Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зверніть увагу

Екзамен на водійські права по-новому

Олег ГРИГОРЕНКО.

В Україні затвердили правила отримання водійських прав.

ВІДПОВІДНА урядова постанова набула чинності 19 жовтня. Головний сервісний центр МВС опублікував її роз’яснення.

Серед основних нововведень, що стосуються безпосередньо процедури підготовки водіїв, наступні. Допускається індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв. Також за новими правилами випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв в училищах, не муситимуть проходити повторний курс в автошколі. До іспитів їх допускатимуть і так. Водночас, згідно із нововведеннями, не можна буде складати теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний — в іншому.

Проте чи не найголовнішим нововведенням у процедурі іспитів можна назвати їхню відеофіксацію. Як зауважують у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України, відеозйомку тесту з теорії вже проводять у нових сервісних центрах МВС. Проте відтепер дії учня та екзаменатора фіксуватимуться на відео і під час практичного іспиту. Для цього у кожному екзаменаційному авто мають встановити спеціальне обладнання.

До речі, нововведення стосуватимуться не лише іспитів, а й навчання. Зокрема, викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити інформацію про час проведення теоретичних і практичних занять, а також авто, на якому вони проходили, до спеціального електронного журналу. Доступ до нього матимуть як автошкола, так і територіальні органи надання сервісних послуг МВС.

Іще таке. Свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водія у паперовому вигляді випускникам автошкіл уже не видаватиметься. Натомість в електронному вигляді воно буде внесене закладом до Єдиного державного реєстру МВС. При цьому зміниться і термін дії свідоцтва про закінчення автошколи, яке видаватиметься тільки на два роки. Наразі документ чинний 10 років, і протягом цього часу водій міг прийти на іспит у сервісному центрі.

До речі, зазнало змін і саме посвідчення водія. В його особливих відмітках передбачено обов’язкове внесення інформації про групу крові та резус-фактор власника. Також віднині не можна отримати або обміняти права, якщо не маєш відмітку про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу. Навіть не допустять до складання іспитів. Тим часом, зверніть увагу, нагальна заміна чинних нині посвідчень поки що не передбачається. Хоча це можна зробити і просто добровільно, наприклад, звернувшись у Центр надання адміністративних послуг.

Як бачимо, отримати посвідчення водія може стати складніше. Запроваджені урядом нововведення мають на меті посилити контроль над підготовкою водіїв у кожній окремо взятій автошколі, а також навчання кожного конкретного слухача.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове