Архів
П’ятниця,
8 листопада 2019 року

№ 87 (19734)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Земля потрібна і для майбутніх поколінь

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

Фото Василя Балюха.

У регіонах тривають зустрічі аграріїв, представників місцевих громад із високопосадовцями центральних органів влади, ініційовані урядом «для роз’яснення та вивчення ситуації щодо питань запровадження ринку землі в державі». Із такою метою на Тернопільщину завітали заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, уповноважений Президента із земельних питань Роман Лещенко й експерт у тій царині Андрій Мартин.

ГОСТІ відразу попередили, що для презентації плану Кабміну, зокрема стосовно зміни системи управління земельними ресурсами, на запитання, пропозиції аудиторії та дискусію у них обмаль часу. Мовляв, дуже щільний графік спілкування в рамках урядової програми «Діалоги про Україну», вже через дві години мають її представляти на Хмельниччині.

Ну що ж, формат так формат. Навіть якщо мова про найглобальнішу для України проблему — завершення (із яким кінцевим результатом?) земельної реформи. Та «діалоги влади та суспільства» ЗЕ-команда вибудувала у звичному для себе режимі турбулентності, щоб до початку грудня були «почуті» всі області. Ці галопові об’їзди необхідні, пояснив заступник міністра, для «напрацювання спільної позиції та спільних рішень з чутливих і важливих питань». Уповноважений Президента додав, що Глава держави хоче отримати інформацію від «альтернативного джерела» з ключових питань розвитку держави, крім відомостей, що подають йому уряд і Верховна Рада.

У Тернополі «джерело» вибухнуло фонтаном емоційних реплік і виступів, хоча уряд декларував наміри реформувати Держгеокадастр, передати левову частку повноважень щодо управління землею громадам, фінансово допомагати фермерам, захистити аграріїв од рейдерів, обмежити доступ до українських чорноземів іноземного капіталу… Бо людей більше хвилювало, що залишилося за привабливим «фасадом».

— Ви вчепилися за одне: як «правильно» продати землю. А ми кажемо: не продавати! — висловив спільну думку колег-аграріїв керівник ПАП «Дзвін» Василь Градовий. І нагадав, що ця позиція чітко зафіксована у зверненні депутатів Тернопільської обласної ради, надісланому ще у вересні Президентові України, до парламенту й Кабміну. Пропонувалось, зокрема, відтермінувати впровадження ринку, бо його функціонування в умовах війни може призвести до втрати території країни. Також є ризик масового скуповування паїв кланами майбутніх латифундистів, які передусім обезземелять малі фермерські господарства.

— Чому не кажете людям правду, що земля у таких розвинених країнах, як Канада, Ізраїль, не продається? — допитувався у високого міністерського чиновника Василь Градовий. — Організуйте і в нас, як у світі: кредити під три відсотки річних, за придбану техніку 50 відсотків компенсації… Тоді ми таку країну зробимо… Ну просто бомбу! Цікавитесь, де на це гроші взяти? Підкажу: в тому ж МВФ. Але не на проїдання, а щоб за ті кошти держава купувала землю і здавала її в оренду. Думайте!

— Якщо хто з людей захоче продати свої наділи, нехай їх купить держава — для майбутніх поколінь українців, які народяться на цій землі, — підтримала слушну ідею директорка ПП «Агро-Спектр» Марія Горбаль. — Держава передасть ту землю в оренду аграріям, які на ній працюють. Таким чином буде збережена територія країни і гарантована її продовольча безпека. Бо що таке нація без землі? Дивіться, євреї довгий час не мали своєї землі. Тепер ми будемо без неї. А вони із землею… Уже й поляки цікавляться, як прикупити українську землю, на кого її оформити.

Григорій Пінязь очолив ТОВ «Агрокомплекс» у 26 років, господарює вже понад чверть століття, але…

— Не готовий я до роботи в умовах ринку, який планується відкрити з 1 жовтня 2020-го, — відверто зізнався під час діалогу з урядовцями. — Бо сиджу в страшних кредитах. І зараз вимушений оформляти договір під 20 відсотків річних. Звідки візьму ресурс, щоб купити землю? Давайте ще зачекаємо кілька років, може, станемо трохи на ноги. Тим часом займіться іншим. Наприклад, знайдіть інвесторів, які побудували б поблизу залізниці «силоси» для зберігання вирощеного зерна, дали тепловоз і вагони для транспортування урожаю. Також проаналізуйте, будь ласка, логістику. Бо нині в західних областях України ціна тонни пшениці — 4400 гривень, а в східних — 5200. Вивчіть це питання. Можливо, доцільно прокласти вузькоколійку до польського кордону, щоб відкрити шлях до портів Гданська. Розгляньте це як альтернативу проблемним одеським морським воротам.

Ось приблизно в такому форматі велися у Тернополі «Діалоги про Україну». Щоправда, їх учасники наче помінялися місцями — «роз’яснювальну» роботу з питань запровадження ринку землі в державі для представників команди Президента провели аграрії. Здається, усе розтлумачили доступно й переконливо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову рекорд
Читати
Вимагають публічно «покаятися»
Читати
Починають викручувати руки
Читати
Стимулювати по-«зеленому»
Читати
Громадянство — зі знанням державної мови
Читати
Пообіцяли доплачувати
Читати
Убивцям оголошено підозри
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове