Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Будь у курсі

Перепис населення: про що запитають?

Микола МОСКАЛЕНКО.

Наступного року, в період із 10 листопада по 23 грудня, у державі мають намір провести загальнонаціональний перепис населення. Про що нас будуть розпитувати переписувачі та як при цьому вберегтися від шахраїв під їхньою личиною?

ТЕХНІЧНО перепис відбуватиметься в два етапи. Спершу з 10-го по 30 листопада 2020 року українці дістануть змогу заповнити анкету перепису самостійно в електронному вигляді. А далі — для тих, хто не має бажання брати участь у переписі через Інтернет, — із 3-го по 23 грудня працюватимуть сто тисяч переписувачів, які обходитимуть домогосподарства кожного населеного пункту.

Отже, у дім навідаються уповноважені особи з планшетами. Насамперед вони поцікавляться первинними персональними даними. Згідно із законом про перепис населення, визначено 12 базових запитань: ПІБ, стать, вік, дата і місце народження, сімейний стан, національність, мовні особливості, громадянство, освіта, джерело існування, зайнятість, міграційна активність, житлові умови. Втім, окремі з цих запитань уряд запропонував істотно розширити, через що вони перетворилися на окремі тематичні блоки. Через що імовірних звертань із метою з’ясувати те або інше загалом набігає вже добрих п’ять десятків. При цьому завважте: відповідаючи на них, люди не повинні надавати переписувачам жодного свого документа. Всі дані заноситимуться лише з ваших слів.

Наприклад, запитуючи про ваші джерела доходів, переписники можуть поцікавитись, чи отримували ви цього місяця перекази з-за кордону, дивіденди за банківським вкладом, будь-яку соціальну допомогу, аліменти, доходи від здачі нерухомості в оренду, зрештою — скільки людей перебуває на вашому утриманні.

У графі «Міграція» передбачені уточнюючі запитання. Як довго ви мешкаєте саме за цією адресою, чи жили впродовж року в іншій державі і чому? Зрештою, чи плануєте найближчим часом внутрішню міграцію або еміграцію і, знов таки, чому? Як запевнили в уряді, ця інформація потрібна, щоб у подальшому розробити державні програми розвитку регіонів, адже, як відомо, не від хорошого життя люди зриваються з насидженого місця і їдуть у світи.

Задавати запитання будуть і про роботу, щоб оцінити проблеми ринку праці. Зокрема, поцікавляться родом трудової діяльності чи професією, а також місцем і режимом роботи. Опитування проводиться і з метою зрозуміти, в яких масштабах люди зайняті он-лайн роботою вдома, котра, як відомо, поки що не має статусу легальної у трудовому законодавстві. Зрештою це необхідно для підрахунку працездатних та їх розподілу за віком, статтю, професією та освітою.

Питатимуть і про сім’ю: її склад, офіційно зареєстрований у вас шлюб чи ні. Всіх представниць слабкої статі, яким уже виповнилося 15 років, розпитають, чи народжували дітей і скільки їх мають.

Анкети перепису міститимуть запитання не лише про освіту дорослих. Зокрема, з анкет ми точніше дізнаємося, скільки дошкільнят та в яких саме населених пунктах не відвідують дитсадків і з якої причини.

Чи не найбільший блок запитань присвячений житловим умовам. Будьте готові до того, що переписник скаже: «Це своя у вас оселя чи ви її орендуєте?» Водночас він запитає про метраж житла, рік побудови, і неодмінно — які побутові умови. Наприклад, у сільській місцевості захоче взнати, якого року побудови хата та чи опалюється вона (і в який спосіб). Чи є безпосередньо в оселі кухня і туалет із ванною, бойлер, котел, набирає вона воду з криниці чи з водопровідного крана, зрештою, чи є в домі Інтернет. Це потрібно вже для загальнонаціональної ревізії житлового фонду.

Ясна річ, вас запитають, якими мовами загалом володієте та якими з них послуговуєтесь у повсякденні. Окремий пункт анкети: «Яку мову вважаєте для себе рідною?»…

Як бачимо, серед запитань чимало й особистісних, навіть делікатних. Може, не кожний і захоче на них також відповідати. Втім, експерти радять відповісти і на них, не побоюючись, що ваші персональні дані передадуть, скажімо, у податкову чи в органи соцзабезу. Цього не робитиметься. А таке широке опитування проводиться з метою одержати реальну соціальну і демографічну «картинку» по країні. Адже востаннє перепис в Україні проводився аж 18 років тому.

І наостанок — про всюдисущих шахраїв. Не виключено, що і вони у час, коли проводитиметься перепис, захочуть скористатись нагодою, щоб під виглядом переписників потрапити до осель довірливих громадян. Убезпечити себе від них можна лише одним способом — не соромитись вимагати посвідчення. Кожний переписник зобов’язаний мати документ із такими даними: фотографія, ПІБ, координати переписної дільниці, а також паспорт. Якщо переписник відмовляється показати своє посвідчення, не пускайте його навіть на поріг своєї хати, не відповідайте на жодне з його запитань і відразу ж викликайте поліцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове