Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Аматорський футбол

Чемпіони «Шкіряного м’яча»

Микола МОТОРНИЙ.

ФІНТИ, неймовірні голи, радість перемоги, сльози переможених — усе це можна побачити на всеукраїнських змаганнях «Шкіряний м’яч». Крізь горнило цих спортивних випробувань пройшли сотні тисяч хлопців з усіх куточків країни.

52 роки тому у всесоюзній газеті «Пионерская правда» з’явилося повідомлення про відкриття клубу «Шкіряний м’яч». Усіх охочих закликали організовувати дитячі команди, будувати футбольні майданчики і грати у футбол. Як гриби після дощу з’явилися тисячі дворових, а потім і шкільних колективів з 11-14-річних хлопчиків. Багато хто із зірок радянського футболу розпочав свій шлях до чемпіонства з сільських, міських, районних, обласних, республіканських і всесоюзних турнірів.

Особливе місце на дитячій футбольній карті всесоюзного «Шкіряного м’яча» посідала багата на спортивні таланти Україна. Так, у перші роки існування клубу «Шкіряний м’яч» на Закарпатті змагалося майже 300 команд. На Запоріжжі юні футболісти разом із дорослими обладнали більш ніж тридцять футбольних майданчиків. Щосезону українські команди були головними претендентами на призові місця. Славну сторінку в історію «Шкіряного м’яча» вписали луганська «Хвиля», київський «Ентузіаст», луганський «Вимпел», донецький «Металіст», рівненська «Зоря», дніпропетровський «Дніпро»… Після розпаду Радянського Союзу вогник колись найулюбленіших дитячих турнірів ледве жеврів. Якби не титанічні зусилля бізнесмена і мецената Федора Івановича Шпига, котрий об’єднав довкола себе однодумців, сьогодні масового дитячого футболу в Україні не було б.

Днями понад 60 делегатів з усіх регіонів України зібралися в київському Будинку футболу для участі в VII звітно-виборній конференції Асоціації аматорського футболу України (ААФУ), під крилом якої гріється і «Шкіряний м’яч». У своєму виступі перший віцепрезидент Аматорської асоціації Олександр Каденко запевнив, що організація дитячих футбольних турнірів на призи Всеукраїнського клубу «Шкіряний м’яч» у чотирьох вікових групах серед 11-14-річних футболістів залишатиметься одним із головних пріоритетів у роботі організації. Особлива увага надаватиметься змаганням на початкових етапах турніру — сільському, селищному, районному, міському та на рівні територіальних громад.

Також на конференції були підбиті попередні підсумки проєкту «11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів», який реалізовується в Україні за фінансової підтримки уряду Німеччини. Зокрема, у його рамках вперше було проведено навчання для менеджерів аматорських і дитячих футбольних клубів за німецькою методикою. Загалом в усіх регіонах відбулося 80 семінарів, пройшли навчання 1950 менеджерів і волонтерів. А усі переможці обласних змагань «Шкіряного м’яча» отримали комплекти футбольної форми з логотипом проєкту.

Похвалилися на конференції й тим, що «Шкіряний м’яч» уже має двох своїх чемпіонів світу. Це Олексій Хахльов і Владислав Кучерук, які 2010-го грали у фіналі цих змагань на стадіоні імені Віктора Баннікова. Через дев’ять років у складі молодіжної збірної України на світовій першості в Польщі вони стали чемпіонами. Крім того, вихованці популярного дитячого турніру нині виступають у вітчизняних футбольних клубах України та Старого світу. Так, Віктор Коваленко — гравець донецького «Шахтаря», а Мар’ян Швед — шотландського «Селтіка». Обидва футболісти також на провідних ролях і в національній збірній.

Делегати конференції одноголосно переобрали президентом ААФУ Федора Шпига, який керує асоціацією з моменту її заснування 1998 року. Його першим заступником залишається Олександр Каденко. Віцепрезидентами стали: легендарний динамівець, заслужений майстер спорту Андрій Біба та авторитетний у минулому футбольний рефері Тарас Клим.

На фото автора: під час конференції Федір Шпиг (ліворуч) отримав від президента УАФ Андрія Павелка футболку збірної України із автографами її гравців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове