Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із травня 2016 року здійснюю підприємницьку діяльність. За яких умов цей період буде зараховано до мого страхового стажу?»

Єгор ЗАМАНА.

с. Бондарівка

Веселинівського району

Миколаївської області.

 

СТРАХОВИЙ стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески (єдиний внесок) у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Із 01.01.2019-го мінімальний страховий внесок за місяць роботи для набуття страхового стажу становить 918,06 грн (22% мінімальної заробітної плати 4173 грн).

Отже, зарахування до вашого страхового стажу періоду діяльності як фізичної особи — підприємця можливе за умови сплати єдиного внеску (в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок), подання річної звітності та внесення звітних відомостей до реєстру застрахованих осіб.

Дані звітності про дохід підприємця і сплату єдиного внеску надходять до Реєстру застрахованих осіб, який веде Пенсійний фонд, від Державної фіскальної служби і надалі використовуються для призначення пенсії, допомоги у зв’язку з безробіттям та інших соціальних виплат.

Звертаємо увагу, що в разі несплати або несвоєчасної сплати єдиного внеску виникає борг. Відповідно період, за який обліковується заборгованість, не буде зараховано до страхового стажу до повного її погашення.

 

«Чи правомірні відрахування з пенсії в розмірі 50 відсотків від її суми?»

Ігор СІЧКА.

с. Вигівка

Галицького району

Івано-Франківської області.

 

ВІДРАХУВАННЯ з пенсії здійснюються в установленому законом порядку на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріусів та інших рішень і постанов. Відповідно до статті 50-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», із пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

З усіх інших видів стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове