Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Воював за кожного з нас

Ганна КЛІКОВКА.

В ОБЛАСНОМУ центрі на майдані Героїв попрощались із запоріжцем, бійцем полку особливого призначення «Азов» Національної гвардії України Денисом Цокуром (позивний «Дартс»), який помер на службі у зоні проведення Операції об’єднаних сил. Пам’ять борця за волю України вшанували хвилиною мовчання та поминальною службою за давньослов’янським обрядом.

Попрощатися з героєм прийшли рідні та близькі, бойові побратими, військовослужбовці Національної гвардії України, ветерани. За словами товаришів, з перших днів початку російської агресії Денис активно підтримував «азовський» патріотичний рух, а восени 2016 року вступив на військову службу, брав участь у бойових діях, запам’ятався як щирий та надійний друг і мужній воїн. Денису Цокуру було 39 років, у нього лишилися дружина та маленька донечка.

Визначились із дотацією

РОБОЧА група з питань підтримки галузі тваринництва Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації визначилася з нарахуванням та виплатою бюджетної дотації за вирощування молодняку великої рогатої худоби, який народився у приватних індивідуальних господарствах. У поточному році за отриманням часткової компенсації звернулися 7656 осіб, претендуючи на загальну суму понад 20 мільйонів гривень, із яких уже виплачено 14,7 мільйона. Найбільше звернень надійшло від селян із Приазовського, Приморського, Веселівського, Мелітопольського, Бердянського, Оріхівського, Чернігівського та Розівського районів. Департамент продовжує тісно співпрацювати з органами місцевого самоврядування, які приймають документи від населення для нарахування коштів. Загальний обсяг дотації становить 2500 гривень на голову молодняку.

Варто взяти за комір

ВИКОНАВЧІ органи влади спільно з робочими групами обласного управління ДПС області протягом року викликали на пояснювальну розмову керівників 2769 підприємств, які економили на платні працівникам, нараховували і виплачували її нижче від мінімальної. Такі «виховні» заходи вплинули: у підсумку понад 98 відсотків із них підвищили оплату праці своїм працівникам. За рахунок цього до бюджетів і соціальних фондів додатково надійшло 1,7 мільйона гривень єдиного соціального внеску, 1,4 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 100 тисяч гривень військового збору. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС області. Серед найбільших «мінімізаторів» заробітних плат — підприємства роздрібної торгівлі харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами, виробники обладнання зв’язку, організації з надання фінансових послуг та кредитування. Середньомісячний дохід на одного працівника у них становив від 2,8 тис. грн до 3,8 тис. при встановленій мінімальній заробітній платі на рівні 4173 гривні.

Тридцять літ на творчому Олімпі

У ВИСТАВКОВІЙ залі обласної Спілки фотохудожників відкрилась виставка з нагоди 30-річчя творчої діяльності запорізького співака й композитора, заслуженого артиста естрадного мистецтва України Анатолія Сердюка. В експозиції «30 творчих літ» представлені сотні фотосвітлин, афіш, портретів артиста, що розповідають про цікавий, насичений творчий шлях митця, його зустрічі з вдячними слухачами. Анатолій — надзвичайно обдарована особистість, яскрава непересічна постать, у його творчому доробку 22 диски, 20 кліпів, понад десяток сольних концертів, участь у концертних програмах в Україні й за рубежем, митець шанує людей праці, селян, а в області, здається, немає куточка, де б не звучали наживо його пісні. Він написав понад 200 пісень, зокрема на вірші відомих українських поетів Дмитра Павличка, Миколи Луківа, Бориса Олійника. Славу в рідному краї співаку принесли цикли творів про Гуляйпільську вольницю та козацьку Хортицю. За три десятки літ Анатолій Сердюк став своєрідним брендом Запорізького краю.

Фестиваль кулінарних шедеврів

У ЗАПОРІЖЖІ вп’яте відбувся Всеукраїнський фестиваль консервації. Захід уже давно «переріс» формат регіонального, все більший інтерес до нього виявляють любителі консервованих кулінарних смаколиків із різних міст України. Свято для містян проводить громадська організація «Запорізький колорит». Завзяті кулінари, часто цілими родинами, демонстрували свою вишукану продукцію. Приїхали гості з Полтави, Дніпра, Харкова, Тернополя, міст і районів Запорізької області.

Тут можна було поласувати незвичними смаколиками й придбати, наприклад, аґрус, фарширований волоським горіхом і цитриною. Мед із горіхами, ексклюзивне варення з ківі із цукатами та коньяком, а ще полуниці з бананом, черешні, фаршировані волоськими горіхами, вишні з бельгійським шоколадом, варення з пелюсток троянди й кульбаби щедро пропонували гості з Тернополя. Вражало розмаїття соусів та приправ — черешневий з кунжутом, гарбузовий кетчуп, розліталися в’ялені помідори, хліб на живій заквасці, інші дивовижні фантазійні приготування умілих рук. Учасники волонтерської групи «Надійні» під проводом відомої запорізької активістки Надії Мороз пригощали щойно зліпленими «волонтерськими варениками», якими вони впродовж усієї війни годують наших воїнів. Традиційно кожний учасник фестивалю частину своєї продукції передав на користь бійців, котрі захищають Україну на сході.

Сам собі «агроном»

У ПОРЯДНИХ господарів восени на присадибних ділянках квітнуть айстри та чорнобривці, а такий собі підприємливий молодик, що мешкає в Дніпровському районі Запоріжжя, вирішив використати свій городик не для естетичної насолоди — засадив його коноплями. Дбайливо культивував та поливав, так що «врожай» удався на славу. Коли на подвір’я із санкціонованим обшуком завітали правоохоронці, їм було чому подивуватися — на ділянці росло 168 пишних кущів конопель. У господарчій будівлі працівники поліції знайшли близько 1,5 кг наркотичної речовини (за попередніми даними — марихуана), також господар тримав удома боєприпаси. За оцінками правоохоронців, вартість вилученого наркотичного засобу становить понад 150 тисяч гривень. Чекати на те, що легко відбудеться, чоловіку не доводиться, адже у діях підозрюваного вбачаються ознаки злочинів, передбачених аж трьома серйозними статтями Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Усього з початку року на території області поліцейські розкрили 671 злочин у сфері обігу наркотиків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове