Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Коли мовчання — золото

Серафим МАРТИНЕНКО,

ларинголог.

НАШ голос — це дар природи, який треба пильно берегти. Загрозу становлять різні захворювання, які можуть змінити його до невпізнання або й узагалі призвести до зникнення. Є медичний термін — беззвучний голос, що означає близьке до шепотіння мовлення зі збереженою артикуляцією.

Головний ворог — ларингіт (запалення гортані), а також тривалі розмови на підвищених тонах, надмірний вияв емоцій, що супроводжується криком тощо. Мало хто замислюється над своїм диханням. Адже чергування вдихів і видихів відбувається мимовільно. Втім, щоб голосовий апарат витримав тривалі навантаження, потрібно вміти управляти своїм диханням. Особливо необхідно це тим, хто з огляду на професію мусить довго й багато говорити, наприклад педагогам. До речі, у деяких навчальних закладах є спеціальні курси правильного дихання.

Дуже важливо, як ми дихаємо: носом чи ротом. Якщо ви постійно хапаєте повітря ротом, то слизова оболонка висихає і з’являється дошкульне відкашлювання. Тож, перш ніж почати говорити, треба вдихнути, а тоді повільно, економлячи повітря, вимовляти фразу.

Ті, кому доводиться багато говорити чи співати, повинні особливо турбуватись про свої голосові складки (зв’язки). Передусім слід усунути все, що погано на них діє. Шкідлива гостра, занадто холодна чи дуже гаряча їжа. Кисла й солона теж на шкоду — подразнює слизову складок. Перед виступом або лекцією бажано не вживати горіхів, насіння, не пити газованих напоїв.

Під час тривалої розмови часто пересихає горло. Допоможуть склянка з водою або чай зі скибочкою лимона — це зволожує слизову оболонку і стимулює роботу голосових складок.

Коли ми п’ємо холодну воду, відбувається різкий перепад температури, що може призвести до спазму, котрий завадить вчасно включитись у роботу голосовим складкам. Тобто порушується їхній звичний механізм плавного змикання. І, певна річ, на тлі переохолодження може виникнути запалення.

Для голосових складок надзвичайно шкідливе куріння! Тютюновий дим подразнює слизову гортані, відтак з’являється захриплість, знижується тембр голосу. Все це — наслідки набряклості й потовщання складок або появи на них вузликів і навіть поліпів.

Якщо горло вже болить, то запаленим і подразненим зв’язкам необхідний спокій, тому слід якомога довше помовчати. Організм у цей час сам почне відновлювати голос, приводячи гортань у робочий стан.

На ніч треба пити тепле молоко — це пом’якшить горло. Разом із молоком корисним буде й мед (найліпше — липовий).

Можна взяти аптечну настоянку евкаліпта і полоскати горло, додавши у теплу воду 20 крапель на склянку. Ще краще робити інгаляції із розчином евкаліптової олії. Це допоможе не тільки нормалізувати голос, а й зміцнити зв’язки.

Відновленню голосу сприяє й тимчасова відмова від їжі, оскільки не буде додаткового подразнення від ковтання, тож одужання прискориться. Корисні ванни для ніг із гірчицею. Закип’ятіть 10 літрів води, розведіть її холодною і розчиніть дві-три столові ложки гірчичного порошку. Парте ноги 15-20 хвилин, після чого надіньте теплі вовняні шкарпетки.

У склянку свіжовичавленого бурякового соку додайте столову ложку яблучного оцту (9%) і полощіть горло раз на день.

Приготуйте дві столові ложки соку алое, додайте стільки ж теплої перевареної води і прополощіть горло. Повторюйте процедуру тричі на день.

Закип’ятіть півлітра холодної води з трьома чайними ложками подрібненого лушпиння цибулі. Через годину відвар процідіть і прополощіть ним горло.

Поставте на вогонь 250 мл води, додайте дві столові ложки родзинок, через п’ять хвилин після закипання зніміть із плити, остудіть і додайте столову ложку свіжого соку цибулі. Пийте відвар тричі на день по дві столові ложки.

Попри ці помічні поради бажано все ж таки звернутися до лікаря, бо ларингіт може свідчити про ускладнене запалення, яке треба лікувати комплексно. І, певна річ, варто бути обережним, пильнувати за станом свого горла, словом, не доводити до неприємностей.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове