Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Щоб «тихе полювання» приносило радість

Тетяна ГЛАДИШ.

Теплими днями, на які щедра нинішня осінь, любителі збирати гриби вирушають до лісу на «тихе полювання». Заодно приємно насолоджуватися чистим повітрям і красою природи. Проте важливо пам’ятати, що ця справа таїть у собі небезпеку. Щоб уникнути ризику отруїтися неїстівним грибом, слід озброїтися правилами такого мисливства.

Правила збирання

ВОСЕНИ в лісах з’являються грузді, рижики, моховики, боровики (білі гриби), маслюки, опеньки, сироїжки, зеленушки, осінні гливи, підосичники тощо. Всі вони відносяться до їстівних і чудово смакують, якщо їх правильно приготувати. До того ж осінні грибочки краще зберігаються, ніж зібрані влітку.

Однак, окрім такого багатства, на території України зареєстровано близько 80 отруйних видів. Уживання останніх або неякісних грибів може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, а таких представників грибного царства, як бліда поганка чи мухомор, — здатне призвести до смерті.

Збираючись на полювання, пам’ятаймо, що деякі їстівні гриби мають отруйних «двійників». Відрізнити білий гриб від небезпечного сатанинського можна, подивившись на місце зламу. У боровика він робиться рожевим. А у сатанинського — спочатку набуде рожевуватого відтінку, а згодом посиніє.

Щоб не стати жертвою гриба, що зовні нагадує лисичку, слід переконатися, що і ніжка, і шапочка мають однорідне забарвлення. Їстівні опеньки завжди сірого або коричневого відтінку, тоді як отруйні мають колір червоної цеглини.

Вирушаючи на «тихе полювання», візьміть собі за правило:

— не збирати гриби, в яких сумніваєтеся;

— не куштувати їх у сирому вигляді;

— оминати червиві або старі гриби, оскільки в них містяться отруйні речовини, навіть якщо вони їстівні;

— уникати для збирання місць неподалік автошляхів, залізничних колій, а також ділянок землі з отрутохімікатами — гриби люблять поглинати токсини, що є в їх оточенні;

— використовувати для збору кошики з лози або пластмасову тару — в оцинкованих відрах або целофанових пакетах урожай швидко псується.

Як готувати

ВІЗЬМІМО за правило не вживати гриби, котрі довго зберігалися. Бажано почати переробляти їх одразу після збирання, не даючи шансів заводитися хвороботворним бактеріям. Мікробам для цього достатньо шести годин. До речі, їсти мариновані грибочки після того, як вони постояли більш ніж півроку, теж не варто.

Передовсім зібрані гриби слід ретельно вимити, почистити і покласти у підсолену воду. Сіль вбереже їх від потемніння. Після такої обробки вони готові до подальшого приготування.

Якщо певний час необхідно зберігати лісовий урожай у холодильнику, то краще у паперових пакетах, оскільки у целофанових або у закритих контейнерах страждає і смак, і зовнішній вигляд.

Для сушіння ідеально підходять опеньки, боровики, підберезники і лисички. Після промивання їх просушують рушником і розвішують на горищі. Дехто сушить у духовці. Хоча цей спосіб швидший, зате чинить не дуже добрий вплив на смакові якості готового продукту.

Збираючись смажити або тушкувати гриби, візьміть посуд з товстими стінками. Ідеально підходять чавунні казанок чи сковорідка. Чавун чудово розжарюється і після вимкнення вогню довгий час зберігає тепло. Класти гриби треба лише на добре розігріту сковорідку і кілька хвилин смажити на великому вогні. Грибочки набудуть красивого кольору, якщо не помішувати їх, тобто не руйнувати текстури.

Коли грибний сік випарується і надійде черга додати жиру, обирайте той, який більше до смаку: смалець чи олію. Вишуканіше смакують гриби, смажені на вершковому маслі. Підсолювати страву ліпше наприкінці готування. Тоді вона залишиться соковитою й апетитною на вигляд.

Якщо вирішили заморозити урожай, то перед цим його необхідно проварити. Просушені після миття гриби опустіть у киплячу воду. Але варіть не більш як три хвилини, щоб вони не розлізлися. Затим дайте охолонути і відправляйте до морозильної камери.

Не бажано варити рижики, грузді, білі гриби, сироїжки та лисички, оскільки при цьому вони втрачають смак. Решту ж урожаю краще піддати термальній обробці, щоб вивести гіркоту і токсичні речовини.

За поживними властивостями гриби здатні позмагатися з м’ясом. Вони знані і своїми лікувальними якостями. Регулярне їх уживання зміцнює організм. А отже, подовжує життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове