Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Потрібен загальноукраїнський референдум

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська — Хмельницька області.

ДЕПУТАТИ Тернопільської обласної ради вважають, що над­важливу тему ринку землі варто обговорити на загальнонаціональному референдумі. Бо «земля — стратегічний продукт і власність народу, тож перед тим як скасувати чи продовжити мораторій на її продаж, влада має почути думку громадян України», — наголосили у зверненні до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра.

Попередили, що у разі скасування мораторію цей ресурс одразу монополізують мегакомпанії, адже 90% аграріїв не спроможні її викуповувати у перші роки функціонування ринку. Це означає, що малий і середній товаровиробники ризикують залишитися на узбіччі реформи, що визначить майбутню долю українського села.

З пропозицією провести з цього приводу всеукраїнський референдум звернулися до гаранта Конституції і депутати Хмельницької обласної ради: «… Хвилює нас, аграріїв, та й усіх жителів області, чи стануть українці наймитами на власній землі, а земельні латифундії надалі в Україні ростимуть? Це не тільки економічне, а й соціальне питання. Там, де землю обробляють малі й середні аграрії, — село продовжує жити: у людей є робота, місцеві бюджети отримують податкові надходження... Там, де землю забрали великі агрохолдинги, а особливо — з капіталом іноземного походження, спостерігається інша картина: люди працюють вахтовим методом, а більшість сіл, виявляється, просто вже не потрібні».

Депутати закликають Президента Володимира Зеленського терміново ініціювати широке публічне обговорення покрокового запровадження прозорого й цивілізованого обігу земель «в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь». Вважають, що референдум не повинен обминути питання про заборону іноземним фізичним і юридичним особам прямо чи опосередковано набувати у власність українські землі сільськогосподарського призначення. Тут, наголошують, переважне право має належати державі й громадам. Також слід провести інвентаризацію всіх земель в Україні та створити, як у Європі, сприятливі умови для кредитування аграріїв.

Отже, підсумовують депутати Хмельниччини, до законодавчого врегулювання всіх цих питань, а також допоки не будуть повернуті окуповані території, мораторій на продаж сільськогосподарських земель має залишатися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове