Архів
П’ятниця,
15 листопада 2019 року

№ 89 (19736)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Еліксир здоров’я — червона горобина

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЧЕРВОНА горобина добре відома як декоративна рослина. Її свіжі плоди служать кормом для птахів та худоби.

У народній медицині вона давно застосовується як жовчогінний засіб. Ці властивості пояснюються вмістом у ній сорбінової кислоти і сорбіту. Сорбінової кислоти бояться бактерії, грибки, віруси. Досліди на тваринах показали, що сорбіт знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Крім того, завдяки цій речовині горобина ефективна при хронічному закрепі, який супроводжує хвороби жовчних шляхів. Сорбіт викликає проносний ефект протягом кількох годин.

Амигдалін, що міститься в плодах горобини, підвищує стійкість організму до кисневого голодування і виправдовує досвід застосування в народній медицині при атеросклерозі.

Сік зі свіжих ягід рекомендується вживати по одній чайній ложці перед їдою при зниженій кислотності шлункового соку. Також його вживають при гіпертонічній хворобі, запаленні нирок, захворюваннях сечового міхура.

Ягоди червоної горобини у вигляді мазей, настоянок, компресів використовуються народною медициною при лікуванні геморою. Це пояснюється протизапальними і кровоспинними властивостями рослини.

Порошок із її плодів додають до раціону людей, які страждають на діабет і ожиріння. Завдяки вмісту пектину цей засіб пов’язує частина вуглеводів у кишечнику. Крім того, органічні кислоти, на які багата горобина, перешкоджають надлишковому газоутворенню.

Зовнішній настій із плодів горобини застосовують як ранозагоювальний засіб, а відвар — для полоскань при цинзі. Наприклад, для лікування гнійних наривів готують мазь-кашку. Для цього гроно горобини добре промивають проточною водою, знімають ягоди і розтовчують їх дерев’яним товкачиком. Така мазь сприяє загоєнню ран і синців. Потогінний і сечогінний чай зі свіжих або сушених ягід знадобиться при застудних захворюваннях, що супроводжуються високою температурою.

Перші морози пізно восени — саме час для збору ягід червоної горобини, яка взимку порадує смачним ароматним чаєм зі смаком мигдалю, допоможе зміцнити здоров’я та й просто прикрасить кімнату висушеними гілками з яскравими гронами у вазі.

У плодах горобини є велика кількість аскорбінової кислоти (більше, ніж у цитрусових), а також лимонна, яблучна та винна, містять вони каротин, ефірну олію, вітамін Р, дубильні та гіркі речовини, цукри, антибактеріальні речовини, спирт, багато вітамінів групи В, що покращують роботу нервової системи, помічні при безсонні й депресії. Вітамін Е рятує від передчасного старіння та проблем із серцем, вітамін А, як відомо, покращує зір. Горобина є основною сировиною для вироблення сорбіту, який має жовчогінну дію, зменшує утворення холестерину, а діабетикам замінює цукор.

Нерідко через гіркоту не дуже хочуть вживати плоди для лікування. Та цього можна позбутися: занурити ягоди на 3-5 хвилин у киплячий 2,5-3-процентний розчин кухонної солі, а потім добре промити у холодній воді. Розведеним соком медики радять полоскати горло при застудних захворюваннях, ларингіті та фарингіті. Варто пам’ятати, що сік із горобини є ефективним природним протинабряковим засобом, сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, його рекомендують пити при пониженій кислотності шлункового соку.

Звісно, найбільшої користі принесуть свіжі ягоди горобини. Але для тих, хто хоче, щоб і смачно було, й трохи користі отримати для організму, можна зварити з них варення чи перетерти з цукром — у цьому разі всі цілющі властивості горобини зберігаються.

Один із найпростіших способів заготівлі червоної горобини: змолоти ягоди на млинку для м’яса чи перекрутити блендером, додавши стільки ж цукру. Зберігати таке сире варення слід у холодильнику. Його можна і в чай додавати, й просто вживати як вітамінний засіб.

А ось деякі помічні народні рецепти.

При гіпертонії приймати сік ягід червоної горобини по столовій ложці тричі на день протягом місяця.

У разі запалення жовчного міхура також допоможе сік горобини червоної. Його слід приймати по чайній ложці за 30 хвилин до їди. Цей самий рецепт помічний і при хворобах ендокринної системи: вживати сік тричі на день по чайній ложці.

При виснаженні й недокрів’ї знадобиться такий засіб: дві чайні ложки свіжих ягід залити двома склянками окропу. Настояти близько години. Отриманий настій випити протягом усього дня за 3-4 прийоми. Можна додати трохи цукру за смаком.

За геморою корисно пити сік червоної горобини, розділивши 75-100 мл на три прийоми протягом дня. За бажання можна додати в нього мед чи цукор, а також запивати водою, тільки невеликою кількістю.

Як жовчогінний засіб корисна горобинова настоянка. Для її приготування вимиті ягоди розчавити й залити 40-відсотковим спиртом у співвідношенні 1:10. Настоювати протягом 2-3 тижнів. Приймати по чайній ложці тричі на день.

За печінкової кольки: в емальованій мисці розчавити 4 кг ягід, відтиснути сік, закип’ятити й додати цукор у співвідношенні 1:1. Гарячий сироп розлити в посуд із темного скла й зберігати в темному місці. Під час нападу розводити 50 мл горобинового сиропу окропом у співвідношенні 1:1 й пити як чай. Після цього лягти на правий бік на теплу грілку й так лежати доти, поки напад не мине.

У разі закрепів народна медицина радить: пересипати в скляній банці (укласти пошарово) ягоди горобини цукром, зав’язати горловину марлею й поставити в тепле місце. Настоювати близько місяця (не менш як три тижні). Потім сироп, який утворився, перецідити, ягоди відтиснути. У рідину додати спирту (як консервант для запобігання бродінню) з розрахунку 25 мл 70-відсоткового спирту на 0,5 літра сиропу. Приймати засіб натщесерце вранці по 50-100 мл. На гемороїдальні шишки добре накладати компреси з кашки ягід.

При склерозі: у скляний посуд покласти ягоди горобини червоної (на 1/3 об’єму) й доверху залити холодною перевареною водою, після чого закрити кришкою. Через 45 діб рідину злити, підігріти й розчинити в ній цукор (1/3 маси ягід). Далі настоювати ще 45 діб. Пити настій по 50-100 мл за 30 хвилин до їди.

Позбутися бородавок допоможуть свіжі ягоди червоної горобини: розламати ягідку навпіл, одну з половинок прикласти до бородавки й заклеїти пластиром. Робити процедуру ліпше на ніч. Курс — до повного зникнення бородавок.

Також у разі стійких закрепів помічний такий рецепт: змолоти ягоди горобини на млинку для м’яса, додати цукор (1:1). Вживати по столовій ложці тричі на день, запиваючи водою.

Увага! Не можна вживати сік горобини у свіжому вигляді при гастриті з підвищеною кислотністю, виразці дванадцятипалої кишки й шлунка, підвищеному згортанні крові та гіпотонії, а також тим, хто переніс інсульт та інфаркт, страждає на ішемічну хворобу серця. Під час вагітності застосування горобини доцільно відкласти, оскільки можливий розвиток алергічної реакції.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Хазяїн» указав курс?
Читати
Сподіваються на результат
Читати
Ми — продукцію, вони — гроші
Читати
Найбільше — зі США
Читати
«Медовий місяць» минає?
Читати
Загрипували
Читати
Кістяк «руского міра»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове