Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Енергоблок «заклинило»: і диверсія, і комерція

Зенон МИХЛИК.

У ГРУДНІ минулого року закінчився проєктний термін експлуатації енергоблока №1 Хмельницької атомної електростанції. У лютому цього року під час обговорення з представниками громадськості Білогірського району питання продовження строку його експлуатації генеральний директор станції Микола Панащенко зазначив, що такою є практика у багатьох країнах. Зокрема, в Україні понад проєктний термін працює дев’ять енергоблоків. Служба надійності ресурсу та продовження експлуатації ХАЕС запевнила: перший енергоблок можна використовувати і в наступні двадцять років.

Щоб виконати необхідний комплекс робіт, пояснив інформаційний центр станції, енергоблок вивели у планово-запобіжний ремонт на 257 діб. За цей час треба здійснити заходи з модернізації, реконструкції, заміни обладнання на сучасне, яке відповідає всім вимогам безпечної експлуатації. Однак наприкінці літа те ж джерело повідомило, що тривають ремонтні роботи з «відновлення» турбогенератора першого енергоблока. З’ясувалося, що 14 серпня «при виконанні програми пускових операцій виявлено несправність допоміжних систем генератора, систем водневого та водяного охолодження, підвищення віброшвидкості на підшипниках, внаслідок чого випробування було зупинено». Коментар фахівця уточнював: пошкодження генератора сталося через коротке замикання «у ході виконання досліду».

Повідомлялося, що повне відновлення роботи турбогенератора триватиме більше трьох місяців. Тому з’єднання енергоблока №1 до енергомережі ХАЕС перенесли на пізніший строк.

Тим часом Служба безпеки України почала розслідувати… диверсію. У ЗМІ потрапив уривок документа, що фігурував у судовому засіданні: «…в 2019 році посадові особи Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та його структурних підрозділів при проведенні ремонту турбогенератора енергоблока №1 відокремленого підрозділу «Хмельницька АЕС» з метою ослаблення держави вчинили умисні дії, спрямовані на пошкодження об’єкта, що має важливе народногосподарське значення».

Проведення ремонтних робіт генератора здійснювали працівники «Атомремонтсервісу». В результаті міжфазного короткого замикання обмотки статора відбулося пошкодження його елементів і ротора. Інші складові частини турбогенератора були тільки забруднені продуктами термічного пошкодження. До матеріалів кримінальної справи долучений речовий доказ — тампон, який, можливо, став причиною того, що дистилят не потрапляв у водяну камеру нижнього стержня. Це й призвело до його перегріву. Остаточну відповідь має дати експертиза, яку призначив суд на клопотання СБУ.

За попередньою оцінкою фахівців, через поломку й тривалий ремонт першого блока значно поменшає «продукції» ХАЕС на енергетичному ринку, отож збитки Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» можуть перевищити 4 мільярди гривень. Аби «не допустити дефіциту» електроенергії (хоча Україна її має достатньо, ще й імпортує у Європу — в Угорщину, Польщу, Молдову) у вересні Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії. Зокрема, ухвалила пролобійовану «слугою народу» Андрієм Герусом поправку, що дозволила українським споживачам купувати імпортну електроенергію. І компанія «Юнайтед Енерджі», яку пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, зайнялася її поставкою… з Росії. Щоправда, не напряму (з окупантами принципово не торгуємо!), а через Білорусь.

Отож маємо і диверсію, і комерцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове