Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Прощавайте, паперові трудові книжки

Олена КОЩЕНКО.

УРЯД оголосив про перехід паперового документообігу в країні на електронний. Уже до кінця року в державі можуть скасувати обов’язковість трудових книжок, написання автобіографій від руки… Відповідний законопроєкт уже у парламенті.

Як відомо, паперові трудові «корочки» є мало не «священною коровою» кожного громадянина, який виходить на пенсію. Тим часом ось уже 19-й рік поспіль починаючи з 2000-го у Пенсійному фонді України трудові книжки громадян централізовано обліковуються в електронній формі. У разі якщо відповідна норма набуде чинності (а найімовірніше, так воно і станеться, адже це ініціатива владної «монобільшості»), то при працевлаштуванні роботодавці вже не запитуватимуть трудову, як і не будуть зобов’язані її зберігати. Вимагатимуть лише паспорт і довідку про код платника податків.

Чужих дітей не буває

РЕФОРМА інтернатів в Україні спрямована на їхню ліквідацію в звичному для нас розумінні цього слова, тобто в такому вигляді, в якому вони перебувають зараз, — великі казенні будівлі з 100-300 дітьми. Вже найближчими роками їхня кількість має скоротитися щонайменше втричі. Приміром, якщо сьогодні в них перебуває 1,5% дитячого населення країни, то 2026-го має бути не більш як 0,5%. Натомість у регіонах, залежно від потреби, малюки повинні рости в умовах, максимально наближених до домашньої обстановки: в патронатних сім’ях або ж у будинках сімейного типу…

Вирішення цієї проблеми водночас упирається іще в одну в нашому суспільстві, адже статус сирота теж буває різний. За статистикою, майже 90% нинішніх вихованців казенних інтернатів — це діти, які фактично є «сиротами» при живих батьках. Вони позбавлені батьківської опіки, яку повністю перекладено на плечі держави.

А от і не в столиці

В ЯКОМУ з українських міст сьогодні найбільші заробітки? Той, хто припустив, що це столиця, хоч близький у здогадках, а все ж не вгадав лідера. Держстат порахував, що найвищу офіційно встановлену середню зарплату українці отримують на Донеччині — у Маріуполі. Згідно зі звітними даними за другий квартал нинішнього року, у цьому великому портовому і промисловому центрі країни з 440-тисячним населенням працевлаштований щомісяця пересічно заробляє 17 114 гривень. На другому місці вже Київ із показником 15 561 грн, на третьому — Дніпро (10 094 грн). На п’ятому і шостому виявилися Одеса та Харків, де середня зарплата — 9 221 та 9 492 гривні відповідно.

Показник «середня зарплата» — досить умовне свідчення життєвого добробуту в тому чи іншому місті країни. Адже зарплати загалом теж дуже різняться, часом у десятки і навіть більше разів.

«Пакунок малюка»: кому пелюшки, а кому гроші

УМІСТ «пакунка малюка» (великої картонної коробки-колиски з речами для новонародженого) із наступного року зазнає змін. Додасться пелюшок, повзунків та підгузків, поменшає дитячої косметики. Як оголосило Міністерство соціальної політики, ціна бебі-боксу при цьому не зміниться, а залишиться у межах п’яти тисяч гривень, як це свого часу й було визначено урядовою постановою.

Нині подібну разову допомогу від держави отримують жінки при народженні дитини в усіх областях, окрім Донецької, куди поки що їх не доставляють. У Мінсоцполітики відшукали спосіб вирішити й цю проблему. Із наступного року жінкам, що народили на контрольованій території Донеччини, виплачуватимуть гроші замість пакетів.

Слабка стать на пенсії

В УКРАЇНІ нині мешкає 1078 громадян, які вже відзначили 100-річний ювілей. Понад дві третини серед них — представниці слабкої статі. Так що не такі жінки і слабкі, якщо міряти їхню силу коренем життєвого довголіття… А тим часом, за оперативними даними Пенсійного фонду, на обліку в його органах перебуває 2,5 мільйона працюючих пенсіонерів, серед яких півтора мільйона — жінки.

Як відомо, раніше українки мали право вийти на заслужений відпочинок у 55 років, тоді як чоловіки — у 60. Із 2011-го пенсійний вік стали підвищувати — щорічно на шість місяців. Тобто уже нинішнього 2019-го жінки йдуть на пенсію у 59. Планувалося, що 2021-го пенсійний вік для жінок зросте до 60 років.

Залізничний сервіс покращає

ДАВНО став притчею во язицех залізничний сервіс, надто у пасажирських потягах. Щоб виправити ситуацію, «Укрзалізниця» запустила новий проєкт — у своїх регіональних відділеннях відкриває спеціалізовану «Школу провідника пасажирського потяга». Взялася навчати своїх провідників пасажирських вагонів новим технологіям роботи і організації перевезень пасажирів, діям у надзвичайних, нестандартних і аварійних ситуаціях, основам професійного спілкування, професійній етиці, наданню першої домедичної допомоги, а також особливостям перевезення пасажирів із інвалідністю.

Поза сумнівом, провідник пасажирського вагона — це людина, котра не лише обслуговує пасажирів, а й є, без перебільшення, лицем української залізниці. Саме від його компетенції, уміння діяти у непередбачуваних ситуаціях багато в чому залежить комфорт пасажирів під час поїздки.

Закінчилась гарантія — прилад зламався

ДУЖЕ часто саме так і трапляється: придбала людина якийсь побутовий прилад, та щойно збіг його гарантійний термін, він зламався. Тож тепер треба його або відремонтувати (а часом це обійдеться не набагато дешевше за купівлю нового холодильника чи тієї ж пральної машини), або ж викинути і купити новий. Експерти давно вказують на подібну «гарантійну хитрість» виробників побутових приладів, які, навіть замовляючи нову модель розробникам, ставлять умову: зробити так, щоб через рік-півтора прилад обов’язково зламався…

У Євросоюзі вирішили з цим боротися, щоправда, під гаслом не захисту прав споживачів, а боротьби за чистоту довкілля — щоб зменшити обсяг відходів. Виробників усієї побутової техніки, яка продається на теренах євроспільноти, законодавчо зобов’язали збільшити термін служби своїх приладів. Ба більше, починаючи з 2021-го вони ще й будуть зобов’язані підтримувати випуск необхідних запчастин для ремонту їхньої техніки, як мінімум, ще впродовж 10-15 років після початку їх продажів.

Iмпортний автосеконд-хенд

УПРОДОВЖ нинішнього року з-за кордону в Україну ввезено 32,6 тисячі легкових автомобілів, що були у користуванні. Це майже вп’ятеро більше, ніж на цей час роком раніше. Що свідчить про зростаючу популярність імпортного автосеконд-хенду серед українських автолюбителів, які при цьому користуються транзитними схемами, що дають змогу це зробити без належної сплати податків. За даними Асоціації автовиробників України «Укравтопром», найпопулярнішими автомобілями з пробігом наразі є «Volkswagen Passat», «Renault Megane», «Skoda Octavia», «Volkswagen Golf» і «Ford Focus».

Як відомо, Кабінет міністрів відтермінував застосування штрафів до власників «євроблях» до 1 січня 2020 року. Таке рішення уряд ухвалив згідно з вимогою закону, ухваленого парламентом ще 12 вересня, а 20 вересня підписаного Президентом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове