Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Книжковий форум і всі причетні

Ілько КОЛОДІЙ.

ДВАДЦЯТЬ шостий книжковий форум у Львові виявився таким же різнобарвним і гамірним, як і попередні. Палац Потоцьких і Палац мистецтв були заповнені відвідувачами, як вулики бджолами. Довкола ряди яток з найрізноманітнішими книжками на всі вподобання і смаки — дитячі, на воєнну тематику, історична проза, лірика, детективи… Надзвичайно багата і розмаїта програма включала в себе понад 800 подій, 30 тематичних напрямів, 40 локацій у центральній частині міста, учасники з 30 країн і більш ніж 2 тисячі книжних новинок… Серед форматів форуму — дискусії, перфоманси, презентації, автограф-сесії, сценічні читання, численні інтерв’ю з письменниками, кінопокази, музичні концерти…

Відвідувачі мали змогу послухати бесіди про світ магічного реалізму, про цінність ветеранської літератури, про сучасну гібридну війну з Росією, про культуру як інструмент гібридної війни, віч-на-віч зустрітись із живими класиками — Ігорем Калинцем, Іваном Малковичем, Оксаною Забужко, Станіславом Бондаренком, Володимиром Шовкошитним… Марія Матіос представляла свою «Букову землю», Василь Шкляр — «Характерника»… Антін Мухарський пропонував відвідувачам свій збірник про національну ідею України.

Прикметно, що нинішній книжковий форум був більш оптимістичним. Якщо торік його гостей зустрічав величезний банер, який вимагав звільнити з російських казематів політв’язня Сенцова, то на нинішньому заході кінорежисер, сценарист, письменник Олег Сенцов не лише був присутній, а й відкрив правозахисні читання, які привертали увагу до тих українських невільників, яких Москва продовжує утримувати у в’язницях на території Криму, ОРДЛО, Росії. Листи з-за ґрат читали письменник Андрій Курков, в’язень сумління червоної імперії Мирослав Маринович, акторка Рима Зюбіна…

Всі вони наголошували, що наша солідарність із заручниками Кремля сильніша від тюрем. Письменницький правозахисний марафон на підтримку українських заручників Москви вже другий рік поспіль на форумі видавців проводять Український ПЕН-клуб, Центр громадянських свобод та «Львів — місто літератури ЮНЕСКО». Спільні зусилля громадськості і влади, як бачимо, дають реальні плоди. До речі, на форум завітав п’ятий президент України Петро Порошенко. У короткій розмові із журналістами він наголосив, що цей культурницький захід є важливою складовою збереження українського інтелектуального простору.

На форумі також відбулась офіційна церемонія нагородження творців найкращих книжок. Участь у конкурсі взяли 104 видавці. Книжок для розгляду було надіслано 465. Конкурсні видання одночасно розглядалися на засіданнях малих журі у трьох містах: Львові, Києві та Харкові. Після цього велике журі у Львові обрало найкращі книжки форуму видавців з-поміж відібраних. Окрім гран-прі та 17 переможців, творці достойних книжок були удостоєні спеціальних та персональних відзнак. Головний приз отримав Василь Косів за книжку «Українська ідентичність у графічному дизайні 1945 — 1989 років» видавництва «Родовід».

Фокусною темою цьогорічного форуму була тема «причетності», на що організаторів надихнув однойменний вірш самобутнього поета, одного з лідерів українського літературно-мистецького андеґраунду на межі 60-80-х років минулого століття Грицька Чубая, якому в січні могло б виповнитись 70 років.

«Нема таких речей і явищ, до яких би ми не були прямо чи опосередковано причетні у цьому житті, навіть якщо ця причетність, на перший погляд, і не очевидна. І немає такої причетності, яка не передбачає відповідальність перед майбутнім, перед громадою і в першу чергу — перед власним сумлінням», — наголосив під час обговорення цієї теми журналіст Вадим Карп’як.

Отже, п’ятиденний львівський форум видавців завершився. До зустрічі у наступному році! Відвідувачі з нетерпінням чекатимуть свіжих книжкових новинок…

На фото Ігоря Табінського: фрагмент форуму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове