Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Перекроять райони

Галина ВЕРНИГОРА.

АДМІНІСТРАТИВНО-територіальна реформа триває. На Київщині вже окреслено новий, значно укрупнений, поділ районів. Замість існуючих на теренах області 25 районів хочуть утворити лише шість. Мова про Білоцерківський, який у майбутньому об’єднає 525 тисяч мешканців, Ірпінський (453 тис.), Броварський (323 тис.), Обухівський (231,6 тис.), Переяславський (230 тис.) та Фастівський (203,4 тисячі). На це вже дали згоду цілий ряд територіальних громад краю. Відповідно на сайті облдержадміністрації опубліковано пропоновану схему нового районування. Остаточне рішення стосовно цього проєкту має ухвалити Верховна Рада. Зараз триває процес його підготовки.

Повернули ліс громаді

ОБУХІВСЬКИЙ райсуд задовольнив позов обласної прокуратури і повернув у власність громади Козинської селищної ради 5 гектарів лісу. Свого часу ці землі незаконним шляхом були роздані у приватні руки. Нині ж зазначені лісові гектари витребувано на користь держави. Підставами для звернення до суду стало грубе порушення вимог Земельного і Лісового кодексів України органом державної влади при розпоряджанні землями, які не можуть перебувати у приватній власності. Як відомо, закон забороняє відчужувати лісові вгіддя, які мають особливе природоохоронне значення для регіону та перебувають під охороною держави. А ці п’ять гектарів лісу саме такі.

Свій сімейний лікар

СУЧАСНА амбулаторія сімейної медицини віднедавна запрацювала у селі Журавлиха Ставищенського району. В цьому закладі, побудованому коштом державного та місцевих бюджетів, до послуг мешканців Журавлихи, а також найближчих сіл Брилівка і Ясенівка, не лише працює сімейний лікар, а і є належно оснащена лабораторія, стоматологічний кабінет та система телемедицини.

Що й казати, добре, коли село має сучасну амбулаторію, свого сімейного лікаря, стоматолога… Доступність таких послуг первинної ланки медицини — найнагальніша життєва потреба. Нині в селах області завершується будівництво ще шести медичних амбулаторій.

Бізнес-парк: є китайський інтерес

У БОРИСПІЛЬСЬКОМУ районі на території Сеньківської сільської ради китайські інвестори хочуть побудувати бізнес-парк — ділову територію з надання в оренду офісних, складських, виробничих приміщень, відкритих майданчиків тощо. Як повідомила РДА, представники Піднебесної мають наміри вкласти в економіку Бориспільського району 80 мільйонів доларів. Якщо вдасться втілити задумане і на території сільради з’явиться такий бізнес-об’єкт, це дасть можливість отримати додаткові надходження до місцевого бюджету та створити понад тисячу робочих місць. І столиця зітхне з полегшенням, адже чимало офісних працівників на своїх автомобілях їздитимуть на роботу не у столицю, де у робочі дні, як кажуть, ні пройти, ні проїхати, а за її межі.

Ревізор прибув у школу

У ДВОХ школах області — Літківській I-III ступенів імені Михайла Стельмаха та Княжицькій I-III ступенів, які добровільно на це зголосилися, — уперше в Україні відбувається інституційний аудит. Його здійснюють спеціально підготовлені ревізори Державної служби якості освіти, які визначають роботу навчальних закладів за такими напрямами: освітнє середовище, оцінювання учнів, педагогічна діяльність і управлінські процеси.

«Це новий важливий механізм, який у майбутньому стане загальнообов’язковим і замінить застарілу процедуру атестації шкіл», — інформує МОН. Загалом же інституційний аудит відбуватиметься раз на 10 років, позаплановий — не частіше одного разу на два роки. Триватиме він не довше 10 робочих днів, а в закладах освіти, де налічується менше 50 працівників, — до 5 днів. Зазначається, що для проведення аудиту школа не готуватиме жодних паперових звітів: ані перед, ані після процедури.

Забуяють горіхові сади

ВОЛОСЬКИЙ горіх — популярна садова культура, проте далеко не всі його сорти добре себе зарекомендували через місцеву специфіку грунтів та кліматичні умови. Часом ці дерева гинуть або дають малі врожаї, хай як турботливо за ними доглядають господарі… На Київщині агрофірма «Колос» узялась за районоване вирощування молодих деревець, як підщепи використовують районовані саджанці чорного горіха, який має добре розвинену кореневу систему, високу врожайність, морозо- та посухостійкість. Щоб виростити такі підщепи, і цієї осені працівники агрогосподарства у своєму лісництві на спеціально відведеній ділянці посадили відібрані плоди у грунт. Вже за кілька років сподіваються одержати саджанці.

Студентський сирний кооператив

В АГРОТЕХНІЧНОМУ коледжі селища Немішаєве створили перший в Україні студентський виробничий кооператив. Об’єднана молодь не тільки опановує ази сироваріння, а й вчиться втілювати власні бізнес-ідеї та заробляти гроші. Досвід кооперативу запозичили у німецької школи Дойла, де добре реалізовується дуальна форма навчання: теоретичні заняття й виробництво.

Поки що студенти виготовляють чотири види сиру: із шафраном, паприкою, італійськими травами та «Любительський», які потроху знаходять своїх шанувальників серед земляків. Як зазначає завідувач навчально-виробничої лабораторії тваринництва агротехнічного коледжу Віктор Петричук, це вже реальні практичні знання, які допоможуть молодим фахівцям зробити добрий старт у професії, а комусь, може, і відкрити власну справу.

Якби ж не навушники...

У СЕЛІ Тарасівка неподалік Києва поїзд на смерть збив місцеву 18-річну дівчину. Пізно ввечері вона вийшла з аптеки і прямувала додому через залізничний переїзд. У цей час на ній були навушники, тож дівчина не почула наближення потяга, який рухався з Києва у бік Фастова. Він уже не міг загальмувати, щоб уникнути наїзду…

На жаль, подібна трагедія, коли під колесами поїзда або автомобіля опиняються молоді люди, що відсторонено прямують дорогою у навушниках, уже стала прикметою сьогодення. Як повідомила Національна поліція, лише впродовж року в Україні таких випадків уже майже півсотні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове