Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
У пошуках компромісу

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовилися продовжити переговори щодо Brexit.

Докладніше...
Протистояння посилюється

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Хусити пригрозили Ер-Ріяду новими атаками по стратегічних для економіки країни об’єктах.

Докладніше...
Політична криза

ІЗРАЇЛЬ. Президент Реувен Рівлін закликав до формування широкої коаліції.

Докладніше...
Повторення «арабської весни»?

ЄГИПЕТ сколихнули масштабні протести.

Докладніше...
І нашим, і вашим…

БІЛОРУСЬ спрощує візовий режим із Євросоюзом.

Докладніше...
Спроба номер два

АЛЖИР. На 12 грудня призначено дату президентських виборів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Щеплення для мами й тата

Олена КОЩЕНКО.

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ через ускладнення від кору померла молода мама… Останнім часом почастішали летальні випадки ураження дорослих співвітчизників дифтерією, кором та правцем, від яких зазвичай щеплюють у дитинстві. Фахівці пояснюють, що пожиттєвий імунітет формується не від усіх небезпечних недуг. У нашій державі взагалі низький рівень вакцинації дорослих, у той час як медзаклади всіх областей забезпечені відповідними вакцинами. Так, безплатно щеплюватись кожні 10 років від дифтерії і правця можуть узагалі всі повнолітні люди. А проти кору, паротиту і краснухи — ті, хто належать до групи ризику (військові, ветерани ООС, медики, педагоги, студенти, або ж хто контактував із хворим на кір).

В Україну — до наших лікарів

ТОРІК щонайменше 60 тисяч іноземних туристів прибули в Україну, щоб полікуватись у наших медзакладах. На ці потреби вони загалом витратили 150 млн доларів (пересічно на кожного припадає по 2,5 тисячі «зелених» за приїзд). Здебільшого це пацієнти з Китаю та арабських країн. Купуючи українські медичні послуги, вони підтримують нашу економіку. Такі дані оприлюднила Українська асоціація медичного туризму. Що приваблює іноземців, загальновідомо. Це гідний професійний рівень надавачів послуг, відносно прийнятні умови лікування в столичних та обласних медзакладах і при цьому помірна ціна, якщо порівнювати з тарифами на ті ж послуги у клініках Заходу.

Для життя, а не для безнадії

ДОНЕДАВНА на всю країну був лише один хоспіс для дітей — в Івано-Франківській області. Нині ж у столичному Інституті педіатрії, акушерства і гінекології відкрили ще один паліативний стаціонар для дітей. Щоправда, він усього на п’ять ліжок. Це крапля в морі, адже лише на Київщині кількість малюків із невиліковними хворобами обчислюється тисячами. Годі казати про всю Україну…

Звичайно, навіть найліпший медичний догляд не замінить дитині рідних стін і батьківських дбайливих рук. Проте бувають різні ситуації. Нерідко недуга так стрімко прогресує, що батькам просто фізично несила полегшити дитині останні місяці і дні її життя. Десятки тисяч родин наших співвітчизників із тяжкохворими дітьми нині сам на сам зі своєю бідою. Тільки що у великих містах мають змогу викликати паліативну бригаду, яка хіба що тимчасово допоможе. Зрушити проблему має відповідна масштабна урядова програма, ухвали якої очікують від нової чільниці МОЗ.

Коли не приїде «швидка допомога»

СЛУЖБА «103» запрацювала по-новому, що вже встигли відчути на собі чимало співвітчизників, яким доводилось викликати «швидку». Часом диспетчери відмовляють у виїзді, посилаючись на те, що випадок «не екстрений». Так, медична бригада може не виїздити, якщо пацієнт скаржиться на такі симптоми: «раптове підвищення температури тіла з кашлем, нежитем і болем у горлі», «сильно підскочив тиск», «головний біль, запаморочення і слабкість», «біль у попереку та суглобах». Також «не екстреними» МОЗ визначив «больовий синдром в онкохворих», «виразку шлунка та дванадцятипалої кишки», «хронічне запалення печінки, жовчного міхура, кишечнику, нирок»…

У роз’яснювальній записці МОЗ наголошується, що «швидка» має виїхати на виклик лише у таких випадках: знепритомнення, судоми, раптовий розлад дихання, гострий біль у серці, черевній порожнині, блювання кров’ю, перелом, зовнішня кровотеча, дуже сильне отруєння або психічний розлад, який становить загрозу як самому занедужалому, так і його оточенню… Всі ці вище названі вимоги чітко виписані у законодавчих актах у рамках упроваджуваної в країні реформи служби «103».

Чекали майже тридцять років

У ГАЛЬЖБІЇВЦІ, що на Вінниччині, надзвичайна подія — тут відкрили взагалі першу в Ямпільському районі за роки незалежності нову сільську амбулаторію загальної практики сімейної медицини — КП «Ямпільський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги». Як повідомила ОДА, в цій амбулаторії мають змогу лікуватись 2158 жителів сіл Гальжбіївка, Біла, Оксанівка та Улянівка. Її оснащено всім необхідним, зокрема й телеметричним обладнанням, щоб у разі нагальної потреби лікарі оперативно консультувались із фахівцями спеціалізованих клінік в обласному центрі чи столиці. У розпорядженні медиків — автомобіль «Renault Duster».

Будівництво амбулаторії у Гальжбіївці торік увійшло до затвердженого Мінрегіонрозвитку переліку об’єктів, які отримують фінансування за субвенцію держбюджету на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості. Загальна вартість реалізації проєкту — понад 8 млн грн, з яких субвенція склала 7,22 млн. Між іншим, в області до кінця року мають запрацювати ще 13 новозбудованих сільських амбулаторій.

«Доступні ліки» та їхні аналоги

НАЦІОНАЛЬНА служба здоров’я дозволила аптекам видавати за виписаними за програмою «Доступні ліки» електронними рецептами не тільки зазначені у ньому препарати, а і їхні аналоги. Головна умова: запропонована альтернатива має містити таку ж дозу діючої речовини та відповідати лікарській формі (у пігулках, капсулах чи рідині). У повідомленні МОЗ наголошується, що насамперед це зроблено в інтересах пацієнтів — мешканців невеликих населених пунктів, де не так багато аптек і бувають перебої з постачанням ліків. Щоб їм не доводилось, як мовиться, по десять разів бігати у пошуках призначених на пільгових умовах препаратів.

Прирівняли до тортур

ЛЮДИ бояться медичних процедур часто через біль, який відчувають. Водночас є тяжкі хвороби, що постійно ним супроводжуються. Здебільшого біль можна значно послабити, якщо застосовувати, згідно зі світовими стандартами, знеболення. В Україні настільки обмежений доступ до нього, що міжнародна організація «Human Rights Watch» у своїй доповіді у ВООЗ прирівняла усталену в нашій країні медпрактику до «тортур, які принижують гідність людини». Важко з цим не погодитись. А головна проблема в тому, що українські лікарі бояться брати на себе відповідальність за призначення знеболювальних, що містять наркотичну речовину, з огляду на ймовірні звинувачення у зловживаннях. Нині розроблюється законопроєкт, покликаний змінити ситуацію на краще.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виконувати першочергово
Читати
I продати нікому
Читати
Лише на ринкових умовах
Читати
Готові до зими
Читати
Стимулюють здобувати професію
Читати
Приватна гідроелектростанція
Читати
У фонду — новий голова
Читати
Просять більше можливостей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове