Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Звичок не змінюють

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

У перші дні позаминулого року в Дніпрі — на той час ще Дніпропетровську — зчинився небувалий скандал. Департамент гуманітарної політики міськради, як виявилося, за завищеними цінами закуповував продукти та інші товари для шкіл і дитсадків переважно у так званих ФОПів, що зареєструвалися з участю рідних, знайомих, друзів і навіть сусідів чиновників. У цій історії не обійшлося без «солідних» компаній «Трейдальянс» і «Альфамаркет», які теж ходили у давніх приятелях керівництва.

СЬОГОДНІ згадувати всі тонкощі тодішніх афер немає, звісна річ, сенсу. Тим паче їм було дано належну оцінку. Тодішнього директора департаменту Геннадія Глядчишина з тріском звільнили з посади, а десяток ФОПів та обидві фірми зникли. Здавалося, ті й інші обачливо «зав’язали» з махінаціями. Аж поки днями знов не грякнув той же грім. Місцеве агентство журналістських розслідувань «Бюро-UA» з’ясувало: насправді ніхто й не думав припиняти нечесну діяльність. Залягли на дно до кращих часів, а з торішнього літа взялися за старе.

Цього разу завбачливо змінили «стратегічний» напрямок своїх дій з обласного центру на прилеглу сільську місцевість. Торік у двох великих селищах — Підгородньому та Обухівці — коштом обласного бюджету спорудили сучасні дитсадки. Але укомплектовувати їх усім необхідним треба було за гроші районного бюджету. Чим і зайнявся відділ освіти, культури, молоді та спорту Дніпровської райдержадміністрації. Як він упоравсь із бойовим завданням, повідало агентство.

Скажімо, ПП «Трейдальянс» постачив дитячому садку в Підгородньому кухонну техніку. Комплект — 12 240 гривень із ПДВ. А у вільному продажу, як з’ясували журналісти, цей набір на той момент можна було придбати максимум за дев’ять тисяч, чи й за шість. Є різниця? Отож! Хліборізку було придбано за 25 із половиною тисяч, а у вільному продажу вона коштувала від 15 до 20 тисяч. Те саме ПП доставило у Підгороднянський дитсадок три машини: для чищення картоплі, для нарізання овочів і для замішування тіста — за 21 тисячу, 25 і 30 тисяч гривень відповідно. Як підрахували залучені до розслідування експерти, вкупі вийшло мінімум на 15-16 тис. грн більше, ніж пропонував торік восени покупцям ринок.

Не ловили ґав і хвацькі ФОПи. Приміром, Тетяна Шевчук на замовлення райвідділу освіти здійснила поставку у Підгороднє спортінвентарю. Якщо один гімнастичний мат у популярних гіпермаркетах коштував 2 233 грн, то Тетяна Сергіївна продавала замовникам за 3 750 грн. Ну і так далі… Забезпечила вона новобудову також пральною машиною за 64,5 тисячі гривень, хоч Інтернет тоді пропонував аналогічну лише за 42 195 грн. Навіть іграшки вітчизняного виробництва ФОП «Шевчук» «підігнала» мало не за вдвічі вищими цінами!

Не відставали від Тетяни Сергіївни і її колеги Наталія Сербененко, Світлана Селезньова та Микола Станкевич, які закуповували для Підгороднього посудомийні машини, мікрохвильові печі, холодильники, музичні центри тощо. Дві перші «відзначилися» при комплектуванні обладнанням дитячого садка і в Обухівці. Скажімо, телевізори продали за 24100 гривень кожен, хоч подібні можна було придбати максимум за 11 (!) тисяч. Або ось інгалятори — 3 тис. 520 грн. кожен. В угоді чомусь забули вказати їх модель. Проте наші пильні колеги змогли на власні очі побачити один із них у медпункті Обухівського дитсадка і «пробили» інформацію: красна ціна йому в базарний день не перевищувала 899 гривень…

Перелік можна продовжувати. Начальниця відділу освіти Дніпровської РДА Інна Капацин тепер пояснює цю «прикрість» тим, що нібито довелося комплектувати дитячі садки в екстремальних умовах — до відкриття лишалися лічені дні, тож перебирати ФОПами не випадало. Це пояснення геть здивувало журналістів. Річ у тому, що торік Інна Капацин у відділі освіти була головним спеціалістом із проведення закупівель. А значить, мала пам’ятати, що угоди на постачання обладнання було укладено ще за два з половиною місяці до відкриття дитсадків. Тобто часу вистачало. Також мала тримати у згадці й скандал у Дніпрі. Одначе клянеться, що ні сном ні духом не відала.

Як на це реагувати? Правоохоронцям — провести неупереджене розслідування. А активістам та громадам — пильно стежити за представниками влади і підприємцями у процесі виконання робіт. Лиш спільними зусиллями, сподіваємося, зможемо з часом викорінити потяг до махінацій та корупцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове