Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Наша гордість

Небесний меч

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Громовий салют козацьких гармат, урочистий марш духового оркестру, в начищеному сріблі якого віддзеркалюються шеренги молодих лейтенантів, і захоплені усмішки пані… Це на майдані Свободи 86 випускників Харківського національного університету повітряних сил посвячуються в офіцери.

СИВОЧОЛИЙ генерал, командувач ВПС Сергій Дроздов, окрім льотних крилець в петлицях, дюжині найкращих випускників чіпляє на груди їхню першу нагороду — золоту медаль за відмінне закінчення вишу, а Олексію Ждеду вручає ще й меч, яким щороку нагороджують найкращого з найкращих. Свого часу цей «Меч дружби» подарував факультету член британської королівської родини принц Майкл Кентський на знак дружби та льотного братерства. Щороку з нього роблять копію, яку вручають найкращому випускникові.

Крім Олексія, ще 23 випускники, котрі пройшли стажування на бойових літаках в авіаційних бригадах, отримали кваліфікацію «льотчик 3-го класу», семеро — «штурман 3-го класу». Випускники льотної спеціалізації вкотре завершують виш, маючи наліт на бойових літаках та здійснивши пуски ракет по цілях. Двоє з них у 2014 році стали учасниками бойових дій на сході країни, батьки 14 молодих лейтенантів воювали в АТО-ООС.

— Мої груди розпирає від гордощів за цих хлопців, — зізнається генерал Дроздов. — Останнім часом відбулися великі зміни і в державі, і в університеті. Сьогодні університет повітряних сил посідає 19 місце серед вишів України, як військових, так і цивільних. Хлопці налітали кожен більш як по 200 годин, отримали 3-й клас.

Заступник начальника університету полковник Костянтин Васюта розповідає, що починаючи з 2016-го у них запроваджено концепцію підготовки льотного складу — найпрогресивнішу в світі. Вона триступенева. Спочатку курсанти вчаться літати на легкомоторних літачках, затим — на навчально-бойових, урешті-решт, хлопці практикуються на модернізованих бойових.

— Закінчивши виш, після двох бойових змін колишній випускник ХНУПС готовий заступити на самостійне бойове чергування, — пояснює полковник Васюта.

Випускникові американського льотного коледжу потрібно сім років, щоб досягнути ступеня бакалавра, далі пройти курси в навчальному центрі, і лиш тоді заступити на бойове чергування. Сім років готують бойового льотчика і в нашого стратегічного ворога — Росії.

Уперше 11 курсантів випускного курсу навчалися в Туреччині на льотчиків-операторів з керування безпілотним авіаційним комплексом «Bayraktar TB2» і отримали дипломи міжнародного зразка. До того ж 25 відсотків курсантів склали іспит найвищого рівня на володіння англійською. Це дасть змогу їм не тільки брати участь у миротворчих операціях, а й літати на міжнародних авіалініях.

Для таких вершників мають бути й добрі крилаті коні. Сьогодні вони літатимуть на модернізованих МіГ-29, Су-27, штурмовиках Су-25, бомбардувальниках Су-24, гелікоптерах Мі-8, Мі-24. А як із новою технікою?

Генерал-лейтенант Дроздов каже, що найбільші успіхи в нас у царині протиповітряної оборони: у Збройних силах з’явилися радіолокаційні комплекси нового покоління, потужні ЗРК. Поки що скромніші успіхи у створенні авіаційних комплексів. Хоча на базі вертольотів Мі-8, на яких замінюють обладнання, двигуни, редуктори, постане комплекс світового рівня. Є в нас транспортні літаки «Антонов», однак надходитимуть вони у війська, з усього видно, після того як завод здійснить програму імпортозаміщення. Щодо винищувальної авіації, то тут сподівання на її оновлення з допомогою інших країн-партнерів.

На фото автора: випуск льотного факультету.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове