Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Цілющий настій для підшлункової залози

Лариса ПАВЛЮК,

ендокринолог.

З УСІХ внутрішніх органів підшлункова залоза найуразливіша. Вона швидко виходить з ладу через порушення в харчуванні: зловживання жирними, копченими, смаженими стравами, солодощами, алкоголем тощо. Цей орган тісно пов’язаний з іншими органами травлення, тому страждає в разі порушень у роботі печінки, жовчного міхура, кишківника. Від надміру шкідливих речовин, а також підвищеного навантаження, яке виникає внаслідок «недопрацювання» названих вище органів, підшлункова залоза запалюється, починає виділяти меншу кількість ферментів, конче потрібних для перетравлювання їжі та засвоєння поживних речовин.

Із давніх часів для поліпшення діяльності підшлункової залози використовували настій чистотілу на сирній сироватці. За наших днів цей рецепт набув широкого розповсюдження. І недарма. Він знімає запалення й поліпшує діяльність підшлункової.

Як приготувати цей цілющий настій?

До трьох літрів пастеризованого(!) молока додати три столові ложки будь-якого кефіру. Банку накрити марлею й залишити в затіненому місці за кімнатної температури на чотири доби. Одержаний кисляк перелити в трилітрову емальовану каструлю, яку поставити в більшу, заповнену окропом. Води має бути стільки, щоб вона не перелилася в каструлю з кисляком. Закрити кришками обидві каструлі й залишити на ніч.

Уранці кисляк відцідити: вилити на марлю, обв’язану навколо каструлі. Залишити на дві години — за цей час утвориться смачний сир і якісна сироватка. Останню знову вилити в трилітрову банку.

Тим часом приготувати торбинку з марлі приблизно 10x10 см, можна з мотузочкою, що затягується. Три камінці завбільшки з дрібне куряче яйце, щоб вони вільно проходили в банку, промити щіткою з милом і прокип’ятити 45 хвилин. Чисті камінці опустити в прокип’ячену й випрасувану марлеву торбинку, додати туди дві столові ложки з помірним вершком трави чистотілу (свіжого чи сушеного) й опустити торбинку в сироватку, попередньо затягнувши й зав’язавши мотузочку (можна просто зашити). Банку накрити марлею й залишити на чотири доби в тіні за кімнатної температури.

Після цього поставити банку в холодильник і вживати настій один раз на день по 50 мл (можна з додаванням чайної ложки меду) натщесерце за 30 хвилин до їди (краще перед сніданком). Тим, хто страждає на цукровий діабет, меду не додавати.

Лікувальну сироватку можна пити тривалий час із невеликими перервами, з огляду на самопочуття, — наприклад, один місяць пити, два тижні — перерва. Коли настій закінчиться, готуйте свіжий.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове