Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Чим душа багата

Свято у Волновасі

Анатолій БОБИР.

смт Велика Новосілка

Донецької області.

ВПРОДОВЖ трьох десятиліть у різних визначених населених пунктах південної частини Донецької області проводяться заходи Всеукраїнського фестивалю грецької культури «Мега Йорти» (у перекладі «Велике свято») імені Доната Патричі. Нині виповнюється 240 років з часу появи перших греків — переселенців із Кримського півострова на приазовських землях. Стосується це і Великоновосілківського району, де тоді були утворені сім грецьких сіл: Комар, Великий Янісоль (Велика Новосілка), Багатир, Старий Керменчик (Старомлинівка), Костянтинопіль, Улакли, Нова Каракуба (Красна Поляна).

Цими вересневими днями вже всімнадцяте відбувся фестиваль у місті Волноваха. У центральному сквері обладнали виставковий майданчик «Дивовижна земля Великоновосілківщини», де були представлені страви національної кухні, вироби декоративно-прикладного мистецтва, світлини живописних місць району, свої експозиції підготували музей історії смт Велика Новосілка і Старомлинівський народний музей.

Після запрошення ведучих культурного дійства і проїзду мотоциклістів із прапорами України і Греції почалась театралізована хода його учасників (музи, боги Олімпу, сміливі аргонавти, відважні спартанці та інші герої міфології Давньої Греції) у барвистих національних костюмах, яка супроводжувалась танцями бузукі, сіртакі, хайтарма тощо. Продовжилось свято на великій сцені привітаннями поважних гостей. А затим стартував грандіозний концерт з участю талановитих музикантів, співаків, танцюристів зі всієї України. Звісно ж, на фестивалі було місце атракціонам і змаганням із національної боротьби куреш.

До речі, рішенням Федерації грецьких товариств України фестиваль «Мега Йорти»-2021 планується провести у Великій Новосілці. З цього приводу на сцені відбувся церемоніал символічної передачі естафети від Волноваського району керівникам району і представникам відповідних служб і організацій Великоновосілківщини. Що ж, чекатимемо і готуватимемось.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове