Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Світло сонячних батарей

Микола ЯСЕНЬ.

У НІКОПОЛЬСЬКОМУ районі стала до ладу сонячна електростанція — найпотужніша в Україні, яка увійшла до трійки найбільших і в Європі. Спорудили її винятково за інвестиційні кошти, в тому числі й китайської компанії «China Machinery». Тим часом на території Покровської сільради ударними темпами зводиться ще одна сонячна електростанція, яка потужністю перевершить попередню. Вона має запрацювати вже у листопаді, подаючи струм не менш ніж у 200 тисяч сільських домоволодінь. Разом із цим у регіоні все більше своїх прихильників знаходить світова тенденція зі встановлення сонячних батарей у приватних домоволодіннях і присадибних господарствах. «Побутовими» сонячними електростанціями тут обладнано вже понад 1,5 тисячі переважно селянських житлових і господарських споруд.

Гуртожиток для переселенців

У ТОМАКІВСЬКІЙ територіальній громаді нещодавно відкрили два нові заклади: Центр соціальної реабілітації сімей та людей усіх вікових категорій, а при ньому — гуртожиток. І не тільки для переселенців, а й для місцевих жителів, котрі з різних причин потрапили у скрутне становище. Нові заклади розташували у великому пристойному приміщенні, яке раніше належало районній лікарні. Громада зважилася його перебудувати, коли менеджмент міжнародної програми «U-LEAD з Європою» привів сюди інвесторів із п’яти країн ЄС — Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції. Вперше сільська ОТГ надаватиме необхідні послуги особам, котрі їх потребують, — як місцевим, так і внутрішньо переміщеним.

Космічні літаки — на потік

РАКЕТНО-КОСМІЧНЕ конструкторське бюро «Південне» разом із «Південмашем» упровадили інноваційне серійне виробництво корпусів ракетної техніки. Йдеться про так звану технологію ротаційного розкочування металевих обшивок замість старої, набагато витратнішої й обтяжливішої. Корпуси ракет, виготовлені по-новому, тобто з різнопрофільною внутрішньою поверхнею без швів і шпонкових з’єднань, істотно зменшать свою вагу і разом із цим підвищать міцність та надійність. Але головна новина, яка вже викликала інтерес усіх світових космічних агентств, — КБ «Південне» вийшло на фінішну пряму з розроблення орбітальних космічних літаків. Мова про створення космічних літальних апаратів тривалого використання, котрі зможуть підніматися на навколоземні орбіти і неушкодженими повертатися назад. Це не лише фантастична, а й неймовірно економна можливість доправляти на позаземні висоти космонавтів і різноманітні вантажі, а за необхідності здійснювати ремонти уже запущених супутників й інших апаратів і переводити їх на інші орбіти.

Підкова на щастя

ПЕРЕКОНЛИВИМ аргументом на користь децентралізації стало суттєве зростання доходів новостворених об’єднаних територіальних громад області. Загалом цього року до бюджетів ОТГ надійшло понад п’ять мільярдів гривень — майже на 30% більше, ніж торік. Якщо донедавна гроші заводилися тільки у кількох везучих ОТГ, скажімо, Слобожанській чи Новоолександрівській, котрі мають географічно вигідніші умови, то нині до них приєднуються й периферійні, ще недавно далекі від економічно міцних центрів. Поліпшення свого матеріального становища відчули й мешканці громад. Вітаючи нововведення, жителі Миколаївки у Петропавлівському районі на своїй горі встановили на щастя металеву підкову — за інформацією Національного реєстру рекордів України, найбільшу.

Повернули з небуття

ЗНАМЕНИТИЙ на весь світ петриківський художній розпис — візитівка Дніпропетровщини — не єдина відмітна риса області. У селі Миколаївка сусіднього Новомосковського району місцеві художники під орудою Анжели Лагоди взялися до створення живописного монументального полотна у дусі традицій і техніки… власного миколаївського розпису. Саме він найстародавніший в Україні. «Шкода, що за радянських часів традиції давнього розпису забули, — говорить керівниця місцевої секції декоративно-прикладного малювання Лідія Клименко. — Тому миколаївці взяли за мету відродити техніку свого декоративного художнього малювання. Чим більше ми створюватимемо краси на рідній землі, тим глибше проникатиме вона у наші душі, збагачуючи їх духовними надбаннями наших пращурів. Миколаївський розпис — дуже символічний, усі його елементи містять українську національну символіку. Барвисті квіти, соковиті ягоди, фрукти, листя й галузки городніх і декоративних рослин наносяться широкими мазками. На відміну від петриківських мальовок, котрим притаманне чорне або біле тло, у миколаївських воно зелене, як степи і ліси Присамар’я».

Компенсуючи шкідливі наслідки

КОЛИШНЯ «Криворіжсталь», а нині ПАТ «АрселорМіттал», — чи не єдине у краї металургійне підприємство, яке донині максимально зберегло весь свій комплекс із виробництва чавуну, сталі і металопрокату. Проте воно є й найбільшим забруднювачем довкілля. Викиди підприємства чинять негативний вплив на здоров’я місцевого населення. Щоб хоч якось компенсувати невтішні наслідки від такої згубної діяльності, «АрселорМіттал» разом з обласними адміністрацією і радою, Комітетом Верховної Ради з питань здоров’я нації і медичної допомоги та медичного страхування підписав Меморандум, згідно з яким зобов’язався за власні кошти спорудити у Кривому Розі сучасну онкологічну клініку. Вона має перебрати на себе обслуговування жителів не тільки міста, а й навколишніх сільських територій. Щоправда, голова облради Гліб Пригунов зауважив, що згоди підприємства на будівництво лікарні вдалося домогтися лише за посередництва столичної влади. Він також додав, що керівники ПАТ «АрселорМіттал» мають дбати не лише про відшкодування негативного впливу на здоров’я людей, а й про досягнення безпечного безвідходного щодо шкідливих речовин виробництва.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове