Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Кримінал

Нерозділене кохання

Олена КОЩЕНКО.

ЦЯ НОВИНА сколихнула багатьох: у Польщі застрелено 26-річну українку. Шокує причина — через непокору і нерозділене кохання.

Заробітчанка з України Христина влаштувалась на роботу в одну з громадських пралень на околиці міста Гожув-Великопольський, що на заході Польщі. У цій країні доля звела її з місцевим ровесником. Стали зустрічатись, проте, ймовірно, у стосунках щось пішло не так, оскільки вже через кілька місяців побачень Христина з власної ініціативи рішуче розірвала їх. Проте поляк відмови не прийняв. Почав переслідувати українку, вимагаючи взаємності. Його поведінка була така агресивна, що Христина написала заяву про переслідування.

Слідчі Любудського воєводства порушили справу. 23 серпня її скерували до суду, який 2 вересня оголосив вирок: змусив її колишнього коханого сплатити 500 злотих штрафу (близько 3,3 тис. грн) і заборонив наближатись до дівчини ближче ніж на 100 метрів.

Проте через 11 днів після суду хлопець приїхав у пральню, де саме була на зміні Христина. Вчергове почувши категоричне «ні», вихопив пістолет (це була історична порохова зброя, на яку не потрібно мати дозволу) і вистрелив дівчині в голову… Менеджер, який був поблизу і почув постріл, прибіг на допомогу, проте травма виявилась несумісною з життям.

Відразу після трагедії убивця сів в авто і втік до Німеччини. Від міста Гожув-Великопольський до кордону — 53 кілометри, цей шлях він здолав дуже швидко. Поліцейські в Польщі й у Німеччині розшукували злочинця. Неподалік кордону вони встановили додаткові патрулі. Невдовзі поблизу Берліна був помічений автомобіль, оголошений у розшук. Правоохоронці заблокували шлях і наказали водієві вийти з машини, але той дістав пістолет і почав їм погрожувати. Ті відкрили вогонь і застрелили злочинця.

Такий трагічний фінал у цієї історії про нерозділене кохання. Правоохоронці впевнені, що від самого початку молодик прийшов у пральню з наміром саме вбити дівчину, діяв усвідомлено. Втім, як зазначають експерти-психологи, аж ніяк не національна «власницька» чоловіча ментальність стала причиною вбивства, адже українці-заробітчани і місцеві поляки часто укладають шлюби і вони видаються щасливими. Справа радше в його психології.

До речі, агресивна одержимість покинутих коханців чи коханок не рідкість і в Україні. Тривалий час жертви таких переслідувачів не мали законодавчого правового захисту. Вони могли хіба що поскаржитись на втручання в їхнє приватне життя, проте у правоохоронців на них було мало впливу. Допоки у вітчизняній юриспруденції не з’явились такі правові інструменти, як терміновий заборонний і обмежувальний приписи. Зокрема, торік у січні набув чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який наділив поліцейських правом без рішення суду на певний термін виписувати терміновий заборонний і обмежувальний приписи, якими забороняється переслідувачам наближатися до колишніх коханих ближче ніж на 100 метрів. Того ж року у серпні Міністерство внутрішніх справ видало наказ «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника». За даними МВС, така практика вже набуває поширення, адже громадяни стають обізнанішими щодо своїх прав.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове