Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Якщо «по-трєзвому»...

Зенон МИХЛИК.

Під час офіційного візиту на Тернопільщину, після представлення нового очільника обласної державної адміністрації Ігоря Сопеля, Володимир Зеленський провів нараду з приводу ситуації в ДП «Укрспирт». Там, за його словами, треба розбиратись «по-трєзвому», мовляв, більше половини продукції виробляється в тіні, а підприємства роками контролюються кримінальними угрупованнями, які своєю чергою «кришуються» правоохоронними органами.

У ВІДПОВІДЬ Іван Крисак, який виконував обов’язки голови Тернопільської ОДА до призначення нового керівника, повідомив, що в області з одинадцяти заводів працює лише чотири. Сталося це після того, як майже десять років тому Кабмін ліквідував Державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості й утворив на базі його майна ДП «Укрспирт». Таким чином, раніше самостійні юридичні особи-підприємства стали цехами однієї монопольної структури. Що ж до «кришування» спиртового бізнесу, то, висловив припущення, у цього явища столичні, а не місцеві корені.

Зеленський тут же попросив назвати прізвища осіб, причетних до кримінального бізнесу, та відповіді не отримав. Отож багатозначно дорікнув чи натякнув місцевому держслужбовцю: «Хочете довго прожити?»

Через кілька днів по тому «спиртову» тему розглядали на нараді в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Міністр Тимофій Милованов безапеляційно заявив, що змінити ситуацію можна лише шляхом демонополізації, детінізації та приватизації галузі. Причому, наголосив, зробити це необхідно швидко.

Президентський законопроєкт передбачає, що із державною монополією на виробництво спирту необхідно покінчити до кінця нинішнього року. Від початку 2020-го скасовуються обмеження на будівництво нових спиртозаводів і приватизацію існуючих, на ліцензування виробництва та оптову торгівлю спиртом, а через два роки його можна буде вільно імпортувати.

Заступник міністра Тарас Висоцький конкретизував перші кроки: до кінця листопада провести технічний аудит усіх (загалом їх вісім десятків) спиртозаводів і так званих виробничих майданчиків, частину законсервувати, а ті, які наразі не можуть виробляти доброякісний харчовий спирт, переорієнтувати на виробництво біоетанолу. Водночас посилити контроль за тим, куди «тече» продукція.

Уже відбулась головна кадрова перестановка: замість Юрія Лучечка обов’язки директора ДП «Укрспирт» почав виконувати донедавна позаштатний радник міністра Тимофія Милованова Cергій Блескун. Останній має досвід роботи у бізнесових структурах, зокрема російських. У 2015-2016 роках був заступником керівника ДП «Укрспирт», отже, обізнаний із тутешніми справами. Вочевидь, саме це мав на увазі міністр, коли, представляючи пана Блескуна новому-старому колективу, вказав головний вектор: «Починаємо рухатись по «Укрспирту». Це один з найкорумпованіших та кримінальних напрямків. «Укрспирт» будемо передавати на приватизацію».

Тим часом об’єднана профспілка ДП «Укрспирт» (до речі, її представників, які приїхали до Тернополя з п’яти областей, аби викласти своє бачення, що саме спричинило критичну ситуацію на держпідприємстві, не пустили на нараду з участю Президента) оприлюднила офіційне звернення до Глави держави. Профспілка стверджує, що чиновники з його оточення відверто маніпулюють фактами, спотворюючи реальний стан справ на підприємстві. Проголошена ж на найвищому рівні стратегія виведення галузі з «тіні», не сумнівається профспілка спиртовиків, це «чорна схема купівлі зацікавленими бізнесменами лише окремих привабливих заводів за заниженою ціною. Решта підуть на брухт. Замість зваженої державницької позиції — неприхований лобізм інтересів великих горілчаних компаній». Саме тому, вважає, лобісти подають Президентові викривлену інформацію. Президенту «нашіптують», буцімто на підприємстві катма прибутку, а фактично він сягає 21 млн грн. До речі, 80 відсотків операційних витрат ДП «Укрспирт» іде на виплату зарплати колективам непрацюючих підприємств. Тобто ці гроші витрачаються не на каву і секретарок, як дезінформували Президента на нараді в Тернополі.

Автори звернення мають сумнів стосовно неодноразово згадуваних урядовцями вражаючих сум очікуваних грошових надходжень до бюджету від приватизації галузі: «Жодних розрахунків, які дозволили б підтвердити такий висновок, не спостерігається, і жоден посадовець, що озвучує такі цифри, не готовий нести за них відповідальність. У проєкті Державного бюджету України на 2020 рік немає відповідного показника зростання надходження коштів від приватизації ДП «Укрспирт» та збільшення надходження від спиртового акцизу до 11-12 млрд грн».

«Демонополізація на руку лише великим виробникам горілчаної продукції, які монополізують галузь замість держави, а дрібних і середніх виробників витиснуть з ринку, 5000 працівників залишать на вулиці», — наголошується у зверненні. Тому галопувати не треба, до процесу приватизації слід «підтягнути» нормативну базу, яка б стимулювала прихід інвесторів не лише у сферу виробництва харчового спирту, а технічного, особливо біоетанолу. Профспілка ДП «Укрспирт» готова запропонувати уряду свій план приватизації — покроковий, а не «турборежимний». Водночас доцільно було б внести зміни до Кримінального кодексу України, аби посилити покарання за незаконне виробництво і реалізацію підакцизної продукції (спирту етилового, лікеро-горілчаних виробів тощо).

…Чи демонополізація виробництва і приватизація «витверезять» галузь — іще питання, однак шокувати, кажуть експерти, можуть. Наприклад, якщо три найбільші компанії, які нині контролюють 70% ринку горілки в Україні, за одним рипом встановлять найсучасніше обладнання і почнуть виробляти для себе високоякісний спирт. Кому тоді будуть потрібні державні підприємства із застарілою технологією минулого століття?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побули, та й поїхали
Читати
Кому ж дістанеться «десерт»?
Читати
Хоч тут грошей дали
Читати
Обіцяють більше ліків
Читати
Відчайдушний крок
Читати
Ви — нам, ми — вам
Читати
Парадокси народних уподобань
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове