Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Скандальне протистояння

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент відновив роботу.

Докладніше...
Броньований захист

У ЛИТВІ буде дислоковано американський танковий батальйон.

Докладніше...
Кому треба — заплатить

ЕСТОНІЯ скасувала безплатні довгострокові візи для українців.

Докладніше...
Закликав стріляти у хабарників

ФІЛІППІНИ. Президент Родріго Дутерте закликав громадян боротися з корупцією «всіма можливими методами».

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У південній історичній області Забуль стався потужний теракт.

Докладніше...
Глобальний захист клімату

НІМЕЧЧИНА приєдналася до міжнародного альянсу «За припинення використання енергії з вугілля».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • АПК

Про «бульбообмін» та картопляні традиції

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Українці шанують бараболю не менше, ніж білоруси. Щороку в селах розгортається ціла битва за врожай, і кожна родина хвалиться не тільки ним, а ще й способом його садіння і копання: під трактор, лопату, плужок, з допомогою мотоблока. Діти їдуть здалеку, аби виконати свій священний обов’язок перед батьками — посадити, підгорнути та викопати картоплю, забравши кілька мішків бульб «без хімії» у свої міські квартири...

ЦЮ РОМАНТИКУ «агрофітнесу» ніколи не зрозуміє міський житель, котрий бачив картоплю лише в «готовому» вигляді на полицях магазину чи на базарі. Щороку ми вирощуємо близько 18 мільйонів тонн бараболі. З них споживається шість мільйонів тонн, ще стільки ж іде на насінний матеріал та корм для худоби. Про те, куди дівається решта, поговоримо згодом.

Попри високу популярність і поширеність вирощування на всій території країни ціни на картоплю сьогодні, навіть у сезон збору, насторожують. Ще б пак, торік у цей період вона коштувала 8-8,5 гривні за кілограм, сьогодні доходить до 15 гривень або й вище, залежно від сорту та розміру. Зростання становить аж 70%. Незважаючи на, здавалося б, очевидну простоту, ціноутворення на цей овоч враховує багато факторів. Перший — погодний: липень був щедрий на дощі, багато врожаю замокло, особливо на заході. Зменшилася пропозиція — компанії почали шукати заміну за кордоном. Ось тут другий фактор — наші сусіди. Основні країни, з якими у нас відбувається «бульбообмін», — Білорусь та Польща. Принцип такий: коли наша картопля дешевша за польську та білоруську, її експортують у ці країни. Якщо ж навпаки — імпортуємо дешевшу.

Сьогодні в Білорусі картопля коштує на 40% менше, ніж у нас. Починаючи з кінця липня Україна її активно імпортує, і це певною мірою пригальмовує здорожчання бараболі. Якби ми її не купували за кордоном, то, мабуть, вартість сягнула б 25-30 гривень за кілограм... У Польщі у вересні-жовтні ціна на картоплю теж нижча, ніж у нас. Водночас там процент псування врожаю значно менший.

І тут ми підходимо до ще однієї важливої проблеми — зберігання. Адже ті решта мільйонів тонн, про які говорилося на початку, — це обсяг, який згниває. В Україні останнє десятиліття-два 95% врожаю виробляється у приватному секторі. Селяни вирощують її для себе, а надлишки продають. І більшість картоплі зберігається у льохах та погребах, де умови не дуже хороші. Яка буде ціна картоплі навесні, ніхто прогнозувати не береться, адже все це залежить від того, скільки її збережеться. Експерти скрушно зітхають: допоки ми орієнтуватимемось на картопляні традиції, доти й будуть такі величезні цінові «гойдалки».

Однак останніми роками усталена система виробництва почала руйнуватися. Зменшуються доходи, отримані громадянами від власного домогосподарства, — скажімо, за минулий рік на 20%. А це означає, що зменшується кількість людей, які вирощують городину для себе: старші не можуть, а молодь не хоче. Однак не треба лаяти молодь. По-перше, робота в місті та темп життя не завжди дають можливість вільно поїхати на вихідні до батьків на город. По-друге, якщо село далеко, то сукупна вартість дороги коштуватиме більше, ніж увесь урожай, особливо коли з погодою не пощастило і зібрали не набагато більше, ніж посадили.

Такі тенденції, запевняють експерти, зберігатимуться. Все більше картоплі вироблятимуть фермери. Люди, що займаються вирощуванням городини професійно, звісно, обладнують потужності для її правильного зберігання. А це означає, що ціна «борщового набору» навесні не надто спустошуватиме і без того «худий» після опалювального сезону гаманець.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Говорили-балакали...
Читати
Ринок землі: на низькому старті
Читати
Зареєстровано більше переселенців
Читати
Негостинні сусіди
Читати
Українське повертається в інформпростір
Читати
Почніть зі сміття
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове