Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Борітеся — поборете!

Перемогли чиновників і відновили школу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Унікальний випадок на теренах України — батьки учнів із Косачівки, що в Остерському районі, виграли суд у керівництва об’єднаної територіальної громади і відновили свою школу. Після року простою внаслідок так званої оптимізації вона знову приймає дітлахів.

ІЗ НОВИМ навчальним роком відновила своє життя Косачівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Після понад 100 років від часу будівництва це був перший випадок, коли її закрили. Навіть німецькі окупанти не зробили того, що скоїли доморощені чинуші. Тож від цієї осені можна відзначати другий день народження Косачівської школи. Щоправда, вона тепер носить нову назву — Косачівський заклад загальної середньої освіти.

За словами директора Тетяни Володимирівни Литвиненко, наразі сільську альма-матер відвідують 26 учнів. Скільки радості і гордості в очах батьків, дітей і вчителів! До речі, чинуші із Деснянської ОТГ до школи не навідуються, навіть урочистості на День знань проігнорували. Свідомо чи ні, та факт залишається фактом. Мабуть, не можуть вони усвідомити і пробачити того, що незаможні, але згуртовані селяни перемогли їх законним і цивілізованим способом.

Батьки дітлахів пройшли через усі кола бюрократичного пекла. Цю тему кілька разів висвітлювали на своїх сторінках «Сільські вісті». Нагадаємо, торік у травні одна з найбагатших ОТГ області — Деснянська — рішенням сесії закрила школу в Косачівці й перевела 33 учнів на навчання до Тужара, що розташований у зоні гарантованого добровільного відселення (до Чорнобиля рукою подати). Колишня голова батьківського комітету Н. Музика за підтримки обурених односельців подала позов до суду. Розгляд справи тривав три місяці, і 28 листопада Чернігівський окружний адміністративний суд своєю ухвалою постановив: «Рішення Деснянської селищної ради від 24 травня 2018 року про реорганізацію Косачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів шляхом злиття з Тужарською ЗОШ І-ІІ ступенів в Тужарський заклад загальної середньої освіти визнати протиправним і скасувати».

А 11 квітня вже нинішнього року Шостий апеляційний адміністративний суд чітко вказав Деснянській селищній раді, що відповідачем (батьками. — Авт.) «розсудливо та аргументовано встановлено перевагу економічної вигоди від закриття школи над потенційною загрозою для життя та здоров’я учнів». Відтак чиновники з Деснянської ОТГ остаточно програли селянам із Косачівки, а апеляційна інстанція своєю постановою залишила рішення Чернігівського окружного адмінсуду без змін.

Після того як крапку поставили, керівництво громади та відділу освіти, здавалося б, повинно було знайти кошти на усунення порушень, якими свого часу аргументували закриття навчального закладу. Йдеться про те, що торік спеціалісти управління ДСНС області провели перевірку Косачівської школи стосовно дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. За її результатами рятувальники виявили низку порушень техніки безпеки і зупинили функціонування навчального закладу до повного їх усунення. Саме цей припис слугував «спусковим гачком» для закриття школи.

За словами голови батьківського комітету Наталії Музики, винесений припис досі не виконано. Гроші на це Деснянська селищна рада не виділила. Ба більше, в ОТГ не поспішають давати кошти на ремонт школи, тож батьки власними силами готували заклад до відкриття.

Пані Наталія переконана, що бездіяльність посадових осіб Деснянської селищної ради завдає шкоди навчальному закладу. «Посадовими особами селищної ради і відділу освіти робиться все для того, щоб школа не змогла функціонувати, — обурюється жінка. — Передовсім вони докладають зусиль, аби у Косачівці залишилося менше дітей. Посудіть самі: щоб відвезти чотирьох дошкільнят до Тужара, керівництво ОТГ утримує цілий автобус. Це нераціонально!»

А й справді, якщо основний аргумент керівників громади — економія коштів, то чому ж тоді утримують дитячий садок із чотирма дітьми і такою ж кількістю працівників? Чи не краще ці кошти виділити на ремонт школи, а дітей перевезти в одне з її приміщень?

Та й сам факт підвозу дітей із території, що закріплена за територією Косачівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, до іншої школи свідчить про нераціональне використання бюджетних коштів громади. Очевидно одне: Деснянська ОТГ турбується явно не про інтереси дітей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове