Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Ріпак б’є рекорди

Ганна КЛІКОВКА.

АГРАРІЇ області посіяли озимі зернові на площі понад 500 тисяч гектарів, це майже 80 відсотків запланованого. За даними Департаменту агропромислового розвитку ОДА, озимою пшеницею засіяли 480 тисяч гектарів, озимим ячменем — 32,2 тисячі. Вражає озимий ріпак: за прогнозованої площі 45,1 тисячі гектарів ця культура нині займатиме аж 80 тисяч, це 177 відсотків прогнозу. Селяни продовжують збирати соняшник, його обмолотили на площі 439,5 тисячі гектарів і зібрали 799,5 тисячі тонн зерна при середній урожайності 18,2 центнера з гектара. Намолот сої з 8,7 тисячі гектарів — 29,7 тисячі тонн зерна за врожайності пересічно 34,1 центнера з гектара.

«Балкани» — оберіг етнічних болгар

У МЕЛІТОПОЛІ на ювілейному концерті віншували з нагоди 25-річчя товариство болгарської культури «Балкани». Започатковане 1994 року, об’єднання вже чверть століття є затишною родиною для етнічних болгар Таврії. Багаторічні надбання товариства болгарської культури є гордістю в Україні й добре знані за кордоном. Тому з нагоди визначної дати на адресу «Балкан» надійшло багато вітань, зокрема від почесного консула Республіки Болгарії в Україні Сергія Желєва, асоціації болгар України, обласної й міської влади та громадських організацій, товариств болгарської культури області. Медалями асоціації болгар Запорізької області нагороджено Арину Мітєву — голову Товариства болгарської культури «Балкани» та Валентину Анфілову — заступника голови цього товариства і засновника жіночого клубу «Мартеница».

Надія на китайських будівельників

БУДІВНИЦТВО мостового переходу через Дніпро у Запоріжжі у містян, окрім гіркої іронії й жалю за мільярдами державних грошей, що пішли під воду, інших емоцій не викликає. Мости «будують» уже майже 15 років, кінця-краю не видно. Та останнім часом надія зажевріла — Державне агентство автомобільних шляхів України і китайська компанія «China Road and Bridge Corporation» СRВС уклали Меморандум про співпрацю. Угодою передбачено реалізацію проєкту із запорізьким мостом через Дніпро, просування його імплементації. Означена компанія — одна з чотирьох найкрупніших державних у КНР, що займаються будівництвом шляхів, а також мостів, залізниць, аеропортів тощо. Працюють в Азії, Африці, США, Європі. Може, й Запоріжжю пощастить.

Сузір’я талановитих освітян

ПРЕМІЯ GlobaTeacher Prize Ukraine оголосила цьогорічного переможця. Найкращим учителем України стала Наталя Кідалова з міста Мелітополь Запорізької області. Вона викладає англійську мову, українську мову і літературу в Мелітопольській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №23. Окрім звання найкращої вчительки країни, Наталію винагородили 250 тисячами гривень, поїздкою у Дубай на GlobaEducation and Skills Forum 2020 та однорічним безкоштовним навчанням від «Освіторії». Також її ім’я носитиме астероїд.

До речі, торік таку перемогу здобув учитель також із Запорізької області — Олександр Жук, викладач інформатики Запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Джерело». Нині до десятка найкращих учителів України, окрім Наталії Кідалової, увійшла вчителька англійської мови Запорізької спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Січовий колегіум» Наталія Гутарук, яка стала переможницею Другого всеукраїнського конкурсу «Кращі жіночі ініціативи».

Заживуть громадою

ВИВАЖЕНЕ рішення про добровільне об’єднання територіальних громад ухвалили Вознесенська та Костянтинівська сільські ради Мелітопольського району, утворивши Костянтинівську сільську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селі Костянтинівка.

Нова об’єднана територіальна громада має всі шанси стати однією з найпотужніших спроможних громад області з площею 229,87 квадратних кілометра та населенням 14 760 осіб. Вона має розвинену інфраструктуру та потенціал, здатний забезпечити сталий розвиток громади і задоволення потреб місцевих жителів. Костянтинівська ОТГ стала п’ятою об’єднаною територіальною громадою в Мелітопольському районі та п’ятдесят сьомою — в області.

Які лікарі, така й довіра

ЛІДЕРОМ із підписання декларацій з сімейними лікарями в області є Михайлівський район: 88 відсотків мешканців району обрали свого лікаря. Недарма на початку двотисячних саме на цій території яскраво розвивався проєкт з упровадження сімейної медицини ЄС. У містах Токмак та Енергодар по 85 відсотків населення довірили патронувати своє здоров’я сімейним лікарям, в Оріхівському — 80, у Запоріжжі — 73, а у Бердянську та Мелітополі — по 72 відсотки. Найменше людей підписали декларації у Токмацькому районі — 56 відсотків жителів. Цифри промовисто свідчать про стан розвитку галузі й доступність медичної допомоги жителям міст, а особливо — сіл. Більшість людей звертається по допомогу до комунальних лікарень. Таких закладів найбільше, вони мають відділення навіть у невеликих селах. Але також люди підписують декларації з лікарями-фізособами і приватними лікарнями.

Горе тим чаєнятам...

У ЗАПОРІЖЖІ сталася біда, що мало не забрала життя трьох діток: мати, завдавши ножових поранень своїм кровинкам, спробувала вкоротити життя й собі. Нині діти перебувають у лікарні, а жінку після надання медичної допомоги доправили у спеціалізований заклад. Її дії кваліфіковано як замах на вбивство. Кривавий випадок шокував навіть бувалих співробітників ГУНП, ювенальної превенції, слідчо-оперативної групи, лікарів, які на місці з’ясовували обставини.

Жінці 30 років, дітям — дев’ять, сім і три. На щастя, в недобру пору, коли мати взяла в руки ножа і почала ранити малечу, в домівку нагодилися сусіди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове