надія ПРОЦКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове