Архів
Вівторок,
26 листопада 2019 року

№ 92 (19739)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

За повідомленнями ЗМІ.

Фільм Валентина Васяновича «Атлантида» став переможцем кінофестивалю «Лістапад» у Мінську. Журі назвало цю картину найкращим фільмом усього кінофоруму.

Події фільму відбуваються на Донбасі 2025-го через рік після перемоги України у війні. Головні ролі зіграли не професійні актори, а справжні ветерани російсько-української війни Андрій Римарук і Людмила Белека. Їх герої займаються пошуками та ідентифікацією останків. Вони намагаються вижити на території, яка стала непридатною для життя. Ця вражаюча картина уже отримала приз Венеціанського кінофестивалю, де відбулась її світова прем’єра. Одночасно із нагородою у Мінську «Атлантида» стала лауреатом спеціального призу журі на міжнародному кінофестивалі в Токіо.

* * *

Львівський оркестр «INSO-Lviv», київська капела «Думка» і диригентки Оксана Линів і Маргарита Гринивецька стали першими українцями, які здійснили постановку опери «Аїда» Верді просто неба у єгипетському Луксорі — саме там, де відбувається дія цієї вистави.

Місто Луксор розташувалося на берегах річки Ніл. Певний період за часів фараонів це була столиця Єгипту. Саме там 3,5 тисячі років тому жінка-фараон Хатшепсут збудувала поминальний храм. І ось біля його стін після 22-річної перерви виконали оперу «Аїда» Джузеппе Верді. Ба більше — це зробили українці!

* * *

У селі Яворів, що на Івано-Франківщині, планують побудувати «Хату-гражду» для збереження і популяризації культурної спадщини гуцулів. Про це йшла мова під час наради в Косівській райдержадміністрації, повідомляє відділ інформаційно-аналітичної роботи та правового забезпечення апарату РДА.

«Хата-гражда» — один із об’єктів мистецько-туристичного комплексу Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська гражда». Побудова «Хати-гражди» сприятиме збереженню, відродженню, розвитку і популяризації народних художніх промислів, розвитку етнотуризму, покращанню рівня життя майстрів і мешканців Яворова», — йдеться в повідомленні.

* * *

Перше україномовне радіо у Великобританії відкрив Віктор Білінський родом із Микулинців, що поблизу Тернополя. В ефірі «Радіо Козачок» звучать україно- та англомовні пісні українських артистів, а також україномовні композиції у виконанні співаків інших національностей, пише Про.те.

Для меломанів є щонедільний хіт-парад, а також цикл передач «Унікальна країна», «Вчи українську», «Цей день в історії», «Новини», «Привітання»… Радіо можна слухати будь-де, достатньо лише завантажити мобільний додаток чи зайти на веб-сторінку.

* * *

В Українському інституті Америки в Нью-Йорку відбулася публічна наукова конференція «200-та річниця Пантелеймона Куліша (1819 — 2019)». Захід організували Наукове товариство ім. Шевченка, Українська академія мистецтв і наук США та Український науковий інститут Гарвардського університету, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Пантелеймон Куліш був першим українським модерним інтелектуалом, тому вивченню його спадщини приділяється така увага… Він порушував євроцентричні питання, думав про Європу, дав початок інтелектуальній модерній історії», — зазначив літературознавець професор Джордж Грабович.

 

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

«Люди себе обманюють. Зі злом треба боротися. Навіть якщо цілу Систему не зміниш. Треба мислити не в тому напрямі, що я не зміню Системи, а що зміни починаються з мене, з моїх учинків. Якби хтось самотужки міг викоренити хабарництво в цілій державі, то було б чудо. Звичайно, Систему не створила одна особа, Системи й не змінить одна особа. Систему можна змінити за умови, коли більшість скаже «ні» підкупу, тоді й Системи не буде».

Любомир ГУЗАР,

український релігійний діяч.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове