Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Скандальне протистояння

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент відновив роботу.

Докладніше...
Броньований захист

У ЛИТВІ буде дислоковано американський танковий батальйон.

Докладніше...
Кому треба — заплатить

ЕСТОНІЯ скасувала безплатні довгострокові візи для українців.

Докладніше...
Закликав стріляти у хабарників

ФІЛІППІНИ. Президент Родріго Дутерте закликав громадян боротися з корупцією «всіма можливими методами».

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У південній історичній області Забуль стався потужний теракт.

Докладніше...
Глобальний захист клімату

НІМЕЧЧИНА приєдналася до міжнародного альянсу «За припинення використання енергії з вугілля».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Третє пришестя Януковича?

Михайло ГУБАШ.

Днями вибухнула інформаційна бомба — екс-президент Віктор Янукович може повернутися до України. Про це заявив адвокат «легітимного» Віталій Сердюк.

ОДРАЗУ ж сенсаційну новину почали обговорювати і коментувати журналісти, політологи та експерти. Відгуки на подію були найрізноманітніші — від апокаліптичних до вкрай іронічних. Одні стверджували, що повернення Януковича є спецоперацією Кремля з метою дестабілізувати ситуацію в Україні й отримати від цього відповідні політичні дивіденди. Інші пояснювали, що поява колишнього президента-втікача на теренах зрадженої ним країни є нереальною, принаймні найближчим часом, тому що завершиться тільки одним — його арештом і, згідно з рішенням суду, доправленням до місць не дуже віддалених.

Нагадаємо: у січні поточного року Оболонський райсуд столиці заочно засудив четвертого президента України до 13 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді. Проте адвокати вже майже «тричі несудимого» оскаржили це рішення і зараз їхня скарга на розгляді Апеляційного суду Києва. Тож про швидке повернення Януковича справді поки що не йдеться, бо надалі, найімовірніше, справа розглядатиметься ще й у Верховному суді України, а згодом і в Європейському суді з прав людини.

Тут треба зауважити, що адвокати Януковича намагаються діяти за принципом: «Найкращий захист — це напад». Так, після засідання Апеляційного суду В. Сердюк заявив, що його підзахисний «перебуває на території Російської Федерації тимчасово. І захистом проводяться заходи, що забезпечать можливість його перебування на Батьківщині».

Що ж це за умови, які гарантуватимуть екс-(вибачте)-гаранту безпеку від кримінального переслідування в Україні? «Основні завдання, поставлені клієнтом, — це забезпечити притягнення до відповідальності винних у здаванні Криму, винних у вчиненні антиконституційного захоплення влади або державного перевороту», — пояснює його адвокат.

Із чого випливає, що Янукович продовжує вважати себе «легітимним» президентом України. От цікаво, скільки українців поділяють таку думку? Хоча не без того, що є й такі. Принаймні політолог Андрій Міщенко вважає, що «у нас все одно є досить велика кількість людей, готових за нього голосувати». Це, каже експерт, ми бачимо на прикладі Віктора Медведчука, якого воскресили і дали йому «зелене світло» у політиці й бізнесі. «Абсолютно ідентичні речі сьогодні можна зробити і з Януковичем», — переконаний він.

Хоча у нас чимало й тих, хто, почувши скандальну новину, одразу ж подумав про те, що оприлюднив ветеран АТО блогер Мирослав Гай: «Я дуже радий, що Віктор Янукович вирішив повернутися в Україну. Шкодую тільки, що можу не встигнути привітати його першим — така кількість охочих зробити це. Упевнений, що більшість побратимів уже готується до гарячої зустрічі старих друзів». Гадаю, неважко здогадатися, про який саме гарячий прийом ідеться у дописі ветерана.

Втім, більшість експертів зійшлися на думці, що заява про повернення Януковича є тільки таким собі ходом захисту Януковича, який намагається будь-що полегшити участь свого підзахисного. «Заява адвокатів — це інструмент тиску на суд. Спроба показати, що Янукович не бита карта, а чинний політик», — зауважив із цього приводу політолог Руслан Бортник. Із ним погоджується керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов: «Поки що це не більше, ніж гра адвокатів Януковича, що прагнуть довести невинуватість свого клієнта».

А от як обґрунтував причини неможливості швидкого повернення Януковича до України директор Центру суспільно-інформаційних технологій Валерій Димов: «Думаю, що після того, як відпустили Єфремова і повернули Портнова й він став майже медіазіркою, наші читачі вважають, що і Янукович може повернутись. Це очікувані речі… Проте думаю, що влада Зеленського не дозволить такого роду промахів, оскільки це було б прямою компрометацією самої влади і того, що вони намагаються робити. Це було б уже відвертим реваншем. Я скажу, що це нереально. Не вважаю українську владу настільки тупою, щоб вона нехтувала інтересами українських громадян».

«Той факт, що цій владі це не потрібно, є однозначним, — підтримує попередню думку колеги політолог Володимир Воля. — Ця влада боїться всього, що загрожує їхнім рейтингам і команді. Вони за своєю філософією є конформістами, а найбільша основа конформізму — страх. Тому ця влада робить усе те, що дає рейтинги, і не робить нічого з того, що їй загрожує. Не думаю, що варто очікувати якогось рішення щодо повернення Януковича до України найближчі кілька років».

Та й справді — кому тут потрібен боягузливий президент-утікач? Адже раптом якийсь шухер — знов накиває п’ятами…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Говорили-балакали...
Читати
Ринок землі: на низькому старті
Читати
Зареєстровано більше переселенців
Читати
Негостинні сусіди
Читати
Українське повертається в інформпростір
Читати
Почніть зі сміття
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове