Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Варто знати

Щоб сусіди не сварились

Підготував
Олег ГРИГОРЕНКО.

Леопольд Левченко. Сварка за межу. 1957 р.

У СЕЛАХ між сусідами частенько трапляються конфлікти, які затягуються на роки ворожнечі, через посаджені впритул до межі дерева або зведені будівлі. Вирішувати такі питання буває складно, адже кожний власник ділянки вважає, що має право розпоряджатися нею на власний розсуд.

Із цього приводу фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ опублікували роз’яснення-нагадування. В ньому сказано, що відстань до будинків та зелених насаджень загалом регулюється Державними будівельними нормами (ДБН) — обов’язковими для виконання нормативними актами.

Так, згідно з ДБН 79-92 («Житлові будинки для індивідуальних забудовників України»), встановлено, що дерева належить висаджувати таким чином, щоб стовбур ріс не ближче як за 3 метри до межі з сусідньою ділянкою, а розлогі кущі — за метр. Водночас у жодному разі гілки та корені дерев і кущів не повинні перетинати меж сусідніх ділянок. А в разі їх проникнення на «чужу» територію невдоволений власник суміжного обійстя має право самостійно їх відрізати, «якщо це є перепоною у використанні земельної ділянки».

Як свідчить статистика звернень громадян до громадських прий­малень місцевих чиновників, саме скарги на близькість зелених насаджень до суміжної межі становить левову частку всіх скарг. Часом невдоволена сторона після марних умовлянь і сварок навіть намагається крадькома занапастити дерево.

Нерідко сусіди стають ворогами і через будову чи прибудову на суміжному обійсті. Однак відповідно до ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», якщо з іншого боку межі нема забудови, то відстань до бічної межі ділянки конструкції стіни, що виступає найбільше, повинна становити не менше 1 м. При цьому мають бути забезпечені необхідні інженерно-технічні заходи, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів із покрівель та карнизів будівель на територію суміжних земельних ділянок.

Окрема делікатна тема — вбиральні. Згідно з санітарними нормами, туалет потрібно розташовувати не ближче 15 м від житлового будинку і літньої кухні, а від питного колодязя — за 20 м.

Також власники і землекористувачі ділянок повинні обирати такі способи їхнього використання, щоби тим, хто живе по сусідству, створювати якнайменше незручностей. Мова про затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення…

Отже, відповідні закони є. Але проблема в тому, зауважують юристи, що сьогодні у зв’язку з децентралізацією Державні будівельні норми нібито де-юре вже втрачають чинність, оскільки тепер такі питання уже не в компетенції центральних органів влади, а включені до повноважень органів місцевого самоврядування. Тож сьогодні такі норми мають затверджуватися місцевою радою після погодження з місцевим органом містобудування та архітектури. Втім, не завжди у місцевих депутатів, як мовиться, доходять руки до законодавчого запобігання подібним конфліктам. Отже, можна зробити висновок, що далеко не скрізь органи місцевого самоврядування спроможні законно залагодити надані їм децентралізацією повноваження.

У будь-якому разі якщо сесії сільрад чи об’єднаних територіальних громад і ухвалюють відповідні норми щодо порядку забудови та засадження ділянок, що прилягають до сусідньої межі, все одно орієнтиром для них є саме загальні Державні будівельні норми, які також ніхто не скасовував. У зв’язку з великою кількістю суперечок сусідів саме через насадження поблизу спільної межі Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ ініціювало підготовку проєкту змін до ДБН, де перезатверджено мінімальну відстань, на якій дозволено висаджувати дерева і кущі у новій садибній або дачній забудові. Згідно з ним, мінімальна відстань від межі із земельною ділянкою сусіда має становити: для кущів — один метр, для стовбурів дерев — 4-6 метрів, залежно від того, як у них із роками розростається крона. Наприклад, якщо ви висаджуєте дерево з пишною кроною, яка розростається в середньому до 10 метрів, то маєте подбати про те, аби стовбур був на відстані не менше ніж 5 метрів.

У той же час у проєкті нових Державних будівельних норм наголошується, що запропоновані зміни стосуються тільки тих частин земельної ділянки, які межують із сусідніми. Тобто на сторону, яка межує з вулицею, ця норма не поширюватиметься.

Хай там як, але в Україні давно побутує звичаєве право добросусідства. А воно передовсім ґрунтується на взаємоповазі й умінні облаштовувати власне життя так, щоб воно не ущемлювало інтересів сусідів. Там, де так ведеться, і сусіди не сваряться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове