Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Про те, що болить

Готуються до найгіршого

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

У зв’язку з ринком землі, який всілякими методами нині намагається проштовхнути чинна влада, власники тваринних ферм готуються до найгіршого.

У ФЕРМЕРСЬКОМУ господарстві «Напорівське», що в Лукашівці Чернігівського району, 300 голів великої рогатої худоби, з них половина — дійне стадо. Власник і директор підприємства Григорій Ткаченко до кінця не вірив у те, що влада так нахабно знехтує думкою аграріїв і таки проголосує законопроєкт про продаж української землі. Нещодавно в його господарстві закупили комбікормову установку, а два роки тому для покращання якості молока — новеньку доїльну залу «ДеЛаваль». Після того як у парламенті в першому читанні 240 зрадників дали добро на зняття мораторію на розпродаж останнього багатства, що залишилося в українців, цілком можливо, що доведеться позбутися корів.

«Ми припинили будь-які інвестиції в тваринництво, — пояснює Григорій Ткаченко. — Якщо ринок землі таки введуть, я змушений буду пустити худобу під ніж. Це вимушений крок, бо більше грошей мені брати не буде звідки».

Особливо гірко прощатися з «ласунями» дружині Григорія Михайловича Валентині. Вся сучасна ферма починалася в хліві у неї на обійсті з семи корівок. Поступово Валентина Володимирівна нарощувала поголів’я і тепер пишається власним дійним стадом.

«Я все ж сподіваюсь, що у керманичів вистачить мудрості і законопроєкт відкличуть», — розмірковує вона.

У сільськогосподарському виробничому кооперативі «Полісся», що в Кувечичах, — найбільше поголів’я ВРХ у Чернігівському районі.

«Тисяча двісті голів, — каже голова кооперативу Михайло Купрієнко. — Тримаємо ще коней і свиней. Звісно, якщо закон про ринок землі ухвалять у тому вигляді, який вони проголосували всупереч регламенту і здоровому глузду, ми змушені будемо збути тварин. Відтак втратять роботу й люди».

У Чернігівському районі обробляється близько 90 тисяч гектарів землі. На ввесь район тільки п’ять господарств утримують ВРХ. Усі вони в один голос заявляють, що ринок землі змусить їх вирізати поголів’я.

«Зрозуміло, що вслід за нашими фермами впаде низка галузей промисловості, прив’язаних до молока, — бідкається Григорій Ткаченко. — Вже сьогодні 30 відсотків українського ринку набілу — це продукція з Польщі. Існує реальна небезпека того, що українське молоко зникне взагалі».

В експертному середовищі прийнято вважати, що один тракторист дає зайнятість іще трьом людям. Неважко порахувати, скільком людям дає зайнятість одна корова, а тим більше ціла молочна ферма. Як тільки фермери пустять під ніж поголів’я, вже наступного дня на вулиці опиняться десятки тисяч працездатних громадян. А загалом по країні після початку продажу землі мільйони українців опиняться без роботи.

Довідково.

У вівторок, 13 листопада, депутати Верховної Ради у першому читанні підтримали законопроєкт, який передбачає скасування мораторію на продаж землі. «За» проголосували 240 депутатів, із них 227 — з фракції «Слуги народу» (охрещені в народі як «Слуги Сіону»), ще 13 — позафракційні.

Чернігівські нардепи проголосували наступним чином. Депутат від «Слуги народу» за 205-м виборчим округом Олег Семінський, позафракційний нардеп за 210-м округом Борис Приходько, нардепи від «Слуги народу» Сергій Гривко та Павло Халімон проголосували «за».

Нардепи від «Слуги народу» за 206-м округом Антон Поляков та за 207-м — Максим Зуєв утрималися. Утримався також і позафракційний нардеп за 208-м округом Валерій Давиденко. Валерій Дубіль, який пройшов у Раду за списками ВО «Батьківщина», був відсутній у залі.

На фото Миколи Тищенка: Григорій і Валентина Ткаченки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове