Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Бактерія стійка та підступна

«Тривалий час страждаю від синьогнійної палички, яка «роз’їдає» ногу. Нічим не можу вилікуватися. Будь ласка, підкажіть, звідки ця паличка потрапляє в організм і чи є народні засоби боротьби з нею».

Петро К.

с. Сергії Путильського району Чернівецької області.

 

СИНЬОГНІЙНА паличка — це рухома бактерія, яка є збудником великої кількості хвороб. Вона небезпечна своєю стійкістю до більшості протимікробних засобів, що й утруднює лікування. Розмноженню її в організмі сприяє наявність великої кількості бактерій, ослаблення імунітету, тривале лікування антибіотиками, гормональними препаратами, а також вік пацієнта (до цієї інфекції більше схильні новонароджені та люди похилого віку — старші 65 років).

Синьогнійна паличка передається контактно-побутовим шляхом. В організм частіше потрапляє разом із їжею, а також через предмети вжитку. Отож цю бактерію можна підхопити, якщо з’їсти м’ясо, випити молоко чи воду, які містять паличку. Або заразитися й повітряно-крапельним шляхом, якщо у повітрі є ця інфекція.

Вона здатна вражати багато органів, спричиняючи різні хвороби: отити, риніти, гайморити, пневмонії, кон’юнктивіт, кератит, холецистит, апендицит. Наслідком ураження шкіри та м’яких тканин можуть бути гнійні рани, фурункульоз, запалення оболонок мозку (менінгіт).

Фітотерапія за наявності синьогнійної палички має бути комплексна, з урахуванням індивідуальних особливостей хворого. Рекомендовано фіточаї на основі рослин, які чинять протизапальну, антибактеріальну, імуномодулювальну дії. Йдеться про корінь оману, листки евкаліпта, траву гадючника в’язолистого, траву звіробою тощо (настої готують за індивідуальним приписом).

Щодо зовнішнього застосування, то за висипань на шкірі без порушення її цілісності можна використовувати 10-відсоткову настоянку прополісу, якщо немає алергії на продукти бджільництва. Вражені ділянки шкіри потрібно протирати двічі-тричі на день до значного поліпшення. Помічною буде і олія чайного дерева — вона наділена значними протизапальними властивостями.

А ще можна приготувати мазь: 10 г подрібненого прополісу додати до 100 г розтопленого на водяній бані смальцю й тримати на водяній бані 10 хвилин, помішуючи. Змащувати ушкоджені ділянки шкіри двічі-тричі на день до повного загоєння.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове