Архів
Вівторок,
8 жовтня 2019 року

№ 79 (19726)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Задля здорових ясен і зубів

Віктор ГОНЧАРУК,

стоматолог.

КРОВОТОЧИВІСТЬ — одне з найпоширеніших захворювань ясен. Якщо цю проблему не вирішити, можна залишитися без зубів, бо ясна будуть нездатні їх утримувати.

Ось 10 простих порад, до яких потрібно обов’язково дослухатися, щоб запобігти й усунути кровоточивість ясен.

1. Належна гігієна порожнини рота. Рекомендовано чистити зуби, як мінімум, двічі на день.

Вагітним також потрібно підтримувати високий рівень гігієни порожнини рота, адже через коливання гормонів зуби можуть зіпсуватися.

2. Полоскання перекисом водню. Це слід робити, якщо помітите кровотечу під час чищення зубів. Але не ковтайте рідину, бо це може бути небезпечно.

3. Використовуйте марлю. Перш ніж покласти марлю на кровоточиві ясна, переконайтеся, що вона чиста. Акуратно й повільно натискайте марлею на ясна, доки кровотеча не спиниться.

4. Покиньте куріння. Коли ви курите, то заважаєте виробленню слини в роті. Це небезпечно, тому що у вас немає захисту від бактерій порожнини рота.

5. Більше вітаміну К. Кровотеча зазвичай спиняється наповненням кровоносних судин речовинами, відомими як тромбоцити. Вітамін К допомагає підвищити згортання крові.

6. Вітамін С. Вітамін С зміцнює ясна, адже сприяє виробленню колагену. Крім того, він діє як потужний антиоксидант і захищає слизову оболонку ясен, підвищуючи міцність сполучної тканини.

7. Уникайте солодощів. Утворення зубного нальоту спричинює вживання солодкої їжі та вуглеводів. Обидва ці чинники призводять до росту бактерій, котрі утворюють зубний наліт.

8. Холодні компреси. У деяких випадках кровотеча ясен може бути наслідком серйозної травми. У такому разі прикладіть холодний компрес, він спинить кровотечу й зніме набряклість.

9. Полоскання солоною водою. Додайте половину чайної ложки солі в склянку теплої води. Полощіть цим розчином рот приблизно три-чотири рази на день.

10. Пийте зелений чай. Зелений чай містить катехін, який є природним антиоксидантом і допомагає зменшити запалення, котре спричиняють бактерії в ротовій порожнині.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове