Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Народні звичаї

Кому усміхався гарбуз

Ганна БОЙКО.

Запорізька область.

МОЖНА вихідний провести на дивані чи у звичній позі за комп’ютером, а вранці з’явитися на роботі без настрою і не відпочивши. А можна зовсім інакше, драйвово, як це зробили містяни, діставшись Петрополя, що у Запорізькому районі. Сіли на автобуси чи власні автівки і приїхали на околицю села, у садибу «Аквазоо», до гостинних господарів — родини Ігнатків. На чудове осіннє свято — День гарбуза!

У господі в очікуванні гостей кипіла робота. Святково, з вишколом професійних флористів, прикрасили територію, звісно ж, головною дійовою особою був гарбуз. Яскраво-помаранчевий, сіро-зелений, жовтаво-коричневий, він так вдало гармоніював із зеленню трави, кущами неповторної яскраво-жовтої, фіолетової, білої хризантем, що сама територія подвір’я вже створювала чудову прелюдію гарного осіннього дійства.

Прибували гості, з нетерпінням очікуючи відкриття. Господар, Борис Ігнатко, до останнього тримав інтригу, і рівно в призначену годину до гостей вийшли вбрані у національні строї з пишними короваями на рушниках Ігнатки-старші — Лариса Юхимівна та Віктор Анатолійович. Вітальною піснею зустрічали прибулих самодіяльні артисти Новоолександрівського будинку культури. Cлід зазначити, що супроводжував усе дійство вокально-танцювальний гурт, артисти під керівництвом директора Новоолександрівського БК КЗ «Районний центр культури і дозвілля» ЗРР Світлани Геннадіївни Моісеєвої показали високий клас виконавської майстерності.

У захваті залишилися гості від спілкування з чарівною природою, казковим зоологічним куточком садиби, і, звісно ж, від розкішного сценарію, що його подарували господарі.

— Таке свято ми проводимо вчетверте, — розповів Борис Ігнатко. — Люди вже звикли і радо нас відвідують. Пропонуємо почуватися, як удома, — спілкуватися з тваринами на території садиби, взяти участь в різноманітних майстер-класах: із сироваріння, виготовлення оберега — ляльки-мотанки, іще буде цікава забава — хто зловить порося. Спритників кататимемо в кузові мотоблока, а також вони перетягуватимуть канат. Усіх до гурту збере танцювальний флешмоб. Наостанок під музику відбудеться веселе спалювання опудала. А хто видоїть козу, забере собі молоко. Родзинка свята — цікава лотерея. Наша садиба орієнтована на міських жителів, тому таким чином ми популяризуємо сільські будні для містян, зокрема «дітей асфальту».

Все задумане відбулося. Особливим акцентом свята став гарбузовий конкурс — усі охочі з допомогою ножів змогли перетворити гарбузи на чудернацькі живі істоти. Переможці отримали призи. Загалом їх було багато, вручали під загальний регіт, бо що вартувало, наприклад, виграти… літр молока.

А ще всі смакували неповторно вишуканими стравами, що їх приготували жіночки разом із Ларисою Юхимівною Ігнатко. Її знамениті пиріжки просто розліталися!

Родину Ігнатків уже пізнали не лише на теренах Запорізького, Січеславського країв, а й туристи з інших регіонів, що мандрують цими краями. Тут справжній рай для стомленої душі. «Ми мешкаємо в селі більш як чотири роки, — розповідає пан Борис. — Місцина тут гарна, купили дім, поруч багато простору, але все це було сміттєзвалищем. Привели до ладу й вирішили, що можемо влаштувати тут місце комфортного відпочинку, зокрема й для городян, які відчувають брак спілкування з природою. Тому й виник «Аквазоо»: тут і тварини, й птахи, й риби в акваріумах. Пропонуємо дітям погодувати живність, уже вражень по вінця. Порядкуємо з матусею, татом, сестрою, втомлюємось, але дістаємо від цього справжнє задоволення. Як-от сьогодні, коли проводжали гостей. Вони повезли з собою гарбузи з чудернацькими фантазійними образами, як шматочки сонечка, що ми старалися подарувати на згадку про цей хороший день. Приємно й радісно».

Усього було вдосталь — радощів, сміху, тепла, смаколиків, осіннього запашного степового повітря. А вже чого-чого, а чудового настрою вистачило вщерть усім. Забрали з собою, щоб смакувати іще довго!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове