Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Очікують цивілізованості

Марина ТІШКОВА.

Бурхливо почався й не менш емоційно завершився пленарний тиждень. Загалом розглянуто півтора десятка проєктів законів та постанов, ухвалено три закони.

ПЛЕНАРНОГО четверга сесійна зала вирувала: Генпрокуратура просила згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт члена депутатської групи «За майбутнє» Я. Дубневича. Слідство підозрює народного депутата, котрий раніше обіймав посаду глави транспортного комітету, в організації злочинної схеми навколо забезпечення «Укрзалізниці» стрілочними переходами та запчастинами: користуючись службовим становищем, впливав на закупівлі, внаслідок чого було завдано збитків на суму 93 млн грн. Усі подання були підтримані.

Пригасив емоції, що вирували в стінах парламенту, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Північноатлантична рада якраз мала візит в Україну). Він запевнив: «Кожна країна (член альянсу. — Ред.) підтримує вас із тим, щоб у майбутньому ви знали: НАТО буде на вашому боці». Всі члени НАТО єдині в своєму засудженні російської поведінки. Водночас «дорога до членства в НАТО не є легкою, тим, хто хоче цього, необхідно мати відданість і здійснювати значні реформи». Від цього парламенту очікують запровадження закону про національну безпеку, який був прийнятий торік, із парламентським наглядом над відомствами безпеки і оборонними інституціями, а також реформування СБУ, а від самої держави — переходу на цивілізований спосіб життя. «Перед Україною стоїть чудове майбутнє», — наголосив генсек НАТО, запевнивши, що альянс поруч із нами.

До Кримінального кодексу повернуто статтю про незаконне збагачення. Таким вважається перевищення вартості активів чиновника на 14,5 мільйона гривень від його офіційних доходів. При цьому якщо різниця сягатиме від 960 тис. грн (500 прожиткових мінімумів для праце-здатних) до 11,2 млн грн, статки стягуватимуть судом у цивільному порядку.

Газотранспортну систему відокремлено від НАК «Нафтогаз» відповідно до договору про заснування Енергетичного співтовариства та положень Угоди про асоціацію з ЄС. «Труба» отримає незалежного оператора, а правочинним власником стане держава в особі Мінфіну. Також депутати «перетрусили» держбюджет-2019: спрямували мільярд гривень на погашення боргів із зарплати шахтарям, 1 млн 361 тис. грн — на оборонну галузь.

У п’ятницю під час «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформувала міністр розвитку громад та територій України А. Бабак. Короткі підсумки такі: станом на 1 листопада створено 922 об’єднані територіальні громади, в яких проживають 10,4 мільйона українців (29,5% загальної чисельності населення). Уряд забезпечуватиме незворотність курсу децентралізації. У відповідь на звинувачення у закритті на периферії лікарень та скороченнях медичного персоналу А. Бабак запевнила, що «згори» цим процесом не керують. Мовляв, урядом визначено стандарт: усі населені пункти у межах зон обслуговування мають бути компактно розташовані та не більш як за сім кілометрів від закладу, що надає первинну медичну допомогу. А вирішувати, які поліклініки чи амбулаторії підсилити, а які перепрофілювати, мають уже на місцях. Отож із місцевих органів влади, мовляв, і слід питати, де лікуватися.

Наступне пленарне засідання — 12 листопада.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рік без Каті
Читати
I гроші, і влада
Читати
«Сірий кардинал» відбілює «папєрєдніків»?
Читати
Дифтерія під контролем
Читати
Вимагають справедливого слідства
Читати
Вітчизняному «бренду» — дорогу
Читати
Від символу біди до землі свободи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове