Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Скандальне протистояння

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент відновив роботу.

Докладніше...
Броньований захист

У ЛИТВІ буде дислоковано американський танковий батальйон.

Докладніше...
Кому треба — заплатить

ЕСТОНІЯ скасувала безплатні довгострокові візи для українців.

Докладніше...
Закликав стріляти у хабарників

ФІЛІППІНИ. Президент Родріго Дутерте закликав громадян боротися з корупцією «всіма можливими методами».

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У південній історичній області Забуль стався потужний теракт.

Докладніше...
Глобальний захист клімату

НІМЕЧЧИНА приєдналася до міжнародного альянсу «За припинення використання енергії з вугілля».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Почім яблучка?

Михайло ЛЕВЧУК.

ЦЬОГО року буковинські садівники не обіцяють дешевих яблук, адже врожай, зокрема осінніх сортів, удвічі менший, ніж торік. Отож ціна кілограма фруктів стартуватиме приблизно від 17 гривень, прогнозує фермер із Новоселицького району Іван Козуб.

Пояснює, що не вдалось перекрити торішні затрати на вирощування, збирання і зберігання яблук — уродили рясно, тому реалізували їх майже задарма. Через те забракло грошей, аби з нинішньої весни належно доглянути дерева. Відповідно це позначилося на продуктивності садів. Хоча нині фермери продають яблука по 8-9 гривень за кілограм, та перекупники «накручують» ціни на ринках.

В очікуванні «найближчого часу»

У ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ центрі розвитку місцевого самоврядування чиновники регіональної влади розповідали представникам об’єднаних територіальних громад про перспективи їхньої участі в різних програмах державної підтримки аграріїв. Коли ж зайшла мова про ту, що передбачає компенсацію селянським господарствам, які утримують три і більше голів великої рогатої худоби, заступник директора департаменту АПК та розвитку сільських територій ОДА Людмила Федірчик розвела руками: «Поки що, на жаль, у нас недостатньо коштів, аби виплатити всім, хто подав заявки. Але сподіваємось, що найближчим часом вони зможуть отримати відповідну фінансову підтримку».           

Співають усі!

СВЯТОМ української пісні стало відзначення у Чернівцях 49-ї річниці першого виконання популярних творів Володимира Івасюка «Водограй» і «Червона рута» в прямому ефірі. В концерті взяли участь багато музичних колективів і відомих виконавців Буковини, а підспівували всі, хто зібрався з тієї нагоди на Театральній площі міста.

На черзі — ювілейний фестиваль «Червона рута». Вона «розквітла» в Чернівцях 30 років тому, проте й до сьогодні має вплив на музичне і культурне життя України.

Похитнулась довіра

ГРОМАДСЬКІ активісти вже не один тиждень добиваються відставки керівника патрульної поліції області Артура Шкроби. Йому закидають, що підлеглі працівники стали фігурантами кількох гучних справ, однак «не зазнали справедливого покарання». Зокрема, нагадують про збитого патрульними на смерть пішохода, неодноразові факти вимагання ними хабарів, нещодавно заскоченого на збуті нар­котиків поліцейського з Чернівців.

До представників громадськості дослухалися депутати обласної ради: днями на сесії майже одностайно висловили недовіру головному чиновникові патрульної поліції Буковини і направили відповідного листа керівництву МВС.            

Десантована вакцина

УПРОДОВЖ двох днів над буковинськими лісами та полями кружляли чотири літаки Ан-20, розкидаючи сироватку проти сказу диких тварин, зокрема лисиць і єнотів. Розповсюдили 150 тисяч доз вакцини на площі майже 6 тисяч квадратних кілометрів. Препарат вітчизняного виробника, для людей і домашніх тварин не шкідливий.

Минулорічна вакцинація, як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, дала позитивні результати: жодного випадку сказу не зафіксували у Путильському, Вижницькому, Глибоцькому, Новоселицькому, Кельменецькому й Кіцманському районах. Негативну тенденцію виявили лише у Хотинському, Заставнівському та Сторожинецькому районах, тому нині їм приділили більше уваги.

Мурзі вже не самотньо

МИКОЛАЇВСЬКИЙ зоопарк передав державному підприємству «Сторожинецьке лісове господарство» самку зубра на ймення Муза. Відтепер самець Мурза, який сюди прибув три роки тому, матиме пару.

Як розповідала наша газета, щоб відновити місцеву популяцію зубра європейського, буковинські лісівники створили розплідник-вольєр площею понад 80 гектарів. Нині на території краю вже налічується три десятки цих рідкісних тварин, які майже були зникли у природі.

«Лаборанти»-конспіратори

У ВІДДАЛЕНИХ селах Кельменецького району троє жителів обласного центру орендували приватні приміщення, де виробляли наркотики. З метою конспірації періодично змінювали місце розташування «лабораторії».

Двічі на тиждень за «зміну» виготовляли близько півкіло­грама амфетаміну. Його збували оптовими партіями через міжрегіональні поштові та експрес-відправлення. Оперативники СБУ виявили 350 грамів амфетаміну, 100 грамів канабісу, а також хімічні речовини і обладнання для виготовлення дурману.

Як не попід землею, то під хмарами

БІЛЯ загорожі, за якою починається територія іншої держави, прикордонний наряд відділу «Порубне» виявив замаскований недобудований трубопровід, яким, очевидно, контрабандисти збиралися переміщувати цигарки. Прокладені комунікації з каналізаційних труб, завдовжки близько 10 метрів, вели у бік Румунії. Неподалік знайшли заготовлені матеріали для продовження будівництва, також 120-метровий шнур, з допомогою якого могли перетягувати товар через кордон.

Прикордонники організували засідку й невдовзі затримали двох мешканців Глибоцького району, котрі з інвентарем прибули на «будову».

Порушники намагаються переправляти куриво й повітрям, використовуючи малі літальні апарати. Нещодавно в Новоселицькому районі, за 30 км од кордону, було викрито місце базування одного з них. Мобільна група прикордонників затримала чотирьох осіб, котрі саме готували мотодельтаплан до старту. Про маршрут польоту «розповіли» GPS-навігатор, а також шість ящиків цигарок, які зловмисники планували доставити до сусідньої країни.

Тепер уже не до сміху

ЯКОСЬ одній місцевій жительці закортіло «пожартувати», буцімто Банченський Святовознесенський монастир «заміновано». Проте авторка анонімного повідомлення залишалась інкогніто недовго — працівники спецслужби спільно з поліцією швидко її вирахували і розшукали. Їй інкримінується стаття 259-та Кримінального кодексу України, яка за подібні «жарти» передбачає покарання щонайменше штрафом у сумі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а то й позбавленням волі до 5 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Говорили-балакали...
Читати
Ринок землі: на низькому старті
Читати
Зареєстровано більше переселенців
Читати
Негостинні сусіди
Читати
Українське повертається в інформпростір
Читати
Почніть зі сміття
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове