Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виклик самій королеві

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через Brexit Борис Джонсон опинився на межі відставки.

Докладніше...
Уряд меншості святкує перемогу

ПОРТУГАЛІЯ. На парламентських виборах упевнено перемагають соціалісти.

Докладніше...
Стратегічний проєкт

ПОЛЬЩА підписала договір на будівництво судохідного каналу в обхід Росії.

Докладніше...
Нідерланди, а не Голландія

НІДЕРЛАНДИ. Уряд припинив використання назви країни Голландія.

Докладніше...
Підтримки вже не буде

США відмовилися від проведення у Сирії спільної з Туреччиною операції.

Докладніше...
Спрацювали на упередження

ІНДІЯ. У Нью-Делі почалась спецоперація через загрозу атаки кашмірських бойовиків.

Докладніше...
Усім аеропортам аеропорт

КИТАЙ. У Пекіні відкрився другий міжнародний аеропорт «Дасін».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Газовий запас

Олена БЕГМА.

ФІНІШУВАЛА акція «Газовий запас» для побутових споживачів блакитного палива. За місяць, протягом якого діяла пропозиція НАК «Нафтогаз», нею скористалися понад 55 тисяч українських сімей. Усі вони зможуть використовувати газ узимку за фіксованими літніми цінами. Викуплений обсяг перевищує 67 млн ​​куб. м. Як відомо, проплатити наперед за пільговою ціною можна було не скільки завгодно блакитного палива, а лише певний його об’єм, який вираховувався облгазами згідно із торішнім обсягом його споживання домогосподарством.

Хочеться сподіватися, що ті, хто закупив газ, про це не пошкодують. Бо здебільшого українці скептично поставились до цієї пропозиції «Нафтогазу». Люди так і казали: «Не хочемо, бо все одно нас одурять». Хто мав рацію — довірливі оптимісти (їх виявилося дуже мало з огляду на кількість сьогоднішніх користувачів газового опалення) чи недовірливі скептики — це ми побачимо лише після завершення опалювального сезону 2019-2020.

Тим часом голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що запаси блакитного палива в українських підземних сховищах перевищили 20 млрд куб. м. Тобто план по запасах газу на зиму виконаний і дає змогу Україні пройти опалювальний сезон навіть у разі припинення Росією транзиту.

Тисяча гривень — ото грошина

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк почав друкувати купюри нового номіналу — 1000 гривень. На них зображення українського вченого і філософа Володимира Вернадського, а зі звороту — Національної академії наук України. Повідомляється, що нові гроші мають 20 ступенів захисту від підробки. Їх запровадять в обіг вже цього місяця — 25 жовтня…

Проте вже тепер правоохоронці, запобігаючи ймовірним аферам, пов’язаним із новиною про впровадження цих купюр, застерігають: ніякого обміну «старих» паперових грошей на нові не буде.

Плюс ще чотири парафії

УПРОДОВЖ місяця до Православної церкви України приєднались ще чотири релігійні громади в різних областях — на Сумщині, Закарпатті, Рівненщині та Вінниччині. «Тож поступово, але впевнено наша церковна родина збільшується і міцнішає», — сказано у заяві ПЦУ. Водночас митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив, що за понад півроку, які минули з моменту створення Православної церкви України, до неї приєдналися більш як 500 парафій Української православної церкви Московського патріархату. Загалом же на сьогодні ПЦУ нараховує 7 000 парафій.

Трансформована українська ментальність

ДВАНАДЦЯТИЙ рік поспіль в Україні спостерігається стала тенденція до зменшення кількості державних реєстрацій шлюбу. За даними Міністерства юстиції, торік їх відбулося 228 411. Це на 190 тисяч менше, ніж іще було 2007-го. Тим часом і нинішній рік добігає кінця, впродовж якого українці уклали лише близько 100 тисяч офіційних шлюбів. Не густо! На жаль, немає такої статистики, скільки натомість із року в рік складається громадянських шлюбів. Є тільки приблизні експертні оцінки. Але й вони свідчать про те, що інститут сім’ї й одвічно традиційних для українського народу сімейних цінностей як такий відмирає. Іще одним красномовним свідченням цього є і той факт, що сьогодні в державі кожна четверта дитина народжується в жінки, яка офіційно не перебуває у шлюбі.

Єдиний номер для екстреної допомоги

112 — такий єдиний номер для екстреної допомоги населенню планують запровадити в Україні. Тобто він має стати єдиним для виклику і «швидкої», і поліції, і пожежних, і рятувальників ДСНС… Про це йдеться у програмі діяльності уряду, й водночас наголошується, що нововведення допоможе розв’язати безліч проблем і зберегти більше життів.

До речі, в Києві вже з’явилися перші кнопки екстреного виклику поліції, з допомогою яких можна швидко зв’язатися з оператором. Установки працюють цілодобово, сім днів на тиждень, без вихідних. Зараз вони є на вулиці Салютній, де в червні відкрили цілий комплекс із безкоштовним Інтернетом, зарядками для електромобілів, «розумним» освітленням та системою моніторингу повітря, а також на Пейзажній та Алеї художників, в парку Володимирська гірка. Кнопки виклику поліції, крім функції голосового зв’язку, обладнані відеокамерами, тому оператор має змогу бачити того, хто викликає правоохоронців.

Готуйте гаманці

ПРОЄКТ нового Державного бюджету України передбачає дефіцит Пенсійного фонду у 2020 році в розмірі 172,5 мільярда гривень. Це рекордна фінансова дірка. Водночас не вказано джерела її латання. Ці кошти навряд чи можна буде взяти «з повітря», тому уряд, найімовірніше, «розкидає» їх на українців у вигляді нових трудових податків і зборів. Експерти підрахували: якщо всю суму пенсійного дефіциту розділити на офіційну кількість населення (42 млн осіб), то вийде, що кожен, у тому числі немовлята і люди похилого віку, наступного року опосередковано повинні «заплатити» державі по 4,11 тис. грн.

Водночас 2020-й стане роком пікових виплат держборгу. Майже 40% дохідної частини бюджету доведеться віддати кредиторам країни. У сумі погашення держборгу і його обслуговування коштуватиме бюджету 421,6 млрд гривень. Знов же — рекордний показник. І знов-таки: діставаймо гаманця…

Підмурівок національної ідеї

СЬОГОДНІ в Україні в ефірі регіональних та місцевих FM-радіостанцій кожна друга пісня лунає українською мовою. Водночас упродовж року (відколи набув чинності закон про мовні квоти) помітно зросла частка українського ефірного мовлення. Прикметно, що серед областей у лідерах зі зростання мовлення українською в ефірі стала Луганщина. За нею йдуть Хмельниччина та Одещина… Про це мовиться у звіті Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо утвердження в державі української мови як підмурівку національної ідеї.

Варто зауважити, що запроваджені рік тому в жовтні телеквоти, за порушення яких передбачені штрафні санкції до 400 тисяч гривень, посприяли поширенню української мови в етері. За час дії закону Нацрада застосувала штрафні санкції лише до восьми телеканалів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стане ще складніше?
Читати
Нам продадуть «джавеліни»
Читати
На «голівуд» час є...
Читати
Очікують конкуренцію
Читати
Державну — знати!
Читати
Насильству стоп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове