Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Урядові сюрпризи

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Позаминулого тижня було ухвалено у першому читанні проєкт держбюджету-2020. Уряд називає його «бюджетом зміни акцентів», заявляючи про посилення державної підтримки для малого й середнього бізнесу та фермерів. Однак бізнесмени й аграрії іншої думки. Все частіше лунають голоси про посилення тиску на бізнес, згортання аграрних програм. На чому ґрунтуються такі судження?

Зміна акцентів

«МИ змінили підхід до державної підтримки агросектору — замість дотування великих підприємств робимо акцент на підтримці малих фермерів. Зокрема, плануємо компенсувати ставку за кредитами, щоб менші підприємства взяли активну участь і мали не гірші умови для купівлі земельних ділянок, коли запрацює ринок землі», — запевняє Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, характеризуючи Держбюджет.

Певна послідовність між заявами уряду та його діями прослідковується. Так, наприклад улітку Кабінет міністрів України ухвалив постанову, якою обмежив суму фінансової підтримки одному суб’єкту господарювання (сільськогосподарському виробнику) до 150 мільйонів гривень. А на початку вересня Президент Володимир Зеленський доручив Рахунковій палаті поінформувати про використання державних дотацій великими агрокорпораціями. На жаль, аудиторське доручення Глави держави, встановлення меж держпідтримки та заяви уряду про надання малим фермерам частини компенсації відсоткової ставки за кредитами при купівлі землі — оце й усі перспективи для малого й середнього агросектору. Звідси й випливає негативна оцінка аграріїв політики нинішнього уряду.

Згортання всіх програм підтримки

ГОЛОВА Чернігівської обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників, власник фермерського господарства «Соната» Іван Якуб згадує, як два роки тому аграрії вибили з попереднього уряду «фермерський» мільярд. «Хоча ці кошти повністю не використовувалися, частина програм усе ж таки працювала. А тепер із цим склалася ситуація, загрозлива для фермерів, оскільки банки, заявлені у відповідній програмі щодо компенсацій на купівлю нової техніки, влітку були вилучені зі списку».

Через таке урядове рішення сільгоспвиробники, котрі наважилися на закупівлю техніки, взявши кредити в банках, опинилися за бортом — адже компенсації їм не буде. До речі, програма передбачала вагомі компенсації: товариствам з обмеженою відповідальністю — 25, а фермерам — 40%.

«Програма давала змогу брати на три роки кредит до дев’яти мільйонів гривень під півтори ставки Нацбанку, — веде далі Іван Якуб. — Фермер мав сплачувати всього один відсоток. Повіривши попередньому уряду, фермери взяли кредити. Але бюджет на наступний рік компенсацій не передбачає. Нас обманули! Ще такий приклад: раніше компенсацію також надавали ще й на утримання ВРХ, проте в новому бюджеті цієї пільги теж немає. Наслідки не забарилися — якщо за останні два роки кількість фермерських господарств зросла на вісім тисяч, то зараз маємо згортання їхньої діяльності».

Не задоволені фермери і земельною реформою, яку анонсувала чинна влада. На їхню думку, вона призведе до краху дрібних і середніх агропідприємств, а то й узагалі до зникнення фермерства.

«Виходить, що ті, хто назвав себе «слугами народу», обвели цей самий народ довкола пальця. Навіть профільне міністерство ліквідували, щоб не було центру впливу аграріїв. Як можна йняти їм віру?» — резюмує Іван Якуб.

Агросектор — у вільне плавання, землю — з молотка!

НЕ в захваті від законопроекту про Державний бюджет України на 2020 рік і працівники тваринницької галузі. Всі попередні програми держпідтримки тваринництва, започатковані з 2018-го терміном на п’ять років, не збережені. Асоціація тваринників України, котра захищає інтереси близько 3500 тваринницьких господарств, уже висловила свою категоричну незгоду з цією політикою.

І найголовніше: у бюджеті на наступний рік відсутні суми держпідтримки в обсязі 1% аграрного ВВП, які були законодавчо закріплені змінами до Бюджетного кодексу ще 2016-го. Крім кредитування на купівлю фермерами землі — а це 4,4 мільярда гривень (для порівняння: у 2019 році фінансування програм АПК було на рівні 6,9 мільярда гривень), у бюджеті України не закладено фінансування жодної з восьми чинних до того програм. За словами аграріїв, уряд Гончарука відправив український агросектор у вільне плавання, паралельно проштовхуючи тотальне обезземелення всіх, окрім транснаціонального капіталу. Власники його володіють достатніми ресурсами для купівлі українських чорноземів.

Зважаючи на все це, переважна більшість українців проти продажу землі. Згідно з даними соціологічної групи «Рейтинг», 74% опитаних вважають, що таке рішення має прийматися на всеукраїнському референдумі. 81% респондентів виступає проти продажу сільгоспземель іноземцям. А 73% українців узагалі проти запровадження ринку землі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове