Архів
Вівторок,
29 жовтня 2019 року

№ 84 (19731)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Годі чекати достойних пенсій

Олена КОЩЕНКО.

Прем’єр-міністр оцінив реальний прожитковий мінімум для населення на суму 4 251 гривню і заявив про готовність «здійснити рішучі кроки» щодо його утвердження вже 2020 року. До цього показника традиційно «прив’язані» й пенсійні виплати. Тож, якщо вірити урядовцям, уже наступного року можна було б сподіватись на збільшення мало не вдвічі і розміру мінімальних пенсій…

ПРОТЕ в найближчому майбутньому мінімальних пенсій по чотири тисячі українці навряд чи побачать. Бо це популізм, не підкріплений економікою країни. Подібні «золоті гори» достатку для пенсіонерів не «намальовані» навіть у проєкті Державного бюджету на 2020 рік, поданому на розгляд Верховної Ради. В цьому документі пропонується встановити у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року — 2027 гривень, з 1 липня — 2118, з 1 грудня — 2189. Як бачимо, про заповітні «4 251» навіть близько не йдеться.

Більше того, якщо запропонований проєкт бюджету схвалять у чинній редакції, на пенсіонерів чекає ряд неприємних сюрпризів. Бо навіть на розмір виплат, встановлений сьогодні, у Пенсійному фонді України немає грошей. ПФУ залишається дефіцитним. Державний бюджет, згідно з проєктом на наступний рік, фінансує його на 172,5 мільярда гривень. Це більше, ніж сьогодні (у 2019-му фінансування через нестачу грошей у Пенсійному фонді з держбюджету становить 167,5 мільярда гривень). І це при тому, що цього року мінімальна пенсія становить близько 1700 гривень, і якщо вона зросте навіть до 3000 гривень, то дефіцит Пенсійного фонду подвоїться. Загалом експерти вважають, що грошей на латання діри не вистачить, а значить, під загрозою опиниться стабільність виплати коштів.

Звідки наймолодша в Європі команда українського уряду збирається брати такі гроші в час, коли наша економіка досі не подолала наслідків криз 2008-го та 2014 років? Хіба що, наслідуючи приклад попередників, візьме їх у кредит — напозичається по світах, щоб потім банально «проїдати» на пенсії.

А тим часом українські пенсіонери продовжують, як можуть, виживати на свої злиденні пенсії, давно вже не розраховуючи особливо на пенсійні подачки владців. Про це свідчать цифри Держстату. В Україні налічується 11,3 мільйона громадян пенсійного віку. Середній показник їхніх щомісячних виплат ледь дотягує до 3000 гривень (вважайте, 100 гривень на день, а ще ж треба оплатити комуналку і ліки). За статистикою, лише 8% тих, хто перебуває на заслуженому відпочинку, сподіваються, що їм вистачить пенсії. Ще скількись там відсотків надіються хіба що на допомогу дітей… Чи не тому серед пенсіонерів мало не кожний четвертий все ще продовжує посильно трудитися. Годі вже казати про велику кількість сільських пенсіонерів, які, хоч і несила, а змушені обробляти город-годувальник, бо інакше ніяк прожити… Як мовиться, без коментарів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки
Читати
Страшна хвороба заявила про себе
Читати
У школі — гепатит «А»
Читати
НАТО: перезавантаження
Читати
Газу вдосталь
Читати
Віз поперед кобили
Читати
Готуємось до свят
Читати
Поки що «автосекондхенд»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове