Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

На межі соціального вибуху

Василь ПІДДУБНЯК.

БЛИЗЬКО півтисячі аграріїв зібралися в географічному центрі південної області — обабіч шляху Р 47 Херсон — Нова Каховка — Генічеськ, поблизу греблі Каховської ГЕС. Степовики одностайні у тому, що продаж української землі іноземцям рівносильний продажу держави. І не законопроекти потрібно поспішно приймати, а провести референдум із надто важливого для національної безпеки держави питання.

Селян, що відстоювали не лише власні інтереси на пронизливому осінньому вітрі, підтримали на своїй сесії депутати обласної ради. Народні обранці краю ухвалили звернення до Президента, Верховної Ради України та Кабінету міністрів щодо недопущення поспішного запровадження ринку купівлі/продажу сільськогосподарської землі та законодавчої заборони іноземцям скуповувати українські землі.

У документі, який зачитав із трибуни сесії віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України, голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко, зокрема, зазначено: «Україна є лідером в Європі за рівнем монополізації економіки, розгулу корупції, відсутності ефективної судової влади, за розривом між доходами найбагатших і найбідніших людей, відсутності механізму реальної підтримки свого сільгосптоваровиробника. Поспішне і непродумане запровадження продажу сільськогосподарських земель стане детонатором соціального вибуху у і без того над­звичайно напруженій ситуації в країні.

Із втратою земель Україна втрачає будь-яку історичну перспективу, що є реальною і постійною загрозою національній безпеці втрати суверенітету держави».

«З метою уникнення соціальної напруженості в суспільстві вимагаємо припинити публічну риторику щодо запуску ринку вільного продажу земель, у тому числі іноземцям, при впровадженні земельної реформи необхідно обов’язково врахувати те, що українські фермери відчувають велику потребу в земельних ділянках, які готові самі обробляти, забезпечувати роботою селян та сплачувати податки, платежі до бюджетів і фондів».

Херсонці вимагають від чинної влади продовжити мораторій на продаж землі до січня 2025 року, «але не раніше звільнення тимчасово окупованих територій України та виплати державного боргу всім іноземним кредиторам, до вступу України до Європейського Союзу».

До речі, орендна плата за сільськогосподарські землі в Україні перевищила рівень окремих країн Європейського Союзу, поінформувала заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» доктор економічних наук Ольга Ходаківська. За її словами, нині середньорічна орендна плата за землі сільськогосподарського призначення в Україні для земель державної власності досягла 120 євро/га, приватної — 100-105 євро/га. При цьому вона перевищила плату за орендовані угіддя у Словаччині (50 євро/га), Латвії (57 євро/га), Естонії (58 євро/га), Хорватії (69 євро/га), Литві (99 євро/га) та Чехії (104 євро/га), а також наближається до рівня відповідного показника у Словенії (134 євро/га), Іспанії (148 євро/га), Угорщині (160 євро/га) і Швеції (160 євро/га).

На думку авторитетних експертів, допуск іноземців до розпродажу української землі може спровокувати відчутне подорожчання харчових продуктів, породити масове безробіття на селі, призвести до зменшення видатків на соціальну сферу та розвиток інфраструктури.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове