Архів
П’ятниця,
27 вересня 2019 року

№ 76 (19723)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Небезпечна веретеноподібність картоплі

ПЕРЕБИРАЮЧИ бульбу, перед тим як опустити її в погріб, легко помітити дещо видовжені з витягнутим кінцем картоплини. На перший погляд нічого особливого. Та не все так добре, як хотілося б.

Це так звана готика, або веретеноподібність бульб, яку спричиняють віроїди. Захворювання особливо поширене в південних регіонах, та зі зміною клімату поширюється і в середній смузі країни.

Джерелом інфекції є уражені бульби картоплі й насіння. За інтенсивного розвитку хвороби недобір урожаю може сягати 85%. Віроїд веретеноподібності розповсюджується під час різання й садіння бульб, конта­ктним шляхом при догляді за рослинами. Може розповсюджуватись пилком картоплі та помідорів.

Передається він також кількома видами комах. Серед шкідників картоплі, які переносять збудник захворювання, найбільшу роль відіграють клопи і попелиці. Найактивніше переносить збудник захворювання луговий клоп. Цей шкідник дуже поширений: є всюди, де вирощують картоплю.

Переносити збудник також можуть деякі види жуків, зокрема жовта картопляна блішка.

Хворі кущі чітко відрізняються від здорових: у них зменшується кількість стебел. Останні практично не гілкуються. Листя, особливо верхнє, підняте під гострим кутом до стебла. Частки листя подрібнюються, хвилясті або гвинтоподібно скривлені, черешки часто вкорочені та скривлені. Верхнє листя жовтіє або забарвлюється в інші кольори. Бульби веретеноподібні, грушоподібні, розтріскуються, мають нетоварний вигляд. Вічка — більш глибокі або опуклі, кількість їх збільшується. Забарвлення бульб сортів з червоним кольором шкірки світліше від звичайного, іноді плямисте. У деяких сортів відмирає поверхнева тканина бульби.

Стійкість картоплі до веретеноподібності можна посилити в процесі яровизації насінного матеріалу. Бульби слід пророщувати майже 60 днів за змінної температури: перші 7 днів витримати при 20°С, решту часу — цілодобово при 8-10°С за денного чи штучного освітлення.

В порівнянні зі звичайною яровизацією такий спосіб гарантує отримання високого врожаю в оптимально ранні строки. За такого режиму проростають усі бруньки і кущі формуються із шести-семи рівномірних стебел, на яких і зав’язується ранній урожай.

Максимально знизити вірогідність захворювання можна, якщо:

використовувати здоровий безвірусний матеріал;

забезпечити полив у посушливі періоди, особливо під час бульбоутворення;

ретельно дезінфікувати картоплесховище, надто у відсіках для насінки;

використовувати сорти, стійкі проти вірусної інфекції;

регулярно обробляти насінні ділянки інсектицидами.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКОСЬ непомітно спекотні дні змінилися холодними, і багато хто вже почав опалювати хату. А позаяк більшість нині через дорожнечу газу обігріває помешкання твердим паливом, то й поговоримо про правильну експлуатацію груби, аби вона давала стале й надійне тепло. Висновок із чималого матеріалу такий: погано гріють ті груби, за якими неналежно доглядають. А ми не можемо собі цього дозволити, бо й дрова та вугілля недешеві.

Також порушимо питання способів укриття винограду на зиму в різних регіонах, особливий акцент зробивши на північних. Чим краще не укривати взагалі; які матеріали натомість убережуть лози від випрівання, морозу, плісняви і плямистого некрозу — ось про що піде мова.

І третій матеріал із ряду підготовчих до зими — облаштування затишного курника. Аби не збулась приказка, що поки півень в одне пікантне місце не клюне, чоловік не зробить.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове