Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Скандальне протистояння

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент відновив роботу.

Докладніше...
Броньований захист

У ЛИТВІ буде дислоковано американський танковий батальйон.

Докладніше...
Кому треба — заплатить

ЕСТОНІЯ скасувала безплатні довгострокові візи для українців.

Докладніше...
Закликав стріляти у хабарників

ФІЛІППІНИ. Президент Родріго Дутерте закликав громадян боротися з корупцією «всіма можливими методами».

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У південній історичній області Забуль стався потужний теракт.

Докладніше...
Глобальний захист клімату

НІМЕЧЧИНА приєдналася до міжнародного альянсу «За припинення використання енергії з вугілля».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Працюю за договором цивільно-правового характеру. Чи буде зараховано до мого страхового стажу період перебування на лікарняному?»

Галина ЗАТЕЛЕПКО.

с. Березна

Хмільницького району

Вінницької області.

 

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ договори укладають для виконання певної роботи, спрямованої на одержання певних результатів праці. Після досягнення визначеної договором мети він вважається виконаним і його чинність припиняється. Такі договори зазвичай укладають для реалізації разових робіт, і ці умови мають бути чітко прописані в договорі. Він передбачає виплату винагороди за виконану роботу. Під час оформлення цивільно-правових договорів не виникає трудових відносин, які регулює трудове законодавство, тож працівник не має права на відпустки й оплату періодів тимчасової непрацездатності.

За умови сплати роботодавцем страхових внесків щомісяця в розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок (2019 року — 918,06 грн), період роботи за договором цивільно-правового характеру зараховується до страхового стажу працівника, оскільки страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Однак працівнику варто пам’ятати, що під час укладання цивільно-правового договору з роботодавцем і нарахування ним заробітної плати в розмірі, меншому за мінімальний, законодавство не передбачає обов’язку нараховувати єдиний внесок на суму різниці між мінімальною заробітною платою і фактично отриманим доходом працівника (частина п’ята статті 8-ї Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Відповідно особі, яка відпрацювала місяць, до страхового стажу буде зараховано лише його частину, розраховану пропорційно до суми сплаченого внеску.

 

«Я 15 років працювала медичною сестрою в дитячому садку, а на сьогодні 16 років працюю медсестрою в санаторії. Чи матиму я право на виплату грошової допомоги при виході на пенсію за віком?»

Катерина НЕПОСЛУШНА.

с. Болтишка

Криничанського району

Дніпропетровської області.

 

ПОРЯДКОМ обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 23.11.2011 №1191, допускається підсумовування страхового стажу за періоди роботи, які дають право на призначення пенсії відповідно до пунктів «є»—«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 04.11.1993 №909, передбачено, що лікарі і середній медичний персонал (незалежно від найменування посад), які працюють у санаторно-курортних закладах, до яких і належать санаторії, та які працюють у навчальних закладах і установах, зазначених у розділі «1. Освіта», належать до осіб, що мають право на пенсію за вислугу років. Дошкільні навчальні заклади всіх типів, серед яких і дитсадки, зазначено в розділі «1. Освіта».

Водночас важливо, яку форму власності має санаторій, у якому ви працюєте. Якщо він має державну або комунальну форму власності і на час досягнення пенсійного віку ви працюватимете в ньому на відповідній посаді, то при призначенні пенсії за віком вам буде виплачено грошову допомогу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Говорили-балакали...
Читати
Ринок землі: на низькому старті
Читати
Зареєстровано більше переселенців
Читати
Негостинні сусіди
Читати
Українське повертається в інформпростір
Читати
Почніть зі сміття
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове