Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що ми знаємо про цибулю

НАЙУПІЗНАВАНІШИМ у світі запахом є запах смаженої цибулі. Тому сміливо можна говорити, що цей продукт найпопулярніший у будь-якій кухні.

Культура стала добре відомою завдяки високим смаковим якостям як цибулини, так і трубчастого листя, високій урожайності й лежкості.

За смаком цибулю ріпчасту поділяють на гострі, напівгострі й солодкі сорти. Форма цибулин буває округла, плоска і подовжена. Залежно від ступеня розгалуження «денця» (вкороченого стебла) розрізняють одно-, середньо-, і багатогніздові сорти.

Корисні властивості цибулі були відомі ще в Стародавньому Єгипті. Про неї йдеться в Старому Заповіті, що налічує понад чотири тисячі років. Батьківщина цибулі — Центральна Азія, звідки вона поступово поширилась Індією, Китаєм, Грецією, відтак і в інші країни.

Цибуля надзвичайно багата на вітаміни, особливо велика їх кількість у зелених листках. Є чимало цукрів — 2,4-14% (у залежності від сорту), білків та ефірних олій.

Бактерицидні властивості цибулі забезпечуються високим умістом особливих летких речовин — фітонцидів, завдяки яким вона має своєрідний аромат і смак.

У цибулі містяться азотисті речовини, глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза, солі кальцію, міді, заліза і фосфору. Спиртова витяжка з цибулі справляє антибактеріальну дію.

Словом, наша добра і давня знайома цибуля — рослина воістину дивовижна. Задумайтеся: адже без неї не обходиться жоден салат чи суп. Її вживають у стравах щодня. Ми настільки звикли до неї на нашому столі, що іноді забуваємо про те, що це ще й дешеві та доступні ліки. Її антисептичні властивості допомагають організму боротися з різними інфекціями та вірусами. Її додають у найрізноманітніші страви — від салатів і закусок до супів і випічки. До речі, якщо вам не подобається специфічний запах цибулі, перед тим як покласти її в салат, обдайте окропом, а ліпше залийте ним, покладіть по щіпці солі й цукру, влийте трохи оцту і витримайте годину.

Цибуля — продукт універсальний. Усе залежить від того, з якими складниками поєднується в даний момент. Цибуля відіграє особливу роль у консервуванні. Без неї безліч заготовок просто неможливо уявити. Вона чудово доповнює м’ясні, рибні, грибні та овочеві страви.

Крім цього, цибулю маринують, солять, заморожують і сушать.

Існують деякі особливості приготування цибулі. При смаженні вона краще підрум’яниться, якщо додати трохи цукрового піску. Дрібно нарізану цибулю, перед тим як покласти на сковорідку, ліпше обваляти в борошні, завдяки цьому вона не пригорятиме та набуде червонуватого відтінку. Аби при чищенні цибулі не сльозилися очі, вмочіть ніж у воду. Додавання обсмаженої цибулі до фаршу покращує його смак і подовжує термін зберігання. Морожену цибулю перед використанням потрібно покласти на кілька годин у холодну воду. Після цього овоч практично відновить свої властивості.

Це загальні відомості, а ось два практичних рецепти.

Цибульні млинчики

Інгредієнти: 5-6 цибулин, 2 яйця, 1,5 скл. борошна, сіль, перець.

Цибулини потрібно порізати напівкільцями, або дрібніше, посолити, дещо вим’яти і залишити на 15-20 хв., щоб зійшла гіркота. Вбити яйця, перемішати. Додати борошно, перець і знову перемішати. Смажити на заздалегідь розігрітій олії (її треба наливати помірно), перевертаючи.

Цибулевий суп

Інгредієнти: 0,5 кг ріпчастої цибулі, 3 ст. ложки вершкового масла, перець мелений, 1 л м’ясного або кісткового бульйону, 6 скибочок білого хліба, 2-3 ст. ложки тертого сиру, сіль.

Цибулю нарізати кільцями і злегка обсмажити в половині кількості масла, посипати перцем. Покласти у готовий м’ясний бульйон цибулю і кип’ятити на малому вогні 15 хв. Розлити суп у вогнетривкі мисочки, покласти по 1-2 скибочки підсмаженого хліба, посипати товстим шаром сиру і поставити на хвилину-дві у мікрохвильовку чи духовку.

Що ж до запаху цибулі, то є безліч способів освіжити дихання, а ось продукту, здатного замінити її, немає жодного!

Версія для друку          До списку статтей

ЯКОСЬ непомітно спекотні дні змінилися холодними, і багато хто вже почав опалювати хату. А позаяк більшість нині через дорожнечу газу обігріває помешкання твердим паливом, то й поговоримо про правильну експлуатацію груби, аби вона давала стале й надійне тепло. Висновок із чималого матеріалу такий: погано гріють ті груби, за якими неналежно доглядають. А ми не можемо собі цього дозволити, бо й дрова та вугілля недешеві.

Також порушимо питання способів укриття винограду на зиму в різних регіонах, особливий акцент зробивши на північних. Чим краще не укривати взагалі; які матеріали натомість убережуть лози від випрівання, морозу, плісняви і плямистого некрозу — ось про що піде мова.

І третій матеріал із ряду підготовчих до зими — облаштування затишного курника. Аби не збулась приказка, що поки півень в одне пікантне місце не клюне, чоловік не зробить.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове