Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Своє насіння

ПОПРИ те що нині на прилавках удосталь насіння будь-яких культур, багато господинь збирають його з власної грядки.

Від того, наскільки правильно ви зібрали та підготували до зберігання посівний матеріал, залежить його схожість. Спершу насіння слід очистити від домішок та рослинних решток, добре просушити, помістивши на протязі та в недоступному для гризунів місці.

У сухому насінні всі обмінні процеси пригальмовуються, що дає змогу тривалий час підтримувати життє­здатність зародка. І надалі посівний матеріал слід помістити в такі умови, аби вміст вологи був на такому ж низькому рівні. Тому його треба правильно упакувати.

Довговічність насіння, тобто властивість зберігати схожість, неоднакова в різних культур і залежить від умов достигання, післязбирального доопрацювання та умов зберігання.

Розрізняють біологічну і господарську довговічність насіння. Перша — це час, упродовж якого проростають бодай поодинокі насінини. Для гарбузових культур (окрім самого гарбуза), капустяних, баклажанів вона становить 10-20 років. Для бобових, гарбуза, моркви, помідорів — 8-9; для цибулі, буряків, салату, шпинату, пастернаку, селери, петрушки, кропу — 5-6 років.

Період господарської довговічності коротший — він триває доти, доки схожість відповідає нормі стандарту. Насіння кавунів, динь, кабачків, огірків, гарбузів зі схожістю першого класу може зберігатися 6-8 років; бобів, гороху, квасолі, кукурудзи — 5-6 років; капусти, редиски, редьки, буряків, помідорів — 4-5; баклажанів, цибулі-порею, моркви, салату, шпинату — 3-4; цибулі ріпчастої, перцю, петрушки, ревеню, кропу, щавлю — 2-3; пастернаку і селери — 1-2 роки.

Основна причина втрати схожості — висока вологість. Тому добре висушене насіння пакують у пакет з цупкого паперу чи полотняний мішечок. Підписані упаковки (назва культури, сорту, рік збирання) поміщають у тару, що «дихає», і залишають у приміщенні в недоступному для мишей місці.

Слід узяти до уваги таку закономірність. Насіння, закладене в паперовий пакет, повинне мати вологість 5-10%. У тканинних мішечках припустима вологість 9-15%. Така буває при домашньому сушінні в прохолодному сухому приміщенні — коридорі, комірчині.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКОСЬ непомітно спекотні дні змінилися холодними, і багато хто вже почав опалювати хату. А позаяк більшість нині через дорожнечу газу обігріває помешкання твердим паливом, то й поговоримо про правильну експлуатацію груби, аби вона давала стале й надійне тепло. Висновок із чималого матеріалу такий: погано гріють ті груби, за якими неналежно доглядають. А ми не можемо собі цього дозволити, бо й дрова та вугілля недешеві.

Також порушимо питання способів укриття винограду на зиму в різних регіонах, особливий акцент зробивши на північних. Чим краще не укривати взагалі; які матеріали натомість убережуть лози від випрівання, морозу, плісняви і плямистого некрозу — ось про що піде мова.

І третій матеріал із ряду підготовчих до зими — облаштування затишного курника. Аби не збулась приказка, що поки півень в одне пікантне місце не клюне, чоловік не зробить.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове