Архів
Вівторок,
5 листопада 2019 року

№ 86 (19733)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Найдієвіша допомога

Ольга ЧУДІНОВА,

інфекціоніст.

ЩЕ до середини минулого століття сепсис був однією з головних причин смерті післяопераційних хворих, породіль, немовлят. На жаль, і сьогодні за статистикою ВООЗ такий діагноз входить до першого двадцятка головних причин смерті навіть у цивілізованих країнах. Половину хворих із тяжким перебігом врятувати не вдається.

За яких умов сепсис розвивається найчастіше? Передусім коли у кров потрапляють бактерії, віруси, грибки та їхні токсини, а також за подальшої системної запальної реакції організму. Сепсис може розвинутися дуже стрімко, через кілька годин після зараження. Таке трапляється внаслідок опіку, оперативного втручання (після пологів, надто якщо вони відбулися поза медзакладом, у неналежних умовах), через нагноєння у ротовій порожнині (найчастіше з причини запалення зубів). Із ризиком пов’язане і набивання тату в нестерильних умовах. Ідеться про погано знезаражений інструмент чи неретельно продезінфіковану шкіру. Власне кажучи, місце для тату — це операційне поле, де є контакт із кров’ю. Також інфекція може потрапити в рану уже пост-фактум, якщо людина недостатньо ретельно дбала про уражену шкіру. Уявіть: надворі спека, шкіра пітніє, до неї легко пристають пил, бруд. До речі, медики не беруть крові від донорів, які зробили татуювання менш ніж рік тому. Таке застереження пов’язане з ризиком зараження вірусним гепатитом, ВІЛ та іншими так званими інфекціями брудної голки.

Що ж відбувається в організмі, ураженому сепсисом? Бактерійні токсини, які найчастіше викликають зараження крові, спершу провокують спазм дрібних судин, а потім їхній параліч. Це призводить до критичного зниження артеріального тиску, порушення кровообігу в мозкових, ниркових, печінкових судинах, зрештою до серцевої недостатності, ураження нирок, печінки. Відбувається зрив імунних механізмів, організм не може дати собі ради з інфекційним процесом. Наслідком тяжкого сепсису, на жаль, досить часто є септичний шок і смерть. Та якщо надано якісне лікування, якщо у хворого сильний організм, шанс на одужання є.

Втім, найдієвіша допомога від сепсису — його профілактика.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове