Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Газова «страховка»

Олена КОЩЕНКО.

ІЗ 1 січня Кабінет міністрів запропонує населенню угоди на постачання газу за «страховою» — фіксованою до кінця поточного опалювального сезону — ціною. Як повідомив міністр енергетики і захисту довкілля Олексій Оржель, вона становитиме близько 7000 грн за тисячу кубометрів (це вже з урахуванням НДС). При цьому ціна буде меншою, ніж у першому кварталі 2019 року.

Отже, сплачуючи за побутове блакитне паливо, українці зможуть обирати між «страховою» і ринковою цінами. Проте експерти зауважують, що слід врахувати і такий поки що не врегульований жодною урядовою постановою момент. «Застраховані» споживачі опиняться «у плюсі» лише у разі, якщо на той час транзит російського газу буде зупинено, адже його вартість на ринку автоматично підвищиться, а застраховані громадяни все одно платитимуть договірну ціну. Але якщо транзит подовжать, то газ, імовірно, подешевшає. І може трапитись так, що тим, хто уклав угоду про газову «страховку», доведеться сплачувати більше.

Дивний підхід

КОЖНИЙ п’ятий українець працездатного віку нині перебуває на постійних заробітках за кордоном. Йдеться щонайменше про 3,5 мільйона співвітчизників, або 19% всього економічно активного населення країни. Про це йдеться у макроекономічному огляді Міністерства фінансів України. Цікаво, що в такій ситуації відомство угледіло «плюси» для вітчизняної економіки. Зокрема, у звіті сказано, що відтік робочої сили за кордон посприяв зменшенню офіційного безробіття в Україні. До того ж, запевняють у міністерстві, високі темпи трудової міграції ще й призвели до зростання в нас рівня зарплат. Мовляв, через те, що українські роботодавці тепер змушені конкурувати з європейськими за робочу силу. Наводилися й значні суми, які щороку переказують заробітчани додому своїм родинам, чим також підтримують українську економіку.

Дивний, погодьтеся, підхід до оцінювання масштабів трудової міграції українців. То, може, коли всі повиїжджають на заробітки, нарешті й настане в державі економічне процвітання? Тільки в якій? Нині кількість громадян України, що виїхали на заробітки до Польщі, сягнула 1,5 мільйона осіб. Українці працюють у 20% усіх польських компаній, а близько 450 тисяч їх платять у Польщі соціальні внески. Також відомо, що вже й у Чехії 80% трудових мігрантів — наші співвітчизники…

Пенсію призначатимуть автоматично

ВІДОМО, скільки треба виходити та попосидіти в чергах у Пенсійному фонді людині, якій настала вікова пора виходити на пенсію. Із червня наступного року її почнуть призначати автоматично, без звернення громадянина із заявою до Пенсійного фонду. В уряді повідомили, що відповідний законопроєкт розробляється. І що вже до кінця нинішнього року на сайті Пенсійного фонду повинен запрацювати «Пенсійний калькулятор», що автоматично розраховуватиме, якою буде пенсія.

Крім того, вже анонсовано запровадженння із середини наступного року обов’язкової професійної накопичувальної пенсійної системи. Щоправда, поки що тільки для працівників, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці.

Субсидії дедалі менші

ПОПРИ те, що з початком опалювального сезону число отримувачів субсидій зросло на 90 тисяч, розмір грошової допомоги від держави продовжує танути мало не на очах. Так, за даними Держстату, нинішнього листопада середній розмір виплаченої субсидії на одне господарство зменшився на майже 9% у порівнянні з відповідним періодом минулого року і становив 492,1 грн. Нагадаємо, у Держбюджеті-2020 на виплату громадянам пільг і житлових субсидій у грошовій формі передбачено 47,6 млрд грн, що також на 7,4 млрд менше, ніж маємо нинішнього року.

Мінус іще двісті тисяч

ЗА ДАНИМИ Всеукраїнського перепису населення, проведеного в грудні 2001 року, у нашій державі налічувалося 48 415,5 тис. громадян, із яких кожний третій мешкав у сільській місцевості. Відтоді не минало і року, щоб населення країни чисельно не скорочувалось. І цей процес прогресує. Зокрема, лише впродовж нинішнього року українців поменшало на 207 тисяч, а в державі на 100 померлих доводиться 53 новонароджених… Якщо так триватиме і надалі, то вже за п’ять років, до 2024-го, скорочення сягне мільйона чоловік. Про це йдеться в оновленому демографічному прогнозі Міжнародного валютного фонду за жовтень.

Натомість цього року маємо міграційний приріст. Офіційно терени України для проживання на тривалий термін перетнули 10 143 іноземці. Переважно це вихідці з найбідніших країн Африки та Азії. Загалом же, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, в Україні проживає понад 35 тисяч осіб без громадянства. Це офіційна цифра, насправді ж їх у рази більше.

Був Григорович, став Смартфонович

СЬОГОДНІ, згідно із законодавством, українцям відносно вільно можна змінювати ім’я та прізвище. Вибирай, яке хочеш, ще й скільки завгодно разів, адже коштує така паспортна послуга дешево. І вибирають собі нові ймення, і змінюють. Тим часом право зміни по батькові не передбачено. В цьому побачили порушення конституційних прав наших громадян ініціатори законопроєкту, зареєстрованого у парламенті. Вони пропонують дозволити на власний розсуд змінювати по батькові. Так що, якщо документ ухвалять (а ймовірність цього велика, адже його авторами є депутати від нині правлячої «монобільшості»), то серед нас з’являться «Смартфоновичі», «Гугловичі», «Вайдеровичі»… Не виключено, що їх ми побачимо у бюлетенях на найближчих майбутніх виборах. Адже серед кандидатів у «слуги народу» завжди вистачає таких, скажемо м’яко, екстравагантних особистостей. Пам’ятається, у нас навіть був зареєстрований кандидат у депутати Дарт Вейдер.

Обережно: діти в Iнтернеті

ЧИ ЗАВЖДИ батьки знають, на які ризики можуть наражатися підлітки в Інтернеті, де часом зависають цілодобово?

Таке дослідження нещодавно провели вітчизняні соціологічні служби спільно з Міжнародним союзом електрозв’язку. Було опитано 10 тисяч дітей і 15 тисяч батьків. З’ясувалося, що дві третини підлітків використовують Всесвітнє павутиння виключно для спілкування у соцмережах. При цьому більша частина опитаних неповнолітніх після спілкування в Інтернеті погоджувались зустрітись із дорослою людиною — взагалі з людиною, яку ніколи в житті не бачили. Крім того, 67% дітей бачили в Інтернеті те, що їх засмучувало… При цьому лише 12% батьків мали уявлення про те, чим насправді займається їхня дитина у соцмережах, із ким спілкується. 85% батьків не знають, куди звернутись у разі, якщо через це виникнуть проблеми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове